Štafeta Ljudstva tekačev Koper-Bovec

PRIMORSKA

29 08
 2022

 Ljudstvo tekačev bo v soboto, 10. septembra 2022, s štafetnim tekom, dolgim 150 kilometrov, osmič povezalo Koper in Bovec.

Ljudstvo tekačev bo v sodelovanju z Bovec maratonom in Istrskim maratonom po enoletni korona pavzi letos spet pripravilo tradicionalni štafetni tek od Kopra do Bovca, po katerem nekateri tekači, ki so se udeleževali prejšnjih tekov, vse bolj sprašujejo. V Ljudstvu tekačev menimo, da aktualne epidemiološke razmere teka ne onemogočajo, seveda pa se bomo morali prilagoditi stopnji ogroženosti tekačev, izhajajoč predvsem iz osebnega odnosa posameznih tekačev do covida-19. Olajševalni okoliščini sta, da se teče na prostem in da udeležba tekačev na večini odsekov ni množična.

Tudi tokrat so k sodelovanju vabljeni vsi tekači dobre volje, na desetih odsekih skupne dolžine 150 kilometrov bo dovolj priložnosti, da se natečejo po mili volji (tekač si lahko privošči tudi več odsekov), hitrost teka pa ne bo pretirana in se bo prilagajala sodelujočim.

Ekipa Ljudstva tekačev, ki bo spremljala tekače, bo skrbela tudi za okrepčilo vsakih nekaj kilometrov. Ustavili se bomo pri Kosoveljevih v Zagrajcu ter pri Valdi in Valterju Dornik v Biljah, naših vsakoletnih gostiteljih.

Leta 2014 so tekači iz Bovca v Koper prvič simbolno prenesli idejo prvega primorskega (in slovenskega) maratona iz leta 1979, rojeno v Bovcu, ter jo predali organizatorjem Istrskega maratona. Od tedaj gre štafeta vsako leto na enodnevno pot med Bovškim in Istrskim maratonom, ju poveže in okrepi njuno sodelovanje.

K udeležbi ste vabljeni vsi, ki želite prispevati k negovanju maratonske ideje, ob Primorcih tudi tekači iz drugih koncev Slovenije in tujine. Tek je namreč po prepričanju Ljudstva tekačev odlična priložnost za preseganje vsakršnih meja, je nekaj, kar ljudi združuje ter jih osvobaja predsodkov in zavor. Vse to še toliko bolj velja v kriznih časih, polnih težav in frustracij.

Tokrat imamo novosti na odseku Kanal-Tolmin. Speljan je po novi trasi, polovično asfaltni, polovično makadamski, vzdolž levega brega Soče, v maniri trejla. Njegova dolžina je 20 kilometrov, tekači bodo ob tem premagali še 300 višinskih metrov in se – kar je najpomembnejše – izognili doslej najnevarnejšemu odseku štafetnega teka, regionalni cesti po soteski, ki jo prebija Soča. Trasiral ga je Tomaž Kenda iz Kozmeric pri Mostu na Soči. Tomaž bo z nami in rade volje bo vodil ta  trejl (drugim tekačem ne bo treba slediti njegovega običajno zelo hitrega tempa, prilagodil ga bo skupini). Vabimo, da v našo družbo tisto soboto pridejo tekači, ki so jim trejli posebej pri srcu, to bo priložnost za odkrivanje tamkajšnje čudovite okolice – in za tek s šampionom, ki letos niza zmage kot za stavo. Start bo sredi Kanala, cilj pa pri bencinski črpalki sredi Tolmina, kjer bo štafeto prevzela skupina tekačev, namenjena proti Kobaridu.

Štafeta je neformalno druženje prijateljev teka, ki sodelujejo na lastno odgovornost. Udeležba je prostovoljna, vsak tekač poskrbi za svoje potrebe, na poti upošteva prometne predpise in skrbi za svojo varnost. Pri tem mu pomoč in podporo na celotni trasi zagotavljajo predstavniki Ljudstva tekačev.

Kandidati za sodelovanje v štafeti naj se do 2. septembra 2022 prijavijo na e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa tudi pokličejo na telefonsko številko 031/618-952 (Venčeslav).
Podroben načrt bo narejen na podlagi prijav. Iz Kopra se bodo tekači prve izmene na pot podali ob 5.00, v Bovec pa naj bi pritekli okrog 23. ure.

Predvidena trasa štafetnega teka Bovec-Koper (10. septembra 2022):

Koper (Taverna)-Boljunec, 17 km, start ob 5.00

Boljunec-Sežana, 14 km, start ob 6.45

Sežana-Dutovlje, 8 km, start ob 8.30

Dutovlje-Zagrajec, 14 km, start ob 9.15

Zagrajec-Bilje, 14 km, start ob 11.30

Bilje-Solkan, 11 km, start ob 13.15

Solkan-Kanal, 18 km, start ob 14.30

Kanal-Tolmin, 20 km, 300 v/m, start ob 16.30 (trejl, 50:50 asfalt in makadam, spremljevalci tekače lahko spremljajo – priporočamo - z gravel kolesi)

Tolmin-Kobarid, 14 km, start ob 19.15

Kobarid-Bovec, 23 km, start ob 20.45, prihod v Bovec okrog 23.00

Urnik je približen, dejansko ga bo narekoval tempo sodelujočih. Tekači bodo prenašali kovinsko štafetno palico, dolgo 15 centimetrov, ki sta jo tokrat darovala Darja in Marko Dugon, večkratna udeleženca štafete (izdelal jo je Marko). Osnovna naloga tekačev je preteči vso razdaljo, pri čemer na posameznih odsekih sodeluje poljubno število tekačev. Vsi tekači svoje sodelovanje potrdijo s podpisom na začetku svojega odseka.

 

 

Počasni, a drzni so vselej zraven, ko teče štafeta LT.

 

VJ (avtor je pobudnik za izvedbo štafete)

 

 

 

 

 

Colski izziv, razpis

COL

09 06
 2021

Slovenska nadomestna tekma (SP v gorskih tekih v Španiji 2020 je bilo odpovedano) bo 12. septembra 2021 na Colu, hkrati s tamkajšnjim spominskim Bubinim gorskim tekom na Javornik, veljavnim za točke PGT.

RAZPIS

Društvo Trillek s Cola, v sodelovanju z Združenjem za gorske teke pri AZS (Združenje) in tekaškim portalom Ljudstvo tekačev ter od podpori sponzorjev, bo po odpovedi  svetovnega prvenstva v gorskem teku v Španiji 15. novembra 2020 organiziralo gorski tek Col-Javornik za mladinke, mladince, članice in člane. Tekmovanje bo odprto, ob povabljenih kandidatih za sestavo državne reprezentance lahko nastopijo tudi drugi tekmovalci. Izpeljano bo po napotkih NIJZ glede preventive covid-19, z udeležbo tekmovalci sprejmejo obvezo, da bodo ravnali skladno z njimi ter s splošnimi pravili Atletske zveze Slovenije in Združenja. Tekli bodo na lastno odgovornost.

Kdaj: Nedelja, 12. septembra 2021, start mladink in mladincev ter članic in članov ob 11.00; razglasitev izidov in podelitev priznanj ob 14.00.

Progi: Mladinska dolžine 5.100 m, +403-70 m, start konec četrtega kilometra članske proge; članska dolžine 9.000 m, +629-95 m, start na Colu, pri gasilskem domu, Col 78, kjer bo tudi prijavna služba; cilj za vse tekmovalce bo pri Pirnatovi koči pod vrhom Javornika; proga poteka po asfaltu, makadamu in po gozdnih poteh; vabljeni kandidati za reprezentanco startajo iz ospredja.

Kategorije:  Na mladinski progi mladinke in mladinci, letniki 2002-2005 (skladno s pravili Združenja lahko tudi letnika 2006 in 2007); na članski progi članice in člani letnikov 2001 in prej (lahko tudi mladinke in mladinci letnikov 2002-2005).

Nagrade:  Po trije najhitrejši v vseh kategorijah prejmejo pokal Združenja, po deset najhitrejših na članski progi in pet na mladinski progi  tudi denarne nagrade (članska: 1. 200, 2. 150, 3. 100, 4. 80, 5. 70, 6. 60, 7. 50, 8.-10. 40 evrov;  mladinska: 1. 50, 2. 30, 3.-5. 20 evrov); razdeljenih bo tudi nekaj praktičnih daril; razglasitev izidov in podelitev priznanj bo ob 14.00 na mestu starta članic in članov (Col 78).

Vrečka:  Vsi udeleženci prejmejo vrečko s sendvičem in plastenko vode/soka; na progi bodo tri okrepčevalnice s pijačo, na cilju pa  tudi sadje in čaj; zagotovljen bo prevoz garderobe na cilj, oddaja pri prijavni službi do 10.30.

Prijave, startnina: Vsi tekači se morajo do vključno 8. septembra 2021 prijaviti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., obvezni podatki: ime in priimek, spol, letnica rojstva, na kateri progi bo tekač tekmoval (mladinska ali članska),  klub oziroma kraj, e-naslov, telefon, na katerem je tekač dosegljiv); na dan tekmovanja prijave ne bodo možne; startnino 10 evrov se poravna ob prevzemu startne številke in vrečke na dan tekmovanja pri prijavni službi med 8.00 in 9.30.

Prijave in kategorije za Bubin tek: Tekači, ki bodo tekmovali (samo) za točke PGT in katerih izidi ne bodo uvrščeni med izide Colskega izziva,  se bodo prijavili (samo) na dan tekmovanja, zanje bo startnina  12 evrov, deležni bodo enake ponudbe kot udeleženci Colskega izziva.  Zanje bodo veljale starostne kategorije PGT, razglasitev izidov bo sledila razglasitvi izidov Colskega izziva.

Preventiva covid-19: Vsi udeleženci prireditve, organizatorji, tekači  in gledalci, nosijo zaščitne maske, tekači si jih snamejo po startu, zagotavlja se medsebojna razdalja 1,5 metra.  Maske na cilju zagotovi organizator. Dezinfekcijska sredstva se zagotovi na prijavni službi, startu, cilju in v prostoru za razglasitev izidov. Prireditev se v celoti izvede na prostem. Toplega obroka ni, prijavna služba,  opremljena z zaščitnimi rokavicami, tekačem razdeli vrečke z vnaprej pripravljenimi sendviči in pijačo v plastenkah. Na okrepčevalnicah osebje toči pijačo v lončke za enkratno uporabo, ob uporabi zaščitnih rokavic. Opravi se samo razglasitev absolutnih izidov na obeh progah, nagrade in priznanja pričakajo nagrajene (ti nosijo zaščitne maske) na zmagovalnih stopničkah (medsebojna razdalja 1,5 m), ovojnice vroči oseba z zaščitnimi rokavicami. Po razglasitvi ni zadrževanja na prireditvenem prostoru. Potek prireditve se prilagodi morebitnim dodatnim  priporočilom NIJZ, v primeru ugodnejših epidemioloških razmer in opustitve nekaterih preventivnih ukrepov se temu prilagodi tudi izvedba prireditve.

