Colski izziv epidemiji

COL

20 01
 2021

Epidemija še vedno preprečuje izvedbo Colskega izziva, gorskega teka, ki bo za slovenske gorske tekače nadomestil nastop na odpovedanem svetovnem prvenstvu v gorskem teku 2020 v Španiji. Tek bo namenjen tako kandidatom za reprezentanco kot tudi vsem drugim gorskim tekačem, ki se želijo meriti z najboljšimi. Za dodatno spodbudo tej, s številnimi medaljami na svetovnih in evropskih prvenstvih nagrajeni športni panogi so organizatorji ob pokalih zagotovili tudi denarne nagrade.

Tačas spopadanje z epidemijo še ne dovoljuje izvedbe Colskega izziva, ob izboljšanju epidemiološke slike pa bosta padli tudi dve najvišji oviri, prepoved zbiranja in prehajanja občinskih oziroma regijskih meja. Kdaj se bo to zgodilo, je še prezgodaj napovedovati, kaže, pa, da bomo morali počakati na pomlad, ki bo stopila tudi trenutno še debelo snežno odejo na Javorniku. Prijave so še naprej odprte, datum izvedbe teka pa bo znan teden ali dva pred startom. O tem bo tekaška javnost pravočasno obveščena, najprej (z osebno e-pošto) že prijavljeni tekači. Ostajamo optimisti, tako glede boja z virusom kot izvedbe teka, in ne popuščamo v svojih pripravah. S strani organizatorjev so vsi elementi izvedbe nastavljeni, pokali čakajo samo še na datum, da ga vrežejo na kovino.

V nadaljevanju obnavljamo vsebino razpisa.

Društvo Trillek s Cola, v sodelovanju z Združenjem za gorske teke pri AZS (Združenje) in tekaškim portalom Ljudstvo tekačev ter od podpori sponzorjev, bo po odpovedi  svetovnega prvenstva v gorskem teku v Španiji (prvotno napovedanem za november 2020) organiziralo gorski tek Col-Javornik za mladinke, mladince, članice in člane. Tekmovanje je odprto, ob povabljenih kandidatih za sestavo državne reprezentance lahko nastopijo tudi drugi tekmovalci. Izpeljano bo skladno z napotki NIJZ glede preventive covid-19, z udeležbo tekmovalci sprejmejo obvezo, da bodo ravnali skladno z njimi ter s splošnimi pravili Atletske zveze Slovenije in Združenja, tečejo na lastno odgovornost. Tek bo izpeljan takoj, ko bo to mogoče.  Skupno število tekmovalcev je omejeno na 200 (v primeru večjega števila prijav bodo organizatorji upoštevali vrstni red oddajanja prijav).

Kdaj: Nedelja (datum bo določen naknadno), 2021, start mladink in mladincev ter članic in članov ob 11.00; razglasitev ob 14.00.

Progi: Mladinska dolžine 5.100 m, +403-70 m, start konec četrtega kilometra članske proge; članska dolžine 9.000 m, +629-95 m, start na Colu, pri gasilskem domu, Col 78, kjer bo tudi prijavna služba; cilj za vse pri Pirnatovi koči pod vrhom Javornika; progi potekata po asfaltu, makadamu in po gozdnih poteh; vabljeni kandidati za reprezentanco startajo iz ospredja.

Kategorije: Na mladinski progi mladinke in mladinci, letniki 2001-2004 (skladno s pravili Združenja lahko tudi letnika 2005 in 2006); na članski progi članice in člani letnikov 2000 in prej (lahko tudi mladinke in mladinci letnikov 2001-2004).

Nagrade: Po trije najhitrejši v vseh kategorijah prejmejo pokale Združenja, po osem najhitrejših na članski progi in trije na mladinski progi  tudi denarne nagrade (članska: 1. mesto 200, 2. 150, 3. 100, 4. 80, 5. 70, 6. 60, 7. 50, 8. 40 evrov;  mladinska: 1. 50, 2. 30, 3. 20 evrov); razdeljenih bo tudi nekaj praktičnih daril; razglasitev izidov in podelitev priznanj bo na mestu starta članic in članov (Col 78).

Vrečka: Vsi udeleženci prejmejo vrečko s sendvičem in plastenko vode/soka; na progi bodo tri okrepčevalnice s pijačo, na cilju pa  tudi sadje in čaj; zagotovljen bo prevoz garderobe na cil (oddaja pri prijavni službi do 10.30).

Prijave, startnina: Tekači se morajo (do datuma, ki bo objavljen naknadno) prijaviti na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., obvezni podatki: ime in priimek, spol, letnica rojstva, klub ali društvo ali kraj bivanja, na kateri progi bo tekač tekmoval (mladinska ali članska),  e-naslov, telefon, na katerem je tekač dosegljiv); na dan tekmovanja prijave ne bodo možne; startnino 10 evrov se poravna ob prevzemu startne številke in vrečke na dan tekmovanja pri prijavni službi med 8.00 in 9.30.

Preventiva covid-19: Vsi udeleženci prireditve, organizatorji, tekači  in gledalci, nosijo zaščitne maske, tekači si jih snamejo po startu, zagotavlja se medsebojna razdalja 1,5 metra.  Maske na cilju zagotovi organizator. Dezinfekcijska sredstva se zagotovi na prijavni službi, startu, cilju in v prostoru za razglasitev izidov. Prireditev se v celoti izvede na prostem. Toplega obroka ni, prijavna služba,  opremljena z zaščitnimi rokavicami, tekačem razdeli vrečke z vnaprej pripravljenimi sendviči in pijačo v plastenkah. Na okrepčevalnicah osebje toči pijačo v lončke za enkratno uporabo, ob uporabi zaščitnih rokavic. Opravi se samo razglasitev absolutnih izidov na obeh progah, nagrade in priznanja pričakajo nagrajene (ti nosijo zaščitne maske) na zmagovalnih stopničkah (medsebojna razdalja 1,5 m), ovojnice vroči oseba z zaščitnimi rokavicami. Po razglasitvi ni zadrževanja na prireditvenem prostoru. Potek prireditve se prilagodi priporočilom NIJZ, tako v primeru zaostritev kot morebitnega lajšanja zahtev.

Izidi: Izidi bodo takoj po razglasitvi objavljeni na Facebook profilu Ljudstva tekačev.

Dostop do cilja z vozili: Po cesti Col-Črni vrh nad Idrijo  navzgor 4 km, pri oznaki Javornik desno, potem pa naravnost, do Pirnatove koče je še 6 km asfalta in makadama; zadnji odhod s Cola ob 10.40, vračanje v dolino po prihodu zadnjega tekmovalca v cilj.

Informacije: https://www.trillek.si/, https://gorski-teki.si/, http://www.ljudstvotekacev.si/sl/, https://www.facebook.com/groups/425521194203513, 031/618-952 (Venčeslav), 041/621-669 (Sandi), animacija teka na: https://www.relive.cc/view/vMv8V4RR7N6, video proge na: https://www.youtube.com/watch?v=vQy9OOdUw6Q&feature=youtu.be

VJ