Štafeta Ljudstva tekačev Koper-Bovec

PRIMORSKA

29 08
 2022

 Ljudstvo tekačev bo v soboto, 10. septembra 2022, s štafetnim tekom, dolgim 150 kilometrov, osmič povezalo Koper in Bovec.

Ljudstvo tekačev bo v sodelovanju z Bovec maratonom in Istrskim maratonom po enoletni korona pavzi letos spet pripravilo tradicionalni štafetni tek od Kopra do Bovca, po katerem nekateri tekači, ki so se udeleževali prejšnjih tekov, vse bolj sprašujejo. V Ljudstvu tekačev menimo, da aktualne epidemiološke razmere teka ne onemogočajo, seveda pa se bomo morali prilagoditi stopnji ogroženosti tekačev, izhajajoč predvsem iz osebnega odnosa posameznih tekačev do covida-19. Olajševalni okoliščini sta, da se teče na prostem in da udeležba tekačev na večini odsekov ni množična.

Tudi tokrat so k sodelovanju vabljeni vsi tekači dobre volje, na desetih odsekih skupne dolžine 150 kilometrov bo dovolj priložnosti, da se natečejo po mili volji (tekač si lahko privošči tudi več odsekov), hitrost teka pa ne bo pretirana in se bo prilagajala sodelujočim.

Ekipa Ljudstva tekačev, ki bo spremljala tekače, bo skrbela tudi za okrepčilo vsakih nekaj kilometrov. Ustavili se bomo pri Kosoveljevih v Zagrajcu ter pri Valdi in Valterju Dornik v Biljah, naših vsakoletnih gostiteljih.

Leta 2014 so tekači iz Bovca v Koper prvič simbolno prenesli idejo prvega primorskega (in slovenskega) maratona iz leta 1979, rojeno v Bovcu, ter jo predali organizatorjem Istrskega maratona. Od tedaj gre štafeta vsako leto na enodnevno pot med Bovškim in Istrskim maratonom, ju poveže in okrepi njuno sodelovanje.

K udeležbi ste vabljeni vsi, ki želite prispevati k negovanju maratonske ideje, ob Primorcih tudi tekači iz drugih koncev Slovenije in tujine. Tek je namreč po prepričanju Ljudstva tekačev odlična priložnost za preseganje vsakršnih meja, je nekaj, kar ljudi združuje ter jih osvobaja predsodkov in zavor. Vse to še toliko bolj velja v kriznih časih, polnih težav in frustracij.

Tokrat imamo novosti na odseku Kanal-Tolmin. Speljan je po novi trasi, polovično asfaltni, polovično makadamski, vzdolž levega brega Soče, v maniri trejla. Njegova dolžina je 20 kilometrov, tekači bodo ob tem premagali še 300 višinskih metrov in se – kar je najpomembnejše – izognili doslej najnevarnejšemu odseku štafetnega teka, regionalni cesti po soteski, ki jo prebija Soča. Trasiral ga je Tomaž Kenda iz Kozmeric pri Mostu na Soči. Tomaž bo z nami in rade volje bo vodil ta  trejl (drugim tekačem ne bo treba slediti njegovega običajno zelo hitrega tempa, prilagodil ga bo skupini). Vabimo, da v našo družbo tisto soboto pridejo tekači, ki so jim trejli posebej pri srcu, to bo priložnost za odkrivanje tamkajšnje čudovite okolice – in za tek s šampionom, ki letos niza zmage kot za stavo. Start bo sredi Kanala, cilj pa pri bencinski črpalki sredi Tolmina, kjer bo štafeto prevzela skupina tekačev, namenjena proti Kobaridu.

Štafeta je neformalno druženje prijateljev teka, ki sodelujejo na lastno odgovornost. Udeležba je prostovoljna, vsak tekač poskrbi za svoje potrebe, na poti upošteva prometne predpise in skrbi za svojo varnost. Pri tem mu pomoč in podporo na celotni trasi zagotavljajo predstavniki Ljudstva tekačev.

Kandidati za sodelovanje v štafeti naj se do 2. septembra 2022 prijavijo na e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa tudi pokličejo na telefonsko številko 031/618-952 (Venčeslav).
Podroben načrt bo narejen na podlagi prijav. Iz Kopra se bodo tekači prve izmene na pot podali ob 5.00, v Bovec pa naj bi pritekli okrog 23. ure.

Predvidena trasa štafetnega teka Bovec-Koper (10. septembra 2022):

Koper (Taverna)-Boljunec, 17 km, start ob 5.00

Boljunec-Sežana, 14 km, start ob 6.45

Sežana-Dutovlje, 8 km, start ob 8.30

Dutovlje-Zagrajec, 14 km, start ob 9.15

Zagrajec-Bilje, 14 km, start ob 11.30

Bilje-Solkan, 11 km, start ob 13.15

Solkan-Kanal, 18 km, start ob 14.30

Kanal-Tolmin, 20 km, 300 v/m, start ob 16.30 (trejl, 50:50 asfalt in makadam, spremljevalci tekače lahko spremljajo – priporočamo - z gravel kolesi)

Tolmin-Kobarid, 14 km, start ob 19.15

Kobarid-Bovec, 23 km, start ob 20.45, prihod v Bovec okrog 23.00

Urnik je približen, dejansko ga bo narekoval tempo sodelujočih. Tekači bodo prenašali kovinsko štafetno palico, dolgo 15 centimetrov, ki sta jo tokrat darovala Darja in Marko Dugon, večkratna udeleženca štafete (izdelal jo je Marko). Osnovna naloga tekačev je preteči vso razdaljo, pri čemer na posameznih odsekih sodeluje poljubno število tekačev. Vsi tekači svoje sodelovanje potrdijo s podpisom na začetku svojega odseka.

 

 

Počasni, a drzni so vselej zraven, ko teče štafeta LT.

 

VJ (avtor je pobudnik za izvedbo štafete)