Izidi:  Izidi bodo najprej, takoj po razglasitvi, objavljeni na Facebook profilu Ljudstva tekačev.

Dostop do cilja z vozili:  Po cesti Col-Črni vrh nad Idrijo  navzgor 4 km, pri oznaki Javornik desno, potem pa naravnost, do Pirnatove koče je še 6 km asfalta in makadama; zadnji odhod s Cola ob 10.40, vračanje v dolino po prihodu zadnjega tekmovalca v cilj.

Prevoz v dolino:  Po prihodu zadnjega tekmovalca v cilj bo poskrbljeno za avtobusni prevoz v dolino, na mesto razglasitve izidov. Prednost pri vstopu v avtobus bodo imele ženske.

Informacije:  https://www.trillek.si/; https://gorski-teki.si/; http://www.ljudstvotekacev.si/sl/; https://www.facebook.com/groups/425521194203513; 031/618-952 (Venčeslav), 041/621-669 (Sandi); animacija teka na: https://www.relive.cc/view/vMv8V4RR7N6; video proge na: https://www.youtube.com/watch?v=vQy9OOdUw6Q&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

Za Modri trak v Ankaranu in Bovcu

SLOVENIJA, ITALIJA

04 03
 2020

Tekmovanje polmaratoncev za Modri trak Ljudstva tekačev je krstno izvedbo doživelo v Škocjanu pri Ronkah, naslednji  dve pa bosta sledili v Ankaranu in Bovcu. Bolje so začeli Italijani, zdaj so na vrsti Slovenci. Še do 15. marca se lahko prijavite za ankaranski maraton, pravkar so odprli prijave za bovškega.

Prijave za Luka Koper 7. Istrski maraton, letos bo njegovo središče v Ankaranu,  se počasi iztekajo, 15. marec bo zadnji dan, ko bo še mogoče oddati prijavo. Med tremi razdaljami je tudi polmaratonska, ki  bo štela kot druga preizkušnja polmaratoncev za Modri trak. Na prvi, v Škocjanu 26. januarja, so v obeh konkurencah, moški in ženski (in seveda tudi skupno) slavili italijanski tekači, pri čemer so moški zaostali manj kot ženske, ki jih ni bilo dovolj za celo ekipo. V Ankaranu utegne biti 5. aprila drugače, tam bo Slovenijo zastopalo veliko kakovostnih tekačev in tekačic, podobno sliko na startu oziroma cilju pa gre pričakovati tudi v Bovcu 19. septembra, tako da se zna zgoditi, da bo odločitev o skupnih zmagah padla šele na četrti tekmi v Gorici 18. oktobra. Blitz Bovec maraton je pravkar objavil razpis svojih treh tekov in prva, najnižja cena za individualno prijavo je 25 evrov. Velja jo izkoristiti, saj gre za eno najugodnejših cenovnih ponudb med maratoni na tem koncu sveta.

V konkurencah slovenskih in italijanskih ekip veljajo vse štiri preizkušnje, v posamični pa tri najboljše. To pomeni, da za slovenske tekače ni še nič izgubljenega, če so zamudili nastop v Škocjanu. Če se udeležijo  tekov na 21 kilometrov v Ankaranu, Bovcu (tam bo proga dolga 22 kilometrov) in Gorici, si lahko še vedno priborijo eno od 12 lent Ljudstva tekačev in praktičnih nagrad organizatorjev tekov, ki jih bodo delili v Škocjanu na začetku prihodnjega leta.

Za razliko od Odprtih prvenstev Primorske v maratonu in polmaratonu (Ankaran in Bovec), za katere se morajo tekmovalci prijaviti, se za konkurenco Modrega traka ni treba prijavljati, vse bodo opravili organizatorji in Ljudstvo tekačev. Naloga tekačev je samo kar najhitreje opraviti s progami, nagrada pa bo sorazmerna z njihovo uspešnostjo.

Ponovimo osnovne informacije o tekmovanju za Modri trak/Nastro azzurro. Na vsakem od naštetih polmaratonov po pet najboljših tekačev in tri najboljše tekačice (absolutna uvrstitev) iz Slovenije in Italije prejme ustrezno število točk. Seštevka teh točk določita zmagovalca med »ekipama« Italije in Slovenije. Ob koncu sezone seštevek točk, osvojenih na vseh štirih polmaratonih, določi skupne zmagovalce.

Takrat se seštejejo tudi točke posameznih tekačev in tekačic, ki so odtekli (vsaj) tri teke. Po trije najuspešnejši tekači in tekačice iz Slovenije in iz Italije (skupaj 12) bodo na prvem teku v sezoni 2021 prejeli posebne lente Ljudstva tekačev in praktične nagrade organizatorjev tekov. Od Slovencev je sta za zdaj v najboljšem položaju Martin Ocepek in Jana Kotar Ilijaš, ki sta v Škocjanu osvojila tretje in četrto mesto. Več na: https://www.ljudstvotekacev.si/sl/domov/aktualno.html (spodaj).

 

 

 

 

 

 

Slovenske in italijanske teke bo povezal Modri trak Ljudstva tekačev

SLOVENIJA, ITALIJA

09 12
 2019

vedi versione italiana sotto

 

Spletni portal Ljudstvo tekačev bo v prihodnjem letu s projektom Modri trak/Nastro azzurro povezal štiri polmaratone, po dva na italijanski in slovenski strani. Namen pobude je poglobiti medsebojno poznavanje in sodelovanje tekačev dveh držav, povezati tekaško ponudbo in spodbuditi zdravo tekmovalnost tekačev. Ljudstvo tekačev in goriški organizator bosta slovenskim tekačem še dodatno olajšala in popestrila nastope v Škocjanu in Gorici.

Modri trak

V letu 2020 bodo organizatorji polmaratonov v Škocjanu ob Soči (26.1.), Ankaranu (5.4.), Bovcu (19.9.) in Gorici (18.10.), Gruppo marciatori Gorizia, Društvo Istrski maraton in Športno društvo Bovec maraton, ter spletni portal Ljudstvo tekačev izpeljali merjenje tekačev iz Italije in Slovenije za Modri trak/Nastro azzurro. Tako želijo širiti tekaški ferplej in izmenjavo na obmejnem prostoru, vzajemno zagotavljati promocijo navedenih tekov, povečati zanimivost nastopov in zdravo tekmovalnost, hkrati pa je njihov namen spodbujanje prisotnosti italijanskih tekačev na slovenskih in slovenskih tekačev na italijanskih tekih.

Slovenskim tekačem ustrezajo značilnosti nekaterih tekov, ki jih pripravljajo na Goriškem, tako zaradi terminov kot zaradi srečevanja s tradicijo italijanske tekaške kulture. A v zadnjem času jim italijanska športna birokracija postavlja visoke ovire (tekaška dovoljenja in zdravstvena spričevala), povezane tudi z dodatnimi stroški. Po drugi strani pa italijanski tekači še premalo vedo za lepote in prednosti tekov v Sloveniji, pri katerih velja pravilo »plačaj in teci« - brez dodatnih zahtev in komplikacij. Tekači v Sloveniji namreč tečejo svobodno, brez nadzora državnih ali paradržavnih struktur, to svobodo pa plačujejo s prevzemanjem polne odgovornosti za lastno početje. Takšna ureditev je v razmerah, ko strukture z ničemer ne lajšajo življenja tekačev, ne s cenejšimi zavarovanji za to, praviloma bolj zdravo populacijo od povprečij,  ne s sofinanciranjem zdravstvenih pregledov, ne z nižjimi davki na tekaško opremo ipd., po svoje tudi logična, razmeroma pravična. Na prav tako dokaj svobodnem tržišču tekov v Sloveniji je izbira bogata, podobno velja za Italijo, dejstvo pa je, da večina tekačev v Sloveniji in severovzhodni Italiji niti ne ve, kaj vse se jim ponuja pri sosedih.

Trije tekaški organizatorji v obmejnem prostoru so se, na pobudo Ljudstva tekačev, odločili, da v sezoni 2020 odmislijo medsebojne meje in izpeljejo projekt medsebojnega sodelovanja. Predstavimo njihovo zamisel.

Na vsakem od štirih navedenih, pretežno cestnih tekov se po petim najboljšim tekačem in trem tekačicam (absolutna uvrstitev) iz Slovenije in iz Italije dodeli točke, izračunane s preprosto formulo: zmagovalec teka s 350 uvrščenimi dobi 350 točk, petouvrščeni dobi pet točk manj, torej 345 itd. Seštevka teh točk določita, katera »ekipa« (narekovaji zato, ker je pričakovati, da bo sestava vsakokrat drugačna, naključna) je boljša, in to v moški, ženski in skupni konkurenci. Ob koncu leta se točke »ekip«, osvojene na vseh štirih tekih, sešteje, skupne zmagovalce sezone pa se razglasi na prvem teku v letu 2021, v Škocjanu pri Ronkah.

Po enakem postopku se seštevajo tudi točkovni dosežki posameznih tekačev in tekačic v absolutni konkurenci, vendar samo tistih, ki so odtekli (najmanj) tri teke; štejejo točke s treh tekov. Nagrajeni bodo po trije tekači in tekačice iz Italije in iz Slovenije z najvišjim seštevkom točk. V Škocjanu bo teh 12 tekmovalcev na začetku sezone 2021 prejeli posebne lente Ljudstva tekačev in praktične nagrade organizatorjev tekov.

Poskrbljeno bo za to, da tekači na tekih z največjim številom tekmovalcev ne bodo favorizirani. Vrednost uvrstitev bo izenačena z uporabo količnika tekov, določenega z razmerji med števili uvrščenih. Prvi tek bo s svojim številom finišerjev dobil količnik 1, ostali trije teki pa se bodo ravnali po njem. Naj ponazorimo: če ima prvi tek 300 finišerjev in količnik 1, bo tek s 1500 finišerji dobil količnik 0,2 (300:1500), tako da bosta oba zmagovalca dobila po 300 točk.

Modre majice

V prihodnjem letu pa bo Ljudstvo tekačev izpeljalo še en projekt, z željo, da  slovenske tekače opozori na teka goriških organizatorjev in spodbudi njihovo sodelovanje.  Gre za tek 3a Maratonina del' Isonzo (San Canzian d'Isonzo/Škocjan ob Soči, 26. januarja 2020) in tek 42a Maratonina Citta di Gorizia (Gorizia/Gorica, 18. oktobra 2020), za katera Ljudstvo tekačev meni, da sta prijazna do slovenskih tekačev.

Ljudstvo tekačev bo tekoma posvetilo dodatno pozornost, po tri najbolje uvrščene slovenske tekače znotraj posameznih kategorij pa na koncu sezone nagradilo s posebnimi modrimi majicami. Najbolje uvrščeni slovenski tekač v kategoriji bo prejel tudi pokal organizatorja. Tudi ta razglasitev bo opravljena v Škocjanu na začetku leta 2021. Gruppo marciatori Gorizia bo udeležencem prvega teka, 3a Maratonina del' Isonzo, ob prijavi za drugi tek, 42a Maratonina Citta di Gorizia, zagotovil posebni popust (15 namesto 25 evrov). Ob prijavljanju na italijanska teka bodo morali tekači obvezno navesti, kateremu klubu ali društvu pripadajo. S tem, in seveda s plačilom, bodo izpolnili vse svoje obveznosti.

Za osvojitev modrih majic se bodo potegovali slovenski tekači, ki bodo odtekli oba teka. Vsakokratna uvrstitev bo tekaču prinesla ustrezno število točk, tako kot bo to veljalo za Modri trak (primer: desetouvrščeni absolutno na teku z 200 tekači v cilju prejme 200-10=190 točk). Količniki tekov glede na število finišerjev tukaj ne bodo uveljavljeni.

Celovite informacije o poteku projektov bodo sproti objavljene na spletni strani Ljudstva tekačev, najpomembnejši povzetki in izidi pa še na Facebook profilu Ljudstva tekačev, na spletnih straneh vseh treh organizatorjev tekov in na njihovih profilih družabnih omrežij.

 

Teki pokala Modri trak/Nastro azzurro:

Škocjan ob Soči - Italija (26.1.) - 21 km
Ankaran (5.4.) - 21 km
Bovec (19.9.) - 22 km
Gorica - Italija (18.10.) - 21 km

Teka, na katerih se bodo slovenski tekači potegovali za modre majice:

Škocjan ob Soči - Italija (26.1.) - 21 km
Gorica - Italija (18.10.) - 21 km

POZOR:

Ob prijavljanju na italijanska teka slovenski tekači obvezno navedejo, kateremu klubu ali društvu pripadajo. Udeleženci teka v Škocjanu bodo za tek v Gorici plačali 15 namesto 25 evrov.

Spletne povezave:

Gruppo marciatori Gorizia:
http://www.marciatorigorizia.it/html/home.htm
Istrski maraton:
http://istrski-maraton.si/
Bovec maraton:
https://www.bovecmaraton.si/
Ljudstvo tekačev (domov):
https://www.ljudstvotekacev.si/sl/


VJ (avtor je pobudnik projektov)

 

ITALIANO

 

CHALLENGE »NASTRO AZZURO« ITALIA : SLOVENIA

SAN CANZIAN D'ISONZO 26/01, ANCARANO 05/04, BOVEC 19/09, GORIZIA 18/10

Primi 5 atleti e prime 3 atlete (italiani e sloveni) delle gare riceverano un punteggio e determinerano la squadra vincitrice della gara e fine stagione la squadra vincitrice assoluta. I 6 migliori (3 M, 3F) atleti italiani e 6 migliori (3 M, 3F) atleti sloveni in occasione della maratonina dell'Isonzo nel 2021 verrano premiati con i nastri speciali e premi pratici. Verrano presi in considerazione i punti delle 3 gare migliori.

Nel 2020 gli organizzatori delle maratonine/mezze maratone di San Canzian d'Isonzo (26.1.), Ankaran (5.4.), Bovec (19.9.) e Gorizia (18.10.), assieme al portale online Ljudstvo tekacev, organizzeranno una competizione internazionale di corridori dall'Italia e dalla Slovenia per il Nastro azzurro. Lo scopo della cooperazione è promuovere la solidarietà tra queste quattro gare e lo scambio tra paesi in questo ambito, ricambiare la promozione fra queste gare, promuovere una competizione interessante e salutare e aumentare la presenza di corridori italiani alle gare slovene e quella di corridori sloveni alle competizioni italiane.

Ad ogni gara, i migliori cinque podisti e tre podiste (nella classifica assoluta) dalla Slovenia e dall'Italia riceveranno un numero adeguato di punti (ad esempio, il quinto classificato in una gara con 350 atleti al tragurdo otterrà 345 punti). Le somme di questi punti determineranno la "squadra" vincente. Alla fine della stagione, questi punti vengono sommati e viene determinata la squadra vincitrice totale della stagione, italiana o slovena. Alla fine della stagione vengono sommati anche i punteggi migliori delle tre corse dei corridori. I tre corridori (M+F) provenienti dall'Italia e dalla Slovenia con il punteggio più alto nella stagione, a San Canzian in 2021 riceveranno nastri speciali e premi pratici. La variabilità del numero di corridori di ogni corsa è compensata dal fattore di partecipazione (la prima corsa con il il numero di finisher ottiene un quoziente 1, e i coefficienti delle altre gare sono determinate dal rapporto tra il numero di corridori della prima gara e di ogni corsa successiva; esempio: la prima corsa ha 200 finishers e ottiene un quoziente di 1,  la seconda ne ha 1500 e ottiene un quoziente di 200: 1500).

 

 

 

X-tek Dimnice 2019 - razpis

SLIVJE

24 03
 2018

1.    Kraj: Slivje v Brkinih. Prijave v vaškem domu na začetku vasi, tam bo na voljo topli obrok po teku. Start in cilj v neposredni bližini. Do jame Dimnice je 700 metrov hoje. Kako do Slivja? V kraju Markovščina na cesti Kozina-Reka sledimo smerokazom za Slivje in X-tek. Brezplačno parkiranje je urejeno v neposredni bližini starta.
2.    Datum in urnik: Nedelja, 15. septembra 2019. Začetek prijav ob 7.00, vodeni ogled jame za tekmovalce od 8.00 do 9.00, briefing udeležencev na startu ob 9.40, prvi start ob 10.00, vodeni ogled jame za vse udeležence (brezplačno) od 12.00 do 13.00,  žrebanje praktičnih nagrad ob 13.20, razglasitev rezultatov ob 13.30.
3.    Predstavitev: To je prvi tek v Sloveniji, ki je speljan skozi kraško podzemlje. Dolžina proge: skupno 4000 metrov, od tega 2600 metrov po površju in 1400 metrov po podzemlju. Tek je posvečen varovanju kraškega podzemlja (1 evro od startnine bo namenjen za čiščenje kraški jam), Brkinom in Brkincem. Legenda pripoveduje, da v Dimnicah, iz katerih se pozimi kadi, hudič prekajuje meso.
4.    Organizatorji, pokrovitelj: X-tek Dimnice 2019 v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje ter pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina organizirajo Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza Občine Hrpelje-Kozina, Vaška skupnost Šmarje pri Sežani in spletni portal Ljudstvo tekačev.
5.    Prijave: Zaželene so predhodne prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  ali na tel. št. 031/402-559. V prijavi navedite ime in priimek, letnico rojstva, tel. št., e-naslov. Prijave bodo možne tudi na dan teka, do 9.30. Prijave in predplačila sprejema tudi trgovina Track&Field, Kosovelova ulica 19, Bazovica, Italija.  
6.    Prostovoljci: Med organizatorje so vabljeni prostovoljci, ki so pripravljeni prispevati nekaj ur svojega časa in dobro voljo za boljšo izvedbo teka. Prejeli bodo spominsko majico in ne bodo ne lačni ne žejni. Prijavijo naj se na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 031/402-559.
7.    Startnina: 15 evrov, plačilo v gotovini ob prevzemu startne številke na dan tekmovanja. Predplačila do 12. septembra 12 evrov. Predplačilo oziroma prvih 200 prijav zagotavlja topli obrok (jota), spominsko majico in vrečko z darili. S predplačilom tekač pridobi tudi startno številko s svojim imenom. Način plačila: na račun Jamarsko društvo Dimnice Koper, Ferrarska ulica 14, 6000 Koper, IBAN: SI56 1010 0002 9062 456, BIC: BAKOSI2X. Kot namen nakazila navedite X-tek 2019.  Z enim nakazilom lahko poravnate tudi startnino za več oseb. Odjava in vračilo startnine je možno s predložitvijo zdravniškega potrdila, pri čemer si obračunamo 3 evre administrativnih stroškov. Namesto odjave se plačano startnino lahko prenese na drugo osebo.
8.    Podrobnosti: Tekači gredo na progo pri vaškem domu v Slivju. Do vhoda v jamo pretečejo 700 metrov. V jamo bodo smeli samo z zaščitno čelado in svetilko opremljeni tekmovalci. S seboj ju bodo lahko imeli že od starta ali pa si jo bodo (brezplačno) izposodili na vhodu v jamo. Skozi Dimnice je proga (1400 metrov) speljana krožno, tekači bodo premagali po 100 metrov spusta in vzpona. Na izhodu iz jame bodo tekmovalci izposojeno opremo vrnili organizatorju in tek nadaljevali po poteh okrog Slivja še 2000 metrov, do cilja/starta. Opozorilo: Spolzka proga skozi jamo ne dovoljuje visoke hitrosti, na nekaterih mestih je zaradi nizkega stropa nevarnost trka. Na odseku, kjer je možno srečevanje tekačev, imajo prednost tisti, ki se spuščajo v jamo. Merjenje časov je ročno. Tek je kronometrski, vsaki dve minuti (po potrebi na eno minuto) hkrati startata dva tekmovalca. Priporočamo, da tekmovalci nastopijo z lastno čelado in svetilko, tako bodo izgubili najmanj časa pri opremljanju na vhodu v jamo. Priporočljiva je tudi uporaba rokavic za prijemanje ograje. Proga v jami je označena in minimalno osvetljena. Za sodelovanje mlajših od 18 let v celoti odgovarjajo starši oziroma skrbniki. Z nastopom tekmovalci podajo svoje soglasje za objave posnetkov v zvezi s tekom za potrebe promocije dogodka. Na progi po površju ni zapor prometa, tekmovalci so dolžni upoštevati prometne predpise in skrbeti za lastno varnost.
9.    Tekmovalne kategorije:
Absolutno moški, absolutno ženske: unikatni pokali za prve tri.
Kategorije: medalje za prve tri.
A – moški do 29 let (1990 in mlajši)
B – moški do 39 let (1989-1980)
C - moški do 49 let (1979-1970)
D – moški do 59 let (1969-1960)
E - moški do 69 let (1959-1950)
F- moški 69 let in starejši (1949 in prej)
G – ženske do 29 let (1990 in mlajše)
H – ženske do 39 let (1989-1980)
I – ženske do 49 let (1979-1970)
J – ženske do 59 let (1969-1960)
K – ženske do 69 let (1959-1950)
L – ženske 69 let in starejše (1949 in prej)

10.    Zdravstveno varstvo: Tekmovalci tečejo na lastno odgovornost, zdravstvena pomoč je zagotovljena.
11.    Dodatna ponudba: Brezplačni vodeni ogled jame je zagotovljen tako za tekmovalce kot za njihove spremljevalce. Na tržnici pri vaškem domu bodo naprodaj brkinski domači pridelki, organizirana bo predstavitev turistične in kulinarične ponudbe Brkinov.
12.    Jamska kombinacija: Tek predstavlja prvo polovico slovensko-italijanske Jamske kombinacije, v kateri štejejo uvrstitve na dveh tekih skozi kraško podzemlje,  X-teku Dimnice 2019 in Cronotraversata del Maestro 2019 (Grotta Gigante, Briščiki, Italija, 24. novembra 2019, podrobnosti na: http://www.caicim.it/indexita.asp). Nagrajenih bo po pet najboljših moških in žensk, udeležencev obeh tekov, razglasitev in podelitev priznanj in nagrad bo ob koncu teka Cronotraversata del Maestro 24. novembra 2019.


Informacije o prireditvi: 031/402-559 (Simon Rusjan).

 

Invito


1.Località: Slivje, regione dei Brkini. Iscrizioni presso la casa del paese di Slivje, dove sarà disponibile un pasto caldo dopo il termine della gara. Partenza e arrivo sono posti presso l'entrata della grotta carsica Dimnice. La partenza e l'arrivo sono posti nelle immediate vicinanze. La grotta Dimnice si trova a 700m di distanza. Come arrivare alla grotta? Arrivati al paese di Markovščina, sulla strada Kozina-Fiume, si seguono le indicazioni per Slivje e X-tek. Parcheggio gratuito presso la partenza, lungo il percorso e presso la casa del paese di Slivje.
 
2. Data e programma: Domenica, 15 settembre 2019. Apertura delle iscrizioni dalle 7.00, prima ricognizione della grotta per i partecipanti dalle 8.00 alle 9.00, briefing nei pressi della partenza alle 9.40, prima partenza alle 10.00, seconda visita della grotta 12.00-13.00, pasto caldo dalle 12.00 in poi, distribuzione di regali tecnici alle 13.20, affissione dei risultati alle 13.30.

3. Presentazione: La corsa è la prima in Slovenia attraverso il sottosuolo carsico. Lunghezza del percorso: in totale sono 4000 m, di cui 2600 m in superficie e 1400 m nel sottosuolo. La corsa è dedicata alla salvaguardia del sottosuolo carsico (1 euro di ciascuna quota d'iscrizione sarà devoluto per la pulizia delle grotte carsiche), ai Brkini e ai suoi abitanti. La leggenda racconta che a Dimnice, dalla quale esce il fumo durante l'inverno, il Diavolo affumichi la carne dei peccatori.

4. Organizzatori, patrocinio: La corsa, con la collaborazione della comunità locale e la comunità agraria di Slivje e sotto il patrocinio del comune di Hrpelje-Kozina, è organizzata da Jamarsko društvo Dimnice Koper assieme a ŠD Kraški Tekači di Sezana, all'Associazione Sportiva del comune di Hrpelje-Kozina, alla comunità locale di Smarje pri Sezani e al portale internet Ljudstvo tekačev.

5. Iscrizioni: Sono preferibili le preiscrizioni all'indirizzo email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oppure chiamando +386 (0) 31/402-559. Nell'iscrizione specificate nome e cognome, anno di nascita, numero di telefono e indirizzo email. Sarà possibile iscriversi sul posto il giorno della gara fino alle 9.30. Le iscrizioni e il pagamento della quota d'iscrizione si possono effettuare anche presso il negozio Track & Field, via Kosovel 19, Basovizza (TS).

6. Volontari: tra gli organizzatori sono benvenuti i volontari, disposti a contribuire con poche ore del proprio tempo e buon umore per la migliore riuscita della gara. Essi riceveranno una T-shirt ricordo e non avranno né fame né sete. Iscrivetevi all'indirizzo Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. e-mail o al numero di tel. +386 031/402-559.

7. Quota d'iscrizione: 15 euro, pagando in contanti al ritiro del pettorale il giorno della gara. Il pagamento anticipato della quota d'iscrizione al costo ridotto di 12 euro sarà invece possibile fino al 12 settembre. Coloro i quali effettueranno il pagamento anticipato o, in ogni caso, i primi 200 iscritti riceveranno un pasto caldo (jota), una maglia tecnica ricordo della manifestazione e vari regali nonché il pettorale personalizzato con il proprio nome. Pagamento: sul conto corrente di Jamarsko Drustvo Dimnice Koper, Ferrarska ulica 14, 6000 Koper, IBAN: SI56 1010 0002 9062 456, BIC: BAKOSI2X. Come causale del pagamento indicare X-tek 2019. Con una singola transazione è possibile effettuare l'iscrizione cumulativa per più persone. Eventuali ritiri e rimborsi della quota d'iscrizione saranno possibili presentando un certificato medico, e pagando 3 euro per far fronte ai costi amministrativi. Sarà inoltre possibile trasferire la quota d'iscrizione già pagata a un'altra persona.

8. Dettagli: La partenza è stata modificata rispetto alle edizioni precedenti, i corridori infatti iniziano il percorso presso la casa del popolo di Slivje e percorrono 700 m fino all'ingresso della grotta. I corridori entreranno in grotta solo con il casco di sicurezza e la luce frontale. Potranno portarli con sé già dalla partenza oppure potranno prenderli in prestito gratuitamente all'ingresso della grotta. Il percorso all'interno della grotta è circolare, i corridori ripercorreranno solo gli stessi 100 metri in ingresso e in uscita. All'uscita della grotta i concorrenti restituiranno l'attrezzatura all'organizzazione e continueranno a correre lungo il sentiero per circa 2000 m fino al traguardo, posto in corrispondenza della partenza. Attenzione: la scivolosità del percorso attraverso la grotta non consente alte velocità, in alcune parti c'è la possibilità di urtare con la testa. Nel punto in cui è possibile l'incrocio dei corridori hanno la precedenza coloro che scendono in grotta. La misurazione dei tempi è manuale. La corsa è cronometrata, ogni due minuti (all'occorrenza ogni minuto) partono insieme due corridori. Si raccomanda ai concorrenti di avere il proprio caschetto e una lampada in modo da perdere il minor tempo possibile all'ingresso della grotta. E' consigliato anche l'utilizzo di guanti robusti. Il percorso all'interno della grotta è segnato e poco illuminato. Per la partecipazione dei minori di 18 anni è necessaria l'autorizzazione dei genitori o dei tutori. Con l'iscrizione i corridori danno il loro consenso agli organizzatori per la pubblicazione ai fini della promozione dell'evento.
Il percorso all'esterno non sarà chiuso al traffico, i corridori devono rispettare le regole del traffico e prendersi carico della propria sicurezza

9. Categorie:
Uomini assoluti, donne assolute: coppe per i primi tre classificati.
Categorie: medaglie per i primi tre.
A – uomini fino a 29 anni (1989 e più giovani)
B – uomini fino a 39 anni (1988-1979)
C - uomini fino a 49 anni (1978-1969)
D – uomini fino a 59 anni (1968-1959)
E - uomini fino a 69 anni (1958-1949)
F- uomini da 69 anni in su (1948 e precedenti)
G – donne fino a 29 anni (1989 e più giovani)
H – donne fino a 39 anni (1988-1979)
I – donne fino a 49 anni (1978-1969)
J – donne fino a 59 anni (1968-1959)
K – donne fino a 69 anni (1958-1949)
L – donne da 69 anni in su (1948 e precedenti)
10. Assistenza medica: I corridori corrono sotto la propria responsabilità, l'assistenza medica è garantita.

11. Offerta supplementare: Visita guitata gratuita della grotta è prevista sia per i corridori che per i loro accompagnatori. Ci sarà inoltre un mercatino presso la casa del paese di Slivje in cui verranno esposti prodotti turistici e culinari locali di Brkini.

12. Combinata delle grotte: la corsa rappresenta la prima combinata delle Grotte, per la quale saranno considerati i classificati alle due gare attraverso il sottosuolo carsico, cioè X-tek Dimnice 2019 e la Cronotraversata del Maestro 2019 (Grotta Gigante, Borgo Grotta, Italia, 24 novembre 2019, dettagli su: vedi).
Saranno premiati i migliori 5 uomini e le migliori 5 donne partecipanti a entrambe le corse, la proclamazione e la premiazione avverranno alla fine della Cronotraversata del Maestro, 24 novembre 2019.
Informazioni sull'evento: +386 031/402-559 (Simon Rusjan)
 

 

 

 

X-tek Dimnice 2018 - razpis/invito

SLIVJE

24 03
 2018

logo dimince 2018

Razpis

1. Kraj: Slivje v Brkinih. Prijave v vaškem domu na začetku vasi, tam bo na voljo topli obrok po teku. Start in cilj v neposredni bližini. Do jame Dimnice je 700 metrov hoje. Kako do Slivja? V kraju Markovščina na cesti Kozina-Reka sledimo smerokazom za Slivje in X-tek. Brezplačno parkiranje je urejeno v neposredni bližini starta. Video vabilo na enega od prejšnjih tekov (mesto starta je spremenjeno): povezava
Tako je bilo predlani (video Miloša Stankoviča): povezava.
2. Datum in urnik: Nedelja, 16. septembra 2018. Začetek prijav ob 7.00, vodeni ogled jame za tekmovalce od 8.00 do 9.00, briefing udeležencev na startu ob 9.40, prvi start ob 10.00, vodeni ogled jame za vse udeležence (brezplačno) od 12.00 do 13.00, žrebanje praktičnih nagrad ob 13.20, razglasitev rezultatov ob 13.30.
3. Predstavitev: To je prvi tek v Sloveniji, ki je speljan skozi kraško podzemlje. Dolžina proge: skupno 4000 metrov, od tega 2600 metrov po površju in 1400 metrov po podzemlju. Tek je posvečen varovanju kraškega podzemlja (1 evro od startnine bo namenjen za čiščenje kraški jam), Brkinom in Brkincem. Legenda pripoveduje, da v Dimnicah, iz katerih se pozimi kadi, hudič prekajuje meso: povezava.
4. Organizatorji, pokrovitelj: X-tek Dimnice 2017 v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje ter pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina organizirajo Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza občine Hrpelje-Kozina, Vaška skupnost Šmarje pri Sežani in spletni portal Ljudstvo tekačev. Prireditev sofinancira Fundacija za šport.
5. Prijave: Zaželene so predhodne prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 031/618-952. V prijavi navedite ime in priimek, letnico rojstva, tel. št., e-naslov. Prijave bodo možne tudi na dan teka, do 9.30. Prijave in predplačila sprejema tudi trgovina Track&Field, Kosovelova ulica 19, Bazovica, Italija.
6. Prostovoljci: Med organizatorje so vabljeni prostovoljci, ki so pripravljeni prispevati nekaj ur svojega časa in dobro voljo za boljšo izvedbo teka. Prejeli bodo spominsko majico in ne bodo ne lačni ne žejni. Prijavijo naj se na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 031/618-952.
7. Startnina: 15 evrov, plačilo v gotovini ob prevzemu startne številke na dan tekmovanja. Predplačila do 12. septembra 12 evrov. Predplačilo oziroma prvih 200 prijav zagotavlja topli obrok (jota), spominsko majico in vrečko z darili. S predplačilom tekač pridobi tudi startno številko s svojim imenom. Način plačila: na račun Jamarsko društvo Dimnice Koper, Ferrarska ulica 14, 6000 Koper, IBAN: SI56 1010 0002 9062 456, BIC: BAKOSI2X. Kot namen nakazila navedite X-tek 2018. Z enim nakazilom lahko poravnate tudi startnino za več oseb. Odjava in vračilo startnine je možno s predložitvijo zdravniškega potrdila, pri čemer si obračunamo 3 evre administrativnih stroškov. Namesto odjave se plačano startnino lahko prenese na drugo osebo.
8. Podrobnosti: Start je v primerjavi s prejšnjimi teki spremenjen, tekači gredo tokrat na progo pri vaškem domu v Slivju. Do vhoda v jamo pretečejo 700 metrov. V jamo bodo smeli samo z zaščitno čelado in svetilko opremljeni tekmovalci. S seboj ju bodo lahko imeli že od starta ali pa si jo bodo (brezplačno) izposodili na vhodu v jamo. Skozi Dimnice je proga (1400 metrov) speljana krožno, tekači bodo premagali po 100 metrov spusta in vzpona. Na izhodu iz jame bodo tekmovalci izposojeno opremo vrnili organizatorju in tek nadaljevali po poteh okrog Slivja še 2000 metrov, do cilja/starta. Opozorilo: Spolzka proga skozi jamo ne dovoljuje visoke hitrosti, na nekaterih mestih je zaradi nizkega stropa nevarnost trka. Na odseku, kjer je možno srečevanje tekačev, imajo prednost tisti, ki se spuščajo v jamo. Merjenje časov je ročno. Tek je kronometrski, vsaki dve minuti (po potrebi na eno minuto) hkrati startata dva tekmovalca. Priporočamo, da tekmovalci nastopijo z lastno čelado in svetilko, tako bodo izgubili najmanj časa pri opremljanju na vhodu v jamo. Priporočljiva je tudi uporaba rokavic za prijemanje ograje. Proga v jami je označena in minimalno osvetljena. Za sodelovanje mlajših od 18 let v celoti odgovarjajo starši oziroma skrbniki. Z nastopom tekmovalci podajo svoje soglasje za objave posnetkov v zvezi s tekom za potrebe promocije dogodka. Na progi po površju ni zapor prometa, tekmovalci so dolžni upoštevati prometne predpise in skrbeti za lastno varnost.
9. Tekmovalne kategorije:
Absolutno moški, absolutno ženske: unikatni pokali za prve tri.
Kategorije: medalje za prve tri.
A – moški do 29 let (1989 in mlajši)
B – moški do 39 let (1988-1979)
C - moški do 49 let (1978-1969)
D – moški do 59 let (1968-1959)
E - moški do 69 let (1958-1949)
F- moški 69 let in starejši (1948 in prej)
G – ženske do 29 let (1989 in mlajše)
H – ženske do 39 let (1988-1979)
I – ženske do 49 let (1978-1969)
J – ženske do 59 let (1968-1959)
K – ženske do 69 let (1958-1949)
L – ženske 69 let in starejše (1948 in prej)

10. Zdravstveno varstvo: Tekmovalci tečejo na lastno odgovornost, zdravstvena pomoč je zagotovljena.
11. Dodatna ponudba: Brezplačni vodeni ogled jame je zagotovljen tako za tekmovalce kot za njihove spremljevalce. Na tržnici pri vaškem domu bodo naprodaj brkinski domači pridelki, organizirana bo predstavitev turistične in kulinarične ponudbe Brkinov.
12. Jamska kombinacija: Tek predstavlja prvo polovico slovensko-italijanske Jamske kombinacije, v kateri štejejo uvrstitve na dveh tekih skozi kraško podzemlje, X-teku Dimnice 2018 in Cronotraversata del Maestro 2018 (Grotta Gigante, Briška jama, Briščiki, Italija, 25. novembra 2018, podrobnosti na povezavi). Nagrajenih bo po pet najboljših moških in žensk, udeležencev obeh tekov, razglasitev in podelitev priznanj in nagrad bo ob koncu teka Cronotraversata del Maestro 25. novembra 2018.

Informacije o prireditvi: 031/618-952 (Venčeslav Japelj).

 

x-tek mapa1Prikaz proge.

 

 

 

Invito

1. Località: Slivje, regione dei Brkini. Iscrizioni presso la casa del paese di Slivje, dove sarà disponibile un pasto caldo dopo il termine della gara. Partenza e arrivo sono posti presso l'entrata della grotta carsica Dimnice. La partenza e l'arrivo sono posti nelle immediate vicinanze. La grotta Dimnice si trova a 700m di distanza. Come arrivare alla grotta? Arrivati al paese di Markovščina, sulla strada Kozina-Fiume, si seguono le indicazioni per Slivje e X-tek. Parcheggio gratuito presso la partenza, lungo il percorso e presso la casa del paese di Slivje.Vedi il video invito di un'edizione precedente della corsa: vedi
Così è stato due anni fa (video di Milos Stankovic): vedi.
2. Data e programma: Domenica, 16 settembre 2018. Apertura delle iscrizioni dalle 7.00, prima ricognizione della grotta per i partecipanti dalle 8.00 alle 9.00, briefing nei pressi della partenza alle 9.40, prima partenza alle 10.00, seconda visita della grotta 12.00-13.00, pasto caldo dalle 12.00 in poi, distribuzione di regali tecnici alle 13.20, affissione dei risultati alle 13.30.
3. Presentazione: La corsa è la prima in Slovenia attraverso il sottosuolo carsico. Lunghezza del percorso: in totale sono 4000 m, di cui 2600 m in superficie e 1400 m nel sottosuolo. La corsa è dedicata alla salvaguardia del sottosuolo carsico (1 euro di ciascuna quota d'iscrizione sarà devoluto per la pulizia delle grotte carsiche), ai Brkini e ai suoi abitanti. La leggenda racconta che a Dimnice, dalla quale esce il fumo durante l'inverno, il Diavolo affumichi la carne dei peccatori: vedi, vedi2.
4. Organizzatori, patrocinio: La corsa, con la collaborazione della comunità locale e la comunità agraria di Slivje e sotto il patrocinio del comune di Hrpelje-Kozina, è organizzata da Jamarsko društvo Dimnice Koper assieme a ŠD Kraški Tekači di Sezana, all'Associazione Sportiva del comune di Hrpelje-Kozina, alla comunità locale di Smarje pri Sezani e al portale internet Ljudstvo tekačev.
5. Iscrizioni: Sono preferibili le preiscrizioni all'indirizzo email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oppure chiamando +386 (0) 31/618-952. Nell'iscrizione specificate nome e cognome, anno di nascita, numero di telefono e indirizzo email. Sarà possibile iscriversi sul posto il giorno della gara fino alle 9.30. Le iscrizioni e il pagamento della quota d'iscrizione si possono effettuare anche presso il negozio Track & Field, via Kosovel 19, Basovizza (TS).
6. Volontari: tra gli organizzatori sono benvenuti i volontari, disposti a contribuire con poche ore del proprio tempo e buon umore per la migliore riuscita della gara. Essi riceveranno una T-shirt ricordo e non avranno né fame né sete. Iscrivetevi all'indirizzo Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. e-mail o al numero di tel. +386 031/618-952.
7. Quota d'iscrizione: 15 euro, pagando in contanti al ritiro del pettorale il giorno della gara. Il pagamento anticipato della quota d'iscrizione al costo ridotto di 12 euro sarà invece possibile fino al 12 settembre. Coloro i quali effettueranno il pagamento anticipato o, in ogni caso, i primi 200 iscritti riceveranno un pasto caldo (jota), una maglia tecnica ricordo della manifestazione e vari regali nonché il pettorale personalizzato con il proprio nome. Pagamento: sul conto corrente di Jamarsko Drustvo Dimnice Koper, Ferrarska ulica 14, 6000 Koper, IBAN: SI56 1010 0002 9062 456, BIC: BAKOSI2X. Come causale del pagamento indicare X-tek 2018. Con una singola transazione è possibile effettuare l'iscrizione cumulativa per più persone. Eventuali ritiri e rimborsi della quota d'iscrizione saranno possibili presentando un certificato medico, e pagando 3 euro per far fronte ai costi amministrativi. Sarà inoltre possibile trasferire la quota d'iscrizione già pagata a un'altra persona.
8. Dettagli: La partenza è stata modificata rispetto alle edizioni precedenti, i corridori infatti iniziano il percorso presso la casa del popolo di Slivje e percorrono 700 m fino all'ingresso della grotta. I corridori entreranno in grotta solo con il casco di sicurezza e la luce frontale. Potranno portarli con sé già dalla partenza oppure potranno prenderli in prestito gratuitamente all'ingresso della grotta. Il percorso all'interno della grotta è circolare, i corridori ripercorreranno solo gli stessi 100 metri in ingresso e in uscita. All'uscita della grotta i concorrenti restituiranno l'attrezzatura all'organizzazione e continueranno a correre lungo il sentiero per circa 2000 m fino al traguardo, posto in corrispondenza della partenza. Attenzione: la scivolosità del percorso attraverso la grotta non consente alte velocità, in alcune parti c'è la possibilità di urtare con la testa. Nel punto in cui è possibile l'incrocio dei corridori hanno la precedenza coloro che scendono in grotta. La misurazione dei tempi è manuale. La corsa è cronometrata, ogni due minuti (all'occorrenza ogni minuto) partono insieme due corridori. Si raccomanda ai concorrenti di avere il proprio caschetto e una lampada in modo da perdere il minor tempo possibile all'ingresso della grotta. E' consigliato anche l'utilizzo di guanti robusti. Il percorso all'interno della grotta è segnato e poco illuminato. Per la partecipazione dei minori di 18 anni è necessaria l'autorizzazione dei genitori o dei tutori. Con l'iscrizione i corridori danno il loro consenso agli organizzatori per la pubblicazione ai fini della promozione dell'evento.
Il percorso all'esterno non sarà chiuso al traffico, i corridori devono rispettare le regole del traffico e prendersi carico della propria sicurezza
9. Categorie:
Uomini assoluti, donne assolute: coppe per i primi tre classificati.
Categorie: medaglie per i primi tre.
A – uomini fino a 29 anni (1989 e più giovani)
B – uomini fino a 39 anni (1988-1979)
C - uomini fino a 49 anni (1978-1969)
D – uomini fino a 59 anni (1968-1959)
E - uomini fino a 69 anni (1958-1949)
F- uomini da 69 anni in su (1948 e precedenti)
G – donne fino a 29 anni (1989 e più giovani)
H – donne fino a 39 anni (1988-1979)
I – donne fino a 49 anni (1978-1969)
J – donne fino a 59 anni (1968-1959)
K – donne fino a 69 anni (1958-1949)
L – donne da 69 anni in su (1948 e precedenti)

10. Assistenza medica: I corridori corrono sotto la propria responsabilità, l'assistenza medica è garantita.
11. Offerta supplementare: Visita guitata gratuita della grotta è prevista sia per i corridori che per i loro accompagnatori. Ci sarà inoltre un mercatino presso la casa del paese di Slivje in cui verranno esposti prodotti turistici e culinari locali di Brkini.
12. Combinata delle grotte: la corsa rappresenta la prima combinata delle Grotte, per la quale saranno considerati i classificati alle due gare attraverso il sottosuolo carsico, cioè X-tek Dimnice 2018 e la Cronotraversata del Maestro 2018 (Grotta Gigante, Borgo Grotta, Italia, 25 novembre 2018, dettagli su: vedi).
Saranno premiati i migliori 5 uomini e le migliori 5 donne partecipanti a entrambe le corse, la proclamazione e la premiazione avverranno alla fine della Cronotraversata del Maestro, 25 novembre 2018.

Informazioni sull'evento: +386 031/618-952 (Venčeslav Japelj)

 

 x-tek mapa1

Il tracciato.

Pokrovitelji/sponsors

 

 sponzorji

X-tek sofinancirata Fundacija za šport in Športna zveza občine Hrpelje-Kozina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X-tek Dimnice 2017 - razpis/invito

SLIVJE

08 09
 2017

logo dimnice 2017

Razpis

1. Kraj: Slivje v Brkinih. Start/cilj pri vhodu v kraško jamo Dimnice. Topli obrok in razglasitev rezultatov v zadružnem domu v Slivju, 800 m stran od starta/cilja. Kako do jame? V kraju Markovščina na cesti Kozina-Reka sledimo smerokazom za Slivje in X-tek. Brezplačno parkiranje je urejeno vzdolž ceste in pri zadružnem domu. Video vabilo na predlanski tek (ni sprememb): povezava.
Tako je bilo lani (video Miloša Stankoviča): povezava.
2. Datum in urnik: Nedelja, 15. oktobra 2017. Začetek prijav ob 8.00, prvi vodeni ogled jame (za tekmovalce) 8.30-9.30, briefing udeležencev ob 9.40, prvi start ob 10.00, drugi vodeni ogled jame (za vse udeležence) 12.00-13.00, topli obrok od 12.00 dalje, razglasitev rezultatov ob 13.15.
3. Predstavitev: To je prvi tek v Sloveniji, ki je speljan skozi kraško podzemlje. Posvečen je varovanju kraškega podzemlja (1 EUR od startnine bo namenjen za čiščenje kraški jam), Brkinom in Brkincem. Legenda pripoveduje, da v Dimnicah, iz katerih se pozimi kadi, hudič prekajuje meso povezava.
4. Organizatorji, pokrovitelj: X-tek Dimnice 2017 v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje ter pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina organizirajo Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza Občine Hrpelje-Kozina, Vaška skupnost Šmarje pri Sežani in spletni portal Ljudstvo tekačev.
5. Prijave: Zaželene so predhodne prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 031/618-952. V prijavi navedite ime in priimek, letnico rojstva, tel. št., e-naslov. Prijave bodo možne tudi na dan teka, do 9.30. Prijave in predplačila sprejema tudi trgovina Track&Field, Kosovelova ulica 19, Bazovica.
6. Prostovoljci: Med organizatorje so vabljeni prostovoljci, ki so pripravljeni prispevati nekaj ur svojega časa in dobro voljo za boljšo izvedbo teka. Prejeli bodo spominsko majico in ne bodo ne lačni ne žejni. Prijavijo naj se na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 031/618-952.
7. Startnina: 15 evrov, plačilo v gotovini ob prevzemu startne številke na dan tekmovanja. Predplačila do 11. oktobra 12 evrov. Predplačilo oziroma prvih 200 prijav zagotavlja okrepčilo, topli obrok (jota), tehnično spominsko majico in vrečko z darili. S predplačilom tekač pridobi tudi startno številko s svojim imenom. Način plačila: na račun Jamarsko društvo Dimnice Koper, Ferrarska ulica 14, 6000 Koper, IBAN: SI56 1010 0002 9062 456, BIC: BAKOSI2X. Kot namen nakazila navedite X-tek 2017. Z enim nakazilom lahko poravnate tudi startnino za več oseb. Odjava in vračilo startnine je možno s predložitvijo zdravniškega potrdila, pri čemer si obračunamo 3 evre administrativnih stroškov. Namesto odjave se plačano startnino lahko prenese na drugo osebo.
8. Podrobnosti: Start je pred vhodom v jamo. Proga je speljana od vhoda v jamo krožno, skozi Plesno proti Vilinski dvorani in mimo Rolling stone nazaj, na površje (2x700 m), kjer se nadaljuje po poteh okrog Slivja (še 2600 m, od tega 800 m asfalt); cilj je na istem mestu kot start. Opozorilo: Spolzka proga skozi jamo ne dovoljuje visoke hitrosti, na nekaterih mestih je zaradi nizkega stropa nevarnost trka. Na odseku, kjer je možno srečevanje tekačev, imajo prednost tisti, ki se spuščajo v jamo. Merjenje časov je ročno. Skupna dolžina proge: 4000 m. Tek je kronometrski, vsaki dve minuti (po potrebi na eno minuto) hkrati startata dva tekmovalca. Obvezna je uporaba zaščitne čelade in svetilke (tudi kolesarska ali podobna; organizator bo zagotovil nekaj kompletov, priporočamo pa, da se tekači opremijo), zelo priporočljive so trpežne rokavice. Padec v jami se kaznuje s pribitkom 60 sekund (namen te sankcije je omejiti hitrost teka zaradi varnosti tekačev; nadzor opravljajo usmerjevalci v jami in sodniki, ki se ravnajo tudi po čistosti oblačil tekmovalcev ob prihodu iz jame). Proga v jami je označena in minimalno osvetljena. Za sodelovanje mlajših od 18 let v celoti odgovarjajo starši oziroma skrbniki. Z nastopom tekmovalci izrazijo organizatorjem svoje soglasje glede objav posnetkov v zvezi s tekom za potrebe promocije dogodka. Na progi po površju ni zapor prometa, tekmovalci so dolžni upoštevati prometne predpise in skrbeti za lastno varnost.
9. Tekmovalne kategorije:
Absolutno moški, absolutno ženske: pokali za prve tri.
Kategorije: medalje za prve tri.
A – moški do 29 let (1988 in mlajši)
B – moški do 39 let (1987-1978)
C - moški do 49 let (1977-1968)
D – moški do 59 let (1967-1958)
E - moški do 69 let (1957-1948)
F- moški 69 let in starejši (1947 in prej)
G – ženske do 29 let (1988 in mlajši)
H – ženske do 39 let (1987-1978)
I – ženske do 49 let (1977-1968)
J – ženske do 59 let (1967-1958)
K – ženske do 69 let (1957-1948)
L – ženske 69 let in starejše (1947 in prej)

10. Zdravstveno varstvo: Tekmovalci tečejo na lastno odgovornost, zdravstvena pomoč je zagotovljena.
11. Dodatna ponudba: Brezplačni vodeni ogled jame je zagotovljen tako za tekmovalce kot za njihove spremljevalce. Na improvizirani tržnici pri zadružnem domu so na voljo brkinski domači pridelki, organizirana je predstavitev turistične in kulinarične ponudbe Brkinov.
12. Jamska kombinacija: Tek predstavlja prvo polovico Jamske kombinacije, v kateri štejejo uvrstitve na dveh tekih skozi kraško podzemlje, X-teku Dimnice 2017 in Cronotraversata del Maestro 2017 (Grotta Gigante, Briščiki, Italija, 26. novembra 2017, podrobnosti na: http://www.caicim.it/indexita.asp). Nagrajenih bo po pet najboljših moških in žensk, udeležencev obeh tekov, razglasitev in podelitev priznanj in nagrad bo ob koncu teka Cronotraversata del Maestro 26. novembra 2017.

Informacije o prireditvi: 031/618-952 (Venčeslav Japelj).

 

 

letak sloLetak prireditve.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Invito

1. Località: Slivje, regione dei Brkini. Partenza e arrivo sono posti presso l'entrata della grotta carsica Dimnice. Pasto caldo e l'affissione dei risultati saranno presso la casa del paese a Slivje, distante 800 m dal punto di partenza/arrivo. Come arrivare alla grotta? Arrivati al paese di Markovščina, sulla strada Kozina-Fiume, si seguono le indicazioni per Slivje e X-TEK. Parcheggio gratuito presso la partenza, lungo il percorso e presso la casa del paese di Slivje. Vedi il video invito del 2015. Così è stato lo scorso anno (video di Milos Stankovic): vedi.
2. Data e programma: Domenica, 15 ottobre 2017. Apertura delle iscrizioni alle 8.00, prima ricognizione della grotta per i partecipanti 8.30-9.30, briefing alle 9.40, prima partenza alle 10.00, seconda visita della grotta 12.00-13.00, pasto caldo dalle 12.00 in poi, affissione dei risultati alle 13.15.
3. Presentazione: La corsa è la prima in Slovenia attraverso il sottosuolo carsico. La corsa è dedicata alla salvaguardia del sottosuolo carsico (1 euro di ciascuna quota d'iscrizione sarà devoluto per la pulizia delle grotte carsiche), ai Brkini e ai suoi abitanti. La leggenda racconta che a Dimnice, dalla quale esce il fumo durante l'inverno, il Diavolo affumichi la carne dei peccatori:  vedi1vedi2.
4. Organizzatori, patrocinio: La corsa, con la collaborazione della comunità locale e la comunità agraria di Slivje e sotto il patrocinio del comune di Hrpelje-Kozina, è organizzata da ŠD Kraški Tekači di Sezana assieme a Jamarsko društvo Dimnice Koper, all'Associazione Sportiva del comune di Hrpelje-Kozina, alla comunità locale di Smarje pri Sezani e al portale internet Ljudstvo tekačev.
5. Iscrizioni: Sono preferibili le preiscrizioni all'indirizzo email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oppure chiamando +386 (0) 31/618-952. Nell'iscrizione specificate nome e cognome, anno di nascita, numero di telefono e indirizzo email. Sarà possibile iscriversi sul posto il giorno della gara fino alle 9.30. Le iscrizioni e il pagamento della quota d'iscrizione si possono effettuare anche presso il negozio Track & Field, via Kosovel 19, Basovizza (TS).
6. Volontari: tra gli organizzatori sono benvenuti i volontari, disposti a contribuire con poche ore del proprio tempo e buon umore per la migliore riuscita della gara. Essi riceveranno una T-shirt ricordo e non avranno né fame né sete. Iscrivitevi all'indirizzo Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. e-mail o al numero di tel. +386 031/618-952.
7. Quota d'iscrizione: 15 euro, pagando in contanti al ritiro del pettorale il giorno della gara. Il pagamento anticipato della quota d'iscrizione al costo ridotto di 12 euro sarà invece possibile fino all'11 ottobre. Coloro i quali effettueranno il pagamento anticipato o, in ogni caso, i primi 200 iscritti riceveranno un pasto caldo (jota), una maglia tecnica e vari regali. Il pagamento anticipato fornisce il pettorale personalizzato con il proprio nome. Pagamento: sul conto corrente di Jamarsko Drustvo Dimnice Koper, Ferrarska ulica 14, 6000 Koper, IBAN: SI56 1010 0002 9062 456, BIC: BAKOSI2X. Come causale del pagamento indicare X-tek 2017. Con una singola transazione è possibile effettuare l'iscrizione cumulativa per più persone. Eventuali ritiri e rimborsi della quota d'iscrizione saranno possibili presentando un certificato medico, e pagando 3 euro per far fronte ai costi amministrativi. Sarà inoltre possibile trasferire la quota d'iscrizione già pagata a un'altra persona.
8. Dettagli: La partenza è posta prima dell'ingresso della grotta. Il percorso è sotterraneo dall'ingresso in grotta fino al giro di boa (2x700m) e poi all'esterno, dove continua nei dintorni di Slivje (ancora 2600 m, dei quali 800 m su asfalto); l'arrivo è nello stesso posto della partenza. Attenzione: la scivolosità del percorso attraverso la grotta non consente alte velocità, in alcune parti c'è la possibilità di urtare con la testa. Nel punto in cui è possibile l'incrocio dei corridori hanno la precedenza coloro che scendono in grotta. La misurazione dei tempi è manuale. Lunghezza totale del percorso: 4000 m. La corsa è cronometrata, ogni due minuti (all'occorrenza ogni minuto) partono insieme due corridori. E' obbligatorio l'uso di casco protettivo e luce (frontale o anche da bicicletta o simile; l'organizzazione fornirà alcuni kit), sono fortemente raccomandati dei guanti robusti. Una caduta in grotta si paga con 60 secondi di penalità (il motivo di questa penalità è limitare la velocità per la sicurezza dei corridori; il controllo sarà fatto fuori dalla grotta dai giudici, i quali valuteranno la pulizia degli indumenti dei corridori all'uscita della grotta stessa). Il percorso all'interno della grotta è segnato e poco illuminato. Per la partecipazione dei minori di 18 anni è necessaria l'autorizzazione dei genitori o dei tutori. Con l'iscrizione i corridori danno il loro consenso agli organizzatori per la pubblicazione ai fini della promozione dell'evento. Il percorso all'esterno non sarà chiuso al traffico, i corridori devono rispettare le regole del traffico e prendersi carico della propria sicurezza.
9. Categorie:
Uomini assoluti, donne assolute: coppe per i primi tre classificati.
Categorie: medaglie per i primi tre.
A – uomini fino a 29 anni (1988 e più giovani)
B – uomini fino a 39 anni (1987-1978)
C - uomini fino a 49 anni (1977-1968)
D – uomini fino a 59 anni (1967-1958)
E - uomini fino a 69 anni (1957-1948)
F- uomini da 69 anni in su (1947 e precedenti)
G – donne fino a 29 anni (1988 e più giovani)
H – donne fino a 39 anni (1987-1978)
I – donne fino a 49 anni (1977-1968)
J – donne fino a 59 anni (1967-1958)
K – donne fino a 69 anni (1957-1948)
L – donne da 69 anni in su (1947 e precedenti)

10. Assistenza medica: I corridori corrono sotto la propria responsabilità, l'assistenza medica è garantita.
11. Offerta supplementare: Visita guitata gratuita della grotta è prevista sia per i corridori che per i loro accompagnatori. Ci sarà inoltre un mercatino presso la casa del paese di Slivje in cui verranno esposti prodotti turistici e culinari locali di Brkini.
12. Combinata delle grotte: la corsa rappresenta la prima combinata delle Grotte, per la quale saranno considerati i classificati alle due gare attraverso il sottosuolo carsico, cioè X-Tek Dimnice 2017 e la Cronotraversata del Maestro 2017 (Grotta Gigante, Borgo Grotta, Italia, 26 novembre 2017, dettagli su: http://www.caicim.it/indexita.asp).
Saranno premiati i migliori 5 uomini e le migliori 5 donne partecipanti a entrambe le corse, la proclamazione e la premiazione avverranno alla fine della Cronotraversata del Maestro, 26 novembre 2017.

Informazioni sull'evento: +386 031/618-952 (Venčeslav Japelj)

 

letak itaIl volantino.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Pokrovitelji/sponsors

 

 sponzorji

 

 

 

Čiščenje kraške jame MT7

MATERIJA

11 10
 2016

Člani koprskega Jamarskega društva Dimnice (JDD) so 11. oktobra 2016 čistili kraško jamo MT7, ki leži v neposredni bližini naselja Materija v Brkinih. Skozi ozek vhod so izvlekli za kubični meter odpadkov predvsem industrijskega porekla in ostankov živalskih kadavrov. Pod zemljo ostaja – po oceni vodje akcije Francija Malečkarja – še najmanj deset kubičnih metrov odpadkov. Namen čiščenja ni bil samo fizično odstranjevanje nesnage, temveč tudi opozoriti na onesnaženost te in drugih kraških jam, kar ogroža neoporečnost vode, ki jo pijejo tako v Brkinih kot v Istri. Za dokončno očiščenje jame MT7 bo potrebna še veliko obsežnejša akcija.

Pobudniki čiščenja so organizatorji X-teka Dimnice (skozi podzemlje in po okolici Dimnic). Vsak udeleženec te tekaške prireditve namreč prispeva en evro za čistost kraških jam. Sodelovali so magistrski študenti varstva narave Univerze na Primorskem. Vabljeni so bili predstavniki nekaterih državnih organov, ki pa se na vabilo niso odzvali.

Akcijo sta ob organizatorjih X-teka Dimnice podprla Občina Hrpelje-Kozina in Rižanski vodovod. Naslednji X-tek bo že to nedeljo, 16. oktobra 2016, v Slivju. Za prijavo bo čas še tudi na dan prireditve od 8. do 10. ure. Razpis najdeš tu spodaj.

 

dimnice-ciscenje2
Predsednik JDD Janko Brajnik (desno) in Franci Malečkar s študenti UP ob odpadkih iz jame MT7.

 

dimnice-ciscenje1
Posnetek iz brezna.

 

dimnice-ciscenje3
Vhod v jamo je ozek in spust v brezno dokaj težaven.

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: JDD Koper

 

 

 


 

 

 

 

X-tek Dimnice 2016

SLIVJE

05 09
 2016

x-tek logo 2016

 Razpis

1. Kraj: Slivje v Brkinih. Start/cilj pri vhodu v kraško jamo Dimnice. Zavetje v primeru slabega vremena, topli obrok, razglasitev rezultatov in stranišča v zadružnem domu v Slivju, 800 m stran od starta/cilja. Kako do jame? V kraju Markovščina na cesti Kozina-Reka sledimo smerokazom za Slivje in X-tek. Brezplačno parkiranje je urejeno vzdolž ceste in pri zadružnem domu. Video vabilo na lanski tek (letos ni sprememb): povezava
Tako je bilo lani (video Miloša Stankoviča): povezava;
reportaža: povezava (objava 18. oktobra 2015)
2. Datum in urnik: Nedelja, 16. oktobra 2016. Začetek prijav ob 8.00, prvi vodeni ogled jame (za tekmovalce) 8.30-9.30, briefing udeležencev ob 9.40, prvi start ob 10.00, drugi vodeni ogled jame (za vse udeležence) 12.00-13.00, topli obrok od 12.00 dalje, razglasitev rezultatov ob 13.15.
3. Predstavitev: To je prvi tek v Sloveniji, ki je speljan skozi kraško podzemlje. Posvečen je varovanju kraškega podzemlja (1 evro od startnine bo namenjen za čiščenje kraški jam), Brkinom in Brkincem. Legenda pripoveduje, da v Dimnicah, iz katerih se pozimi kadi, hudič prekajuje meso: povezava.
4. Organizatorji, pokrovitelj: X-tek Dimnice 2016 v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje ter pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina organizirajo Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza Občine Hrpelje-Kozina, Vaška skupnost Šmarje pri Sežani in spletni portal Ljudstvo tekačev.
5. Prijave: Zaželene so predhodne prijave na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 068/151-300. V prijavi navedite ime in priimek, letnico rojstva, tel. št., e-naslov. Prijave bodo možne tudi na dan teka, do 9.30. Spominske majice bodo zagotovljene za prvih 200 prijavljenih.
6. Prostovoljci: Med organizatorje so vabljeni prostovoljci, ki so pripravljeni prispevati nekaj ur svojega časa in dobro voljo za boljšo izvedbo teka. Prejeli bodo spominsko majico in ne bodo ne lačni ne žejni. Prijavijo naj se na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 068/151-300.
7. Startnina: 10 evrov, plačilo ob prevzemu startne številke na dan tekmovanja.
8. Podrobnosti: Start je pred vhodom v jamo. Proga je speljana od vhoda v jamo krožno, skozi Plesno proti Vilinski dvorani in mimo Rolling stone nazaj, na površje (2x700 m), kjer se nadaljuje po poteh okrog Slivja (še 2600 m, od tega 800 m asfalt); cilj je na istem mestu kot start. Opozorilo: Spolzka proga skozi jamo ne dovoljuje visoke hitrosti, na nekaterih mestih je zaradi nizkega stropa nevarnost trka. Na odseku, kjer je možno srečevanje tekačev, imajo prednost tisti, ki se spuščajo v jamo. Merjenje časov je ročno. Skupna dolžina proge: 4000 m. Tek je kronometrski, vsaki dve minuti (po potrebi na eno minuto) hkrati startata dva tekmovalca. Obvezna je uporaba zaščitne čelade in svetilke (tudi kolesarska ali podobna; organizator bo zagotovil nekaj kompletov, priporočamo pa, da se tekači opremijo), zelo priporočljive so trpežne rokavice. Padec v jami se kaznuje s pribitkom 60 sekund (namen te sankcije je omejiti hitrost teka zaradi varnosti tekačev; nadzor opravljajo usmerjevalci v jami in sodniki, ki se ravnajo tudi po čistosti oblačil tekmovalcev ob prihodu iz jame). Proga v jami je označena in minimalno osvetljena. Poskrbljeno je za okrepčilo (napitki, sadje, topli obrok). Za sodelovanje mlajših od 18 let v celoti odgovarjajo starši oziroma skrbniki. Z nastopom tekmovalci izrazijo organizatorjem svoje soglasje glede objav posnetkov v zvezi s tekom za potrebe promocije dogodka. Na progi po površju ni zapor prometa, tekmovalci so dolžni upoštevati prometne predpise in skrbeti za lastno varnost.
9. Tekmovalne kategorije:
Absolutno moški, absolutno ženske: pokali za prve tri.
Kategorije: medalje za prve tri.
A – moški do 29 let (1987 in mlajši)
B – moški do 39 let (1986-1977)
C - moški do 49 let (1976-1967)
D – moški do 59 let (1966-1957)
E - moški do 69 let (1956-1947)
F- moški 69 let in starejši (1946 in prej)
G – ženske do 29 let (1987 in mlajši)
H – ženske do 39 let (1986-1977)
I – ženske do 49 let (1976-1967)
J – ženske do 59 let (1966-1957)
K – ženske do 69 let (1956-1947)
L – ženske 69 let in starejše (1946 in prej)

10. Zdravstveno varstvo: Tekmovalci tečejo na lastno odgovornost, zdravstvena pomoč je zagotovljena.
11. Dodatna ponudba: Brezplačni vodeni ogled jame je zagotovljen tako za tekmovalce kot za njihove spremljevalce. Na improvizirani tržnici pri zadružnem domu so na voljo brkinski domači pridelki, organizirana je predstavitev turistične in kulinarične ponudbe Brkinov.
12. Jamska kombinacija: Tek predstavlja prvo polovico Jamske kombinacije, v kateri štejejo uvrstitve na dveh tekih skozi kraško podzemlje, X-teku Dimnice 2016 in Cronotraversata del Maestro 2016 (Grotta Gigante, Briščiki, Italija, 27. novembra 2016, podrobnosti na: povezava). Nagrajenih bo po pet najboljših moških in žensk, udeležencev obeh tekov, razglasitev in podelitev priznanj in nagrad bo ob koncu teka Cronotraversata del Maestro 27. novembra 2016.

Informacije o prireditvi: 068/151-300 (Venčeslav Japelj).

 

letak slo jpg

 

Podporniki:

sponzorji1

 

Igor Šiškovič sadjarstvo

 

 dimnice letak ita 1

 

Invito

1. Località: Slivje, regione dei Brkini. Partenza/arrivo sono poste presso l'entrata della grotta carsica Dimnice; bagni, riparo in caso di maltempo, pasto caldo, affissione dei risultati presso la casa del paese a Slivje, distante 800 m dal punto di partenza/arrivo. Come arrivare alla grotta? Arrivati al paese di Markovščina, sulla strada Kozina-Fiume, si seguono le indicazioni per Slivje e X-TEK. Parcheggio gratuito presso la partenza, lungo il percorso e presso la casa del paese di Slivje. Vedi il video invito dello scorso anno: vedi.
Così è stato lo scorso anno: vedi.
Reportage: vedi (18 ottobre 2015).
2. Data e orario: Domenica, 16. ottobre 2016. Apertura delle iscrizioni alle 8.00, prima ricognizione della grotta per i partecipanti 8.30-9.30, briefing alle 9.40, partenze dalle 10.00 in poi, seconda visita della grotta 12.00-13.00, pasto caldo dalle 12.00 in poi, affissione dei risultati alle 13.00.
3. Presentazione: La corsa è la prima in Slovenia attraverso il sottosuolo carsico. La corsa è dedicata alla salvaguardia del sottosuolo carsico (1 euro della quota d'iscrizione sarà devoluto per la pulizia delle grotte carsiche), ai Brkini e ai suoi abitanti. La leggenda racconta che a Dimnice, dalla quale esce il fumo durante l'inverno, il Diavolo affumichi la carne: vedi, vedi.
4. Organizzatori, patrocinio: La corsa, con la collaborazione della comunità locale e la comunità agraria di Slivje, è organizzata da ŠD Kraški tekači, Jamarsko društvo Dimnice Koper, dall'Associazione Sportiva del comune di Hrpelje-Kozina, dalla comunità locale di Smarje pri Sezani e dal portale internet Ljudstvo tekačev.
5. Iscrizioni: Sono preferibili le preiscrizioni all'indirizzo email Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oppure chiamando +386 (0) 68/151-300. Nell'iscrizione specificate nome e cognome, anno di nascita, numero di telefono e indirizzo email. Sarà possibile iscriversi sul posto il giorno della corsa fino alle 9.30. Le magliette ricordo saranno garantite ai primi 200 iscritti.
6. Volontari: tra gli organizzatori sono benvenuti dei volontari disposti a contribuire con poche ore del proprio tempo e buon umore per la migliore riuscita della gara. Essi riceveranno una T-shirt ricordo e non avranno né fame né sete. Iscrivitevi all'indirizzo Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. e-mail o al numero di tel.  068 / 151-300.
7. Quota d'iscrizione: 10 euro, da pagare al ritiro del pettorale il giorno della gara.
8. Dettagli: La partenza è posta prima dell'ingresso della grotta. Il percorso è sotterraneo dall'ingresso in grotta fino al giro di boa (2x700m) e poi all'esterno, dove continua nei dintorni di Slivje (ancora 2600 m, dei quali 800 m su asfalto); l'arrivo è nello stesso posto della partenza. Attenzione: la scivolosità del percorso attraverso la grotta non consente alte velocità, in alcune parti c'è la possibilità di urtare con la testa. Nel punto in cui è possibile l'incrocio dei corridori hanno la precedenza coloro che scendono in grotta. La misurazione dei tempi è manuale. Lunghezza totale del percorso: 4000 m. La corsa è cronometrata, ogni minuto partono insieme due corridori. E' obbligatorio l'uso di casco protettivo e luce (frontale o anche da bicicletta o simile; l'organizzazione fornirà alcuni kit), sono fortemente raccomandati dei guanti robusti. Una caduta in grotta si paga con 60 secondi di penalità (il motivo di questa penalità è limitare la velocità per la sicurezza dei corridori, il controllo sarà fatto fuori dalla grotta dai giudici, i quali valuteranno la pulizia degli indumenti dei corridori all'uscita della grotta stessa. Il percorso all'interno della grotta è segnato e poco illuminato. Sarà presente un ristoro (bevande, frutta, pasto caldo), la maglietta è inclusa in omaggio. Per la partecipazione dei minori di 18 anni è necessaria l'autorizzazione dei genitori o dei tutori. Con l'iscrizione i corridori danno il loro consenso agli organizzatori per la pubblicazione ai fini della promozione dell'evento. Il percorso all'esterno non sarà chiuso al traffico, i corridori devono rispettare le regole del traffico e prendersi carico della propria sicurezza
9. Categorie:
Uomini assoluti, donne assolute: coppe per i primi tre.
Categorie: medaglie per i primi tre.
A – uomini fino a 29 anni (1987 e più giovani)
B – uomini fino a 39 anni (1986-1977)
C - uomini fino a 49 anni (1976-1967)
D – uomini fino a 59 anni (1966-1957)
E - uomini fino a 69 anni (1956-1947)
F- uomini da 69 anni in su (1946 e precedenti)
G – donne fino a 29 anni (1987 e più giovani)
H – donne fino a 39 anni (1986-1977)
I – donne fino a 49 anni (1976-1967)
J – donne fino a 59 anni (1966-1957)
K – donne fino a 69 anni (1956-1947)
L – donne da 69 anni in su (1946 e precedenti)

10. Assistenza medica: I corridori corrono sotto la propria responsabilità, l'assistenza medica è garantita.
11. Offerta supplementare: Visita guitata gratuita della grotta è prevista sia per i corridori che per i loro accompagnatori. Ci sarà inoltre un mercatino improvvisato presso la casa del paese di Slivje in cui ci saranno esposti prodotti turistici e culinari locali di Brkini.
12. Combinata delle grotte: la corsa rappresenta la prima combinata delle Grotte, per la quale saranno considerati i classificati alle due gare attraverso il sottosuolo carsico, cioè X-Tek Dimnice 2016 e la Cronotraversata del Maestro 2016 (Grotta Gigante, Borgo Grotta, Italia, 27 novembre 2016, dettagli su: vedi).
Saranno premiati i migliori 5 uomini e le migliori 5 donne partecipanti a entrambe le corse, la proclamazione e la premiazione avverranno alla fine della Cronotraversata del Maestro, 27 novembre 2016.

Informazioni: +39 3498462833 (Giulia della Zonca), +386 68151300 (Venčeslav Japelj).

 

 

 

 

Ljudstvo tekačev in Dušan Mravlje na Banka Koper 2. Istrskem maratonu

IZOLA

26 03
 2015

Bliža se druga izvedba Istrskega maratona, ki ga bo 11. in 12. aprila 2015 gostila slovenska Istra. Središče dogajanja bo tokrat Izola, 10-kilometrska proga bo vodila od Kort proti Izoli, 21-kilometrska po izolski in koprski občini, 42-kilometrska pa še po piranski. Na seznamu tekmovanj bosta letos dve primorski prvenstvi, v maratonu in polmaratonu. Njuna botra bodo Primorski pokalni teki, DLT Filipides in spletni portal Ljudstvo tekačev, ob sponzorski podpori družbe Arctur d.o.o. Nova Gorica, vodilnega ponudnika storitev s področja visoko zmogljivega računalništva v Jugovzhodni Evropi.

Lani prvič izvedenemu odprtemu prvenstvu Primorske v maratonu, ki ga je v dogovoru z organizatorji Banka Koper 1. Istrskega maratona in Primorskih pokalnih tekov v Kopru izpeljalo Ljudstvo tekačev, se letos pridružuje odprto prvenstvo Primorske v polmaratonu. V letu 2015 namreč ne bo več teka Maratonina del Carso, ki so ga 36-krat pripravljali tržaški tekaški organizatorji in na katerem so zadnja leta gostili tudi primorsko prvenstvo. Ta tek je bil tudi vključen v serijo PPT. Da se tradicija primorskih prvenstev ne bi prekinjala, se je vodstvo PPT odločilo odprto prvenstvo izpeljati v okviru BK2IM. Zaradi lažje izvedbe in ugotavljanja izidov so razvrstitev kategorij prilagodili kategorijam, veljavnim na BK2IM (te so enake tudi za maraton).

Šest pokalov PPT bo v absolutni konkurenci odprtega primorskega prvenstva v polmaratonu pripadlo po trem tekmovalcem in tekmovalkam na 21-kilometrski progi, razdelili pa bodo še dvakrat po deset kompletov medalj za uvrstitve v starostnih kategorijah. Ta razglasitev bo sledila razglasitvi izidov vseh polmaratoncev; razlika med obema je v tem, da na odprtem prvenstvu sodelujejo le državljani Republike Slovenije (mednarodna udeležba bo tokrat verjetno še bolj pisana, kot je bila lani).

Izola bo pozdravila tudi najboljše maratonce na primorskem odprtem prvenstvu, to bo druga izvedba tega tekmovanja v kraljevski tekaški panogi. Tudi tokrat bo za prvenstvo poskrbelo Ljudstvo tekačev, ki mu je s svojim sponzorskim prispevkom pomagal Arctur d.o.o., družba s pretanjenim posluhom za tek in tekače, pobudnica za dobrodelni prednovoletni tek v novi Gorici, Goricatlon. Sodelovalo bo tudi DLT Filipides.

Svojo udeležbo na BK2IM in primorskih prvenstvih napoveduje tudi proslavljeni ultramaratonec Dušan Mravlje, eden od dveh tekačev, ki sta pretekla tri celine: Severno Ameriko, Evropo in Avstralijo. 63-letni Dušan se je tekmovalno upokojil, teče le še zase, z veseljem, tako pravi, pa bo prišel pogledat BK2IM, kjer ga bo Ljudstvo tekačev prosilo, da pomaga razdeliti priznanja najhitrejšim maratoncem. Napoveduje tudi, da bo maratoncem delil pijačo na neuradni, zasebni »okrepčevalnici« pri Mirjani v Strunjanu, tako kot lani. Vsi, ki poznajo Dušanov okus in njegovo pojmovanje teka, vedo, kaj na tej okrepčevalnici na 35. kilometru lahko pričakujejo razen vode ...

Lanske zmage v maratonu ne bosta branila niti Aleš Žontar ne Daniela Da Forno, napovedana pa je udeležba primorske prvakinje Mojce Kermavnar.

 

mirjana

 

"Okrepčevalnica" Pri Mirjani bo tudi letos odprta.

 

mravlje-500

Dušan Mravlje je lani malo tekel, malo pa serviral pijačo tekaškim kolegom in kolegicam.

 

VJ

 


 

Podkategorije