Jej in teci

avtor:
Scott Jurek

Revija Runner's World je v aprilski številki objavila svoj seznam najboljših tekačev vseh časov. Scotta Jureka, Američana poljskega porekla, ultramaratonca, vegana in avtorja knjige Jej in teci, so uvrstili na osmo mesto. Utemeljili so z besedami: Neuničljiv je, teče na rastlinski pogon. Jurek pomaga, da tudi Slovenci spoznavamo legendarna mesta, kjer se je (in se še) piše zgodovina ultramaratonskega teka: Western States, Badwater, Bakrovi kanjoni ... Od teh nam je še najbliže grški Spartatlon, 246 kilometrov dolg tekaški masaker, na katerem je nastopilo že kar nekaj Slovencev, zadnjo odmevnejšo uvrstitev pa je z drugim mestom na ne tako skromen seznam slovenskih ultramaratonskih dosežkov prispevala lani preminula Ruth Podgornik Reš, ki je odnesla drugo mesto. Jurek je v Grčiji zmagal trikrat.

»Na kakršnekoli težave sem naletel v življenju, sem imel vedno enak odgovor: Vztrajaj in pojdi naprej, vstani in teci! Pljuča so morda kričala po kisiku, mišice so stokale v agoniji, meso je zahtevalo počitek, ampak glava me je vedno odnesla naprej,« je zapisal Jurek. Po čem se najboljši ultraši razlikujejo od odličnih? »Predvsem po moči volje, po sposobnosti izklapljanja negativnih misli, po sposobnosti redukcije svojega celotnega bitja in bistva med ultraško tekmo na vsak posamezen trenutek.« To je Jurekovo prepričanje, ki se kot rdeča nit vleče skozi celotno pripoved. Ultraš se osredotoča na tukaj in zdaj. »Korak za korakom! Potem je vse enostavno. Tečeš, dokler ne zmoreš več. Nato tečeš še malo. Poiščeš nov vir energije in volje. In potem tečeš nekoliko hitreje. Do konca.«

Bralce knjige Rojeni za tek bo še posebej zanimala avtorjeva pripoved o srečanju s plemenom Raramurijev, »ljudstvom tekačev« iz mehiških Bakrovih kanjonov, ki je Jureka spomnilo, zakaj ljudje sploh tečemo.

Jurek je popoln vegan, vse svoje najpomembnejše športne rezultate je dosegel izključno ob rastlinski hrani. V knjigi ob njegovi pripovedi najdemo številne veganske recepte – uporabne ne samo za tekače, saj ta hrana ne po teksturi ne po okusu ne zaostaja za jedilniki »mesojedih« tekačev. Od avtorja dobimo tudi številne nasvete, s pomočjo katerih bomo lahko uspešnejši – ali pa bolj zadovoljni - v svetu teka. Knjiga Scotta Jureka Jej in teci je izšla pri založbi Ciceron.

 

Venčeslav Japelj