10. Tek prijateljstva v Benečijo

ROBIČ, ŠPETER

24 05
 2014

V soboto, 24. maja, so v Kobaridu spet pripravili tradicionalni Tek prijateljstva, ki tekače vsako leto vodi iz Posočja v Benečijo. Tokrat je v ravno pravem vremenu, primernem za ne prehiter netekmovalni tek,  sodelovalo 18 tekačev iz Posočja, Benečije, z Goriškega in iz Istre.

10. Tek prijateljstva v Benečijo so pripravili Planinska družina Benečije, Inštitut za slovensko kulturo Špeter, Planinsko društvo Kobarid, Fundacija Poti miru v Posočju in Kobariški muzej. Tekači so se zbrali ob 9. uri v Zderu ob Nadiži, v bližini vasi Robič, in poravnali startnino v višini pet evrov. S hitrostjo, ki si jo je vsak sam izbral, so se napotili proti Benečiji. 15 kilometrov dolga pot je skupinice tekačev, ki so med tekom uživale ne le v pogledu na okolje, temveč tudi v pogovorih, vodila po levem bregu Nadiže do nekdanjega mejnega prehoda in do prve beneške vasi Štupica. V naslednji vasi, na Logu, jih je most prestavil na desni breg Nadiže. Tekli so skozi vasi Podvršč, Podbonesec, Ščigle, Laze, Tarčet, Kras in Bjače, do Nokul, kjer je bil cilj. Po teku so zaplavali v bistrem tolmunu Nadiže pod vasjo Nokule in se osvežili, za konec pa sta sledila pogostitev in veselo druženje v Špetru, v Slovenskem kulturnem središču.

Teki prijateljstva so začeli leta 2003, na pobudo Zdravka Likarja (ki je tudi letos vzel vajeti v svoje roke). Zaradi slabega vremena sta bila dva teka odpovedana. Namen prireditve je zbliževanje in utrjevanje prijateljstva med slovenskimi, furlanskimi in italijanskimi tekači ter planinci, združevati iskrene, dobromisleče prijatelje z obeh strani Matajurja in Kolovrata. Vsakič znova udeleženci ugotavljajo, kako se s premagovanjem kilometrov kujejo nova in nova prijateljstva.

 

ben-skupna-500

Tradicionalno fotografiranje pred startom teka.

 

ben-most-500

Prehod na desni breg Nadiže.

 

ben-nokule-500

Članice tekaške skupine Počasni, a drzni (Katjuša, Maša, Klavdija) na cilju v Nokulah.

 

ben-kopanje-500

Osvežitev v ne premrzli Nadiži.

 

ben-vojko-400

Priprava okrepčila v Špetru je bila zaupana Vojku Hobiču.