14. Polmaraton mesta Palmanova

PALMANOVA

20 11
 2016

Med skoraj 3000 polmaratonci je zmagal Rok Puhar, druga med polmaratonkami je bila Lucija Krkoč. Slovenci so bili tradicionalno številni, to je bil spet najbolj slovenski tek v tujini.

Tudi 14. polmaratonski tek v Palmanovi se je izognil dežju, za nekatere je bila temperatura celo previsoka. Vsekakor je bila nedelja, 20. novembra 2016, primeren dan za prijeten tekaški izlet v Italijo. Po lanskem rekordu 3023 finišerjev so letos našteli 2892 tekačev, ki so zmogli 21-kilometrsko progo. Med njimi je bilo 699 Slovencev iz dejansko vseh koncev države, tudi iz Maribora in Prekmurja, kar 200 so jih predstavljali Urbani tekači, najbolj množična skupina na teku. Števila so zagotovo še nekaj višja, saj nekaj (Slovencev in drugih) v času nastajanja tega članka še ni bilo vpisanih na sezname z izidi. Še več bi bilo tekačev, če v Palmanovi ne bi veljalo nenavadno diskriminacijsko pravilo, da lahko tekmujejo samo tekači z območja Alpe-Adria. Omejitve imajo tudi pri delitvi nagrad, za to, da dobiš priznanje, nista dovolj zgolj hitrost in uvrstitev.

Prireditev je bila izpeljana po ustaljenem urniku, tudi tokrat z dvojnim startom na osrednjem trgu vojaškim potrebam podrejene urbanizacije mesta in kasnejšim zlitju dveh tekaških kolon. Niti letos organizatorji niso odpovedali pri tako rekoč zaščitnem znaku svojega polmaratona, privlačnih in praktičnih zgornjih oblačilih za športnike. Tokrat so rumene barve.

Slovenija je tudi letos stala na stopničkah tako v absolutnih kot starostnih kategorijah. Najviše se je z zmago zavihtel Rok Puhar (AK Triglav Kranj). Pa njegova (sicer premočna) zmaga ni bila tako enostavna. Ne zaradi morebitnih težav ali konkurence na progi, temveč zaradi gneče pri izhodu z avtoceste. Rok je podcenil gnečo, zaradi katere tekači z več udeležbami na tem teku vstajajo in gredo na pot v Palmanovo zelo zgodaj. Kakšnih 20 minut pred startom je še iskal mesto izdajanja startnih številk, tik pred topovskim strelom pa je uradni povezovalec prireditve Cesare Ballaben na startu še pogrešal njegovo sedmico. Rok se torej na tek ni mogel primerno pripraviti in morda je zato njegov čas 1:08:46 manj, kot bi bil sposoben odteči na tej ravninski furlanski progi. Mohammed Chouqrati (Italija) je bil drugi s časom 1:10:24, Fabio Bernardi tretji s časom 1:11:26, četrti pa je bil drugi Slovenec Boštjan Vimpolšek (Posavje) s časom 1:11:27. Deseti je bil Matej Jeza (Tekaška akademija za odrasle), 12. Marko Tratnik (ŠD Nanos-K2sport).

Med ženskami sta na stopničke stopili druga Lucija Krkoč (1:21:33) in četrta Petra Tratnik (1:22:57), obe članici številne ekipe ŠD Nanos-K2sport. Zmagala je Teresa Montrose (1:16:16), tretja je bila Daniela Ferraboschi (1:22:25). Lucija je tekla predvsem zato, da preveri, kaj zmore tačas, in potrdila se je njena domneva, da ima še premalo moči in hitrosti. Petra je bila le za 15 sekund počasnejša od osebnega rekorda, na tekmi brez posebnih ambicij je ujela pravi, enakomeren tempo in sproščeno pritekla na cilj. 11. je bila Aleksandra Fortin, ki teče za ekipo Aldo Moro Paluzza, 15. Veronika Krečič, prav tako iz ŠD Nanos, 18. pa Tanja Potočnik (Kejžar Team).

Naslednji zanimivejši cestni tek v italijanski soseščini bo Maratonina del Collio (Mali briški maraton; v resnici gre za polmaraton) 29. januarja 2017 v kraju Capriva del Friuli, nedaleč od Gorice (in Nove Gorice).

 

palma-mnoica

Gneča na startu.

 

palma-cilj
Med finišerji je bil tudi slepi tekač iz Slovenije s spremljevalko.

 

palma-najbolji
Najhitrejši moški.

 

palma-najbolje
Najhitrejše ženske.

 

palma-nai trije
Petra Tratnik, Rok Puhar, Lucija Krkoč.

 

palma-andreja
Tekla je tudi zmagovalka ultra trejla v Himalaji Andreja Sterle Podobnik (rumena majica). V njeni družbi so še drugi notranjski in primorski tekači, v sredini Stane Ferfila (zelene hlačke) iz Cerknice, ki je pred desetletji v jugoslovanski državni reprezentanci tekel skupaj z legendarnim Danetom Korico.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