Niti Gorenjci niso več ...

JESENICE

15 03
 2014

Naš kolega Jožef Tomažič se je na Gorenjskem udeležil teka z 271 tekači vseh starosti, ki je – če gledamo njegovo ekonomsko plat - zelo daleč od tistega, kar stereotipi pripisujejo Gorenjcem. Saj veste: da so šparovni, če ne celo stiskaški, da vsak kovanec trikrat obrnejo, preden se poslovijo od njega ...

Že tri leta se nisem udeležil nobenega teka za Gorenjski pokal. Na lepo sončno soboto, 15. marca, smo se zato odpravili na izlet na Gorenjsko. Z nami je bila vnukinja Julija, ki je vrnila obisk Valantovemu vnuku Tjažu. Sestali smo se na Jožefovem sejmu na Jesenicah, ki poteka v sklopu občinskega praznika. Jesenice so bile ponovno v znamenju tekačev, tudi najmlajših (vnukov), ki so uživali v igrivem teku in prejetih medaljah.

Na 10-kilometrski razdalji je na tradicionalnem 7. Pomladnem teku, ki šteje za Gorenjski pokal, med seboj merilo moči 129 tekačev. Prav tako so tekli tudi otroci, ki so tekmovali v več kategorijah in na različnih dolžinah proge; vsega skupaj jih je bilo 112. Letos je bil organiziran tudi netekmovalni rekreativni tek z Alenko Dovžan, ki se ga je udeležilo približno 30 tekačev, predvsem učencev OŠ Koroška Bela pod vodstvom profesorja športne vzgoje Roka Pekolja. Župan Tomaž Tom Mencinger je tekače s startnim strelom pospremil na 10-kilometrsko traso, speljano ob reki Savi, poslanka Alenka Pavlič in direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar pa sta najboljšim razdelila medalje.

V teku na 10 km je bil najhitrejši Gregor Kustec iz ŠD Osovnikar s časom 32:14, najhitrejša predstavnica nežnega spola pa je bila Petra Draksler s časom 40:30. Vsi tekači smo bili deležni zahvale za udeležbo in vabila na ponovno srečanje na 8. Pomladnem teku v prihodnjem letu.

O sami organizaciji teka lahko napišem le pohvalne besede, ki potrjujejo, da se takšno tekmo še vedno da izpeljati v zadovoljstvo vseh vpletenih. Detajlov o pokrivanju stroškov prireditve še ne poznam, a udeležba zgoraj omenjenih ljudi pove marsikaj in kaže na pristop, ki so ga izbrali organizatorji. Od začetka leta deluje Tekaška skupina Jesenice, njeni člani nastopajo oblečeni v modre majice. Svečan pridih sta tekaški prireditvi že v dopoldanskem času dajala množično obiskan sejem in živa glasba.

»Gorenjska« je bila le dolžina proge (malo manj kot 10km), vse ostalo, merjenja časa s sodobnim sistemom Jaguar (v cilju si si lahko sam izpisal vse podatke o svojem teku; meril je Timing Poljane, ki meri tudi na PPT), medalje, tekaška majčka, porcija testenin, palačinke, rolada in voda pa je bilo zajeto v startnini 7 evrov! Primorski tekači (Darja Verbič, Miran Kavs in moja malenkost) smo se lahko le zahvalili za gostoljubnost - in obljubili, da še pridemo.

Izidi so objavljeni na povezavi:

http://www.zsport-jesenice.si/info.php?id=rez&x=14033

 

pomladni-start-500

Na startu 10-kilometrskega teka.

 

pomladni-mladi-500

Start otrok z Alenko Dovžan.

 

pomladni-frenk-400

Frenk Valant (Tekaška skupina Jesenice) z vnukom Tjažem.

 

Jožef Tomažič, foto: Jaka Valjavec