21. Ljubljanski maraton

LJUBLJANA

30 10
 2016

Na 21. Ljubljanskem maratonu je teklo približno 29.000 tekačev iz 59 držav. V maratonski preizkušnji je priteklo na cilj 1542 moških in 394 žensk, skupaj 1936. Lani je bilo 2111 finišerjev. Med udeleženci treh tekov, maratona, polmaratona in teka na 10 kilometrov, je bilo 44 odstotkov žensk, tako kot lani. Zaključek maratonskega teka je bil neregularen, ker je vodilno vozilo tri tedaj vodeče afriške tekače zapeljalo v napačno smer. Državna prvaka v polmaratonu sta postala dr. Peter Lamovec in Sonja Roman.

Idealne vremenske razmere so v nedeljo omogočile nadvse prijeten tek po Ljubljani, ki je rekordno število tekačev ponovno sprejela gostoljubno. Žal se je organizatorjem primerila napaka, ko je dva kilometra pred ciljem vodilno vozilo policije zapeljalo v napačno smer, tako da so trije vodilni Afričani morali teči dodatnega pol kilometra. Zalo verjetno je tretjeuvrščeni Kenijec Levi Omari Matebo tako izgubil realno možnost za postavitev rekorda proge in izdatne finančne nagrade. Povabljene tekače so organizatorji tolažili z dodatnim plačilom. V odsotnosti nekaterih najboljših slovenskih maratoncev (pravijo, da so bili razlogi za odsotnost objektivni – poškodbe) so bili štirje najhitrejši Slovenci Aleš Žontar, zmagovalec prvega Istrskega maratona, Martin Ocepek, Marko Tratnik in Aleš Suhadolnik med 11. In 14. mestom.

Med ženskami je zmagala Kenijka Purity Changwony, za njo in še petimi Afričankami je na cilj pritekla veteranka Helena Javornik, ki ji je sledila Petra Tratnik, tako kot Žontar in Marko Tratnik članica ŠD Nanos.

Letos maraton v Ljubljani ni štel za državno prvenstvo, pač pa je to veljavo imel polmaraton. Tu je bila slovenska konkurenca močnejša kot v maratonu. Zmagal je dr. Peter Lamovec pred Rokom Puharjem in Domnom Hafnerjem, kar je presenečenje, saj je Rok specialist za to razdaljo, Peter pa je gorski tekač. Na petem mestu je končal še en gorski tekