Babilon

Vsebinski sklop Babilon je namenjen rekreativnim dejavnostim, društvom, klubom in dejavnostim, ki se želijo predstavljati na spletu, a za to nimajo možnosti. Portal Ljudstvo tekačev jim ponuja prostor med svojimi rubrikami; zainteresirani naj se oglasijo na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

 

 

 

 

Izidi DP v teku za novinarje

LJUBLJANA

12 10
 2014

V okviru 22. Teka ob Savi, ki ga je 12. oktobra 2014 v čudovitem vremenu na novo urejenih tekaških progah na Ježici pripravilo ŠD Ljubljana-Ježica, je Društvo novinarjev športnikov Slovenije (DNŠS) izpeljalo 15. državno prvenstvo novinarjev v teku. Novinarji so se merili na 4- in 12-kilometrski progi, generalna sekretarka DNŠS Meta Verbič pa je izročila zlate medalje petim zmagovalcem: 4 km, članice: Tanja Jakše Gazvoda (Dolenjski list); 4 km, veterani:  Hinko Jerčič (Društvo upokojencev Gorenje); 12 km članice: Špela Novak (Radio Slovenija); 12 km člani: Peter Verč (Primorske novice, RAI Trst); 12 km veterani: Venčeslav Japelj (Ljudstvo tekačev).

 

 

 

 

 

15. državno prvenstvo v teku za novinarje

LJUBLJANA

18 09
 2014

Razpis

15. državno prvenstvo novinarjev v teku

bo v Ljubljani v nedeljo, 12. oktobra 2014, ob 10. uri, v okviru 22. Teka ob Savi, ki ga pripravlja ŠD Ljubljana-Ježica. Start in cilj bosta pred nogometnim igriščem na Ježici.

Novinarjem bosta na voljo 4-kilometrska in 12-kilometrska proga, za vsako bodo podeljene medalje v štirih tekmovalnih kategorijah za DP:

ženske (do 40 let - letnik 1975 in pozneje)

dame (nad 40 let - letnik 1974 in prej)

moški (do 45 let - letnik 1970 in pozneje)

veterani (nad 45 let - letnik 1969 in prej)

Prijave bodo na startnem mestu (hipodrom) sprejemali na dan teka med 8. in 9. uro, zaželene so predhodne prijave novinarjev na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na tel. št. 040/864-616 do četrtka, 9. oktobra 2014. Dodatne informacije so na voljo pri Venčeslavu Japlju (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., 031/618-952). Podrobnosti o 22. Teku ob Savi so objavljene na: http://prijavim.se/calendar/checkings/752/22__tek_ob_Savi in na strani http://sdljezica.si/.

DP novinarjev pripravlja SCIJ Slovenije – Društvo novinarjev športnikov Slovenije, zato člani SCIJ startnine ne plačajo, drugi novinarji pa bodo startnino poravnali kot vsi ostali udeleženci teka (10 evrov). Ko uredijo svojo prijavo, se morajo novinarji (med 8. in 9. uro) javiti še predstavnici SCIJ Meti Verbič, ki bo prisotna na prijavnici. Na DP lahko tekmujejo novinarji, ki so člani katere od novinarskih organizacij ali imajo urejen novinarski status (organizator lahko zahteva ustrezno dokazilo).

Tek bo ob vsakem vremenu. Ogrevanje na progi bo dovoljeno do 9.55. Udeleženci bodo tekli na lastno odgovornost. Novinarji sodelujejo na teku z enakimi pravicami in obveznostmi kot vsi drugi sodelujoči.

Vabljeni vsi novinarji, tudi tisti, ki običajno ne tekmujejo in ki jim rezultati ne pomenijo veliko. DP bo priložnost  za druženje poklicnih kolegov na rekreativnem področju, tisti bolj zagnani pa bodo lahko preizkusili svojo pripravljenost dva tedna dni pred Ljubljanskim maratonom.

 

Za SCIJ Slovenije: Venčeslav Japelj

Ljubljana, 18. septembra 2014

 

 

 

 

 

Vstala Primorska na prvenstvu novinarjev smučarjev

PONTE DI LEGNO

16 03
 2013

V kraju Ponte di Legno, pokrajina Brescia, dežela Lombardija, Italija, je mednarodni klub poklicnih novinarjev smučarjev (SCIJ) v tednu od 9. do 16. marca pripravil jubilejno, 60. srečanje svojih članov na snegu. Druženja, ki velja za svetovno prvenstvo novinarjev smučarjev, se je udeležilo 250 novinarjev iz 32 držav, med njimi je bila 13-članska ekipa SCIJ Slovenija - Društva novinarjev športnikov. Slovenija je osvojila pet medalj in dobila podpredsednika SCIJ, 36-letnega Tolminca Blaža Močnika.

 

Začetek v času hladne vojne

Zamisel o oblikovanju mednarodnega združenja novinarjev smučarjev, SCIJ zaradi začetnic francoskega poimenovanja, se je porodila francoskemu novinarju Gillesu de la Rocqueu leta 1951, v času hladne vojne med Vzhodom in Zahodom, ko je v Parizu spremljal eno od mednarodnih konferenc in bil razočaran zaradi odsotnosti kakršnegakoli neformalnega stika med kolegi novinarji z obeh strani železne zavese. Navdušeni smučar in planinec je štiri leta kasneje, v januarju 1955, v Franciji slavil veliko zmago, izvedbo prvega srečanja poklicnih novinarjev na snegu. Zbralo se je 65 novinarjev iz osmih držav, med katerimi so Vzhod predstavljali edino Jugoslovani (Slovenci). Leto kasneje je Jugoslaviji družbo delala Poljska, še leto kasneje pa je srečanje SCIJ gostila Kranjska Gora. Med predsedniki SCIJ je bil tudi Slovenec Joško Pirnar, edina predsednica doslej pa je bila zamejka Ivana Suhadolc, predstavnica Italije. Tačas SCIJ vodi Švicar Miguel Aquiso, generalni sekretar je Tržačan Roberto Micalli.

Tolminec novi podpredsednik

Dosedanjega podpredsednika, Ljubljančana Uroša Šoštariča (enega od štirih), je v Ponte di Legnu nasledil Primorec Blaž Močnik, novinar Dela, ki je letos domov prinesel že dvanajsto medaljo s SP. Močnik je s svojo neposrednostjo in radoživostjo osvojil (skoraj) vse udeležence in na skupščini dobil glasove 29 od 32 držav.

Sprva je bilo dogovorjeno, da 60. srečanje pripravijo hrvaški novinarji, vendar so ti ostali brez finančne podpore svoje države in se umaknili kot organizatorji. Po kostanj v žerjavico so šli Italijani, kljub časovnim in drugim omejitvam so poskrbeli za odlično srečanje, ki bo udeležencem ostalo v lepem spominu – pa čeprav se tokrat italijanska kulinarika ni vedno izkazala in raven hotelske ponudbe tudi ni bila vrhunska.

Predsednik Aquiso, tudi odličen vsestranski smučar, je v svojem nagovoru spomnil, da je minulih šest desetletij napisalo veliko zanimivih in prijetnih zgodb novinarskega druženja, ter dodal, da je novinarstvo povsod po svetu v krizi - kar pa ne velja za novinarje na snegu.

Smuka na ledeniku, jota se predstavi svetu

Številna smučišča na območju Ponte di Legno/Passo Tonale na višinah od 1200 do 3000 metrov nadmorske višine so navdušila, vreme je šlo na roko in novinarji so vse dni lahko uživali na snegu. Ogledali so si ledenik Presena, ki ga poleti s prekrivanjem ščitijo pred toploto in njegovo življenje vso zimo daljšajo z dodajanjem umetnega snega.

Tekmovanje (veleslalom, klasični tek na smučeh, seštevek obeh pa da uvrstitev v kombinaciji) še zdaleč ni vse, kar je pomembno na teh srečanjih. V prvi vrsti je pomembno druženje kolegov z vseh koncev sveta in medsebojno spoznavanje, izmenjava pogledov (okrogle mize), pa tudi predstavitev kulinaričnih posebnosti članic SCIJ na večeru narodov. Za slednjega so Slovenci v Ponte pripeljali izdatne zaloge dobrot od Primorske do Prekmurja, med katerimi je bila tudi jota.

Primorska šola teka

Povprečnemu tekmovalnemu dnevu v veleslalomu, ko je edino Močnik osvojil srebro, je sledila eksplozija slovenskih tekmovalcev na teku. Četrtek, 14. marca, je Sloveniji prinesel štiri medalje, tri v teku in četrto v kombinaciji. Koprčan Venčeslav Japelj (Ljudstvo tekačev) je presenetil v svoji kategoriji z zmago in izdatno prednostjo pred Skandinavci, Tolminka Mariša Bizjak (RTV Slovenija) je osvojila srebro, prav tako srebrn je bil Močnik, ki so mu tako okrog vratu obesili še najdragocenejšo medaljo, zlato v kombinaciji. Vseh pet slovenskih medalj je primorskega leska, kar so Slovenci nemudoma proslavili, v ciljni areni je glasno odmevala Vstala Primorska. Slavje se je nadaljevalo v hotelu in pridružili so se mu kolegi iz drugih reprezentanc. Verjetno so se slovenski novinarji znali najbolj veseliti skupnega uspeha, garniranega z izvolitvijo Močnika za podpredsednika SCIJ. To je bila popolna uveljavitev slovenske, pravzaprav primorske šole smučarskega teka – tega bi bila vesela še Petra Majdič.

Španka premagala vse

Tolminec, tokrat še zadnjič v vlogi kapetana slovenske reprezentance, je bil v svoji oceni srečanja lapidaren: »Odlično srečanje, fenomenalno za našo ekipo. Sicer pa smo tega, vključno s pomembnim primorskim tekmovalnim prispevkom, vajeni že dolga leta.«

Na SP je bila najuspešnejša Italija z desetimi medaljami, Švica jih je osvojila devet, Švedska šest, Nemčija in Slovenija po pet itd. Zlato je bilo razporejeno zelo enakomerno, trikrat so po njem segle Italija, Kanada, Švedska, Nemčija in Norveška, Slovenija je bila vrh stopničk dvakrat, enkrat pa je bila zlata Španija – Španka Anna Geli, nekdanja olimpijka, je v veleslalomu premagala tudi vse moške.

Poročila organizatorjev najdete na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ

 

Večer narodovSlovenska reprezentanca in Slovenija sta se izkazala tudi na večeru narodov. Na fotografiji med popoldansko pripravo.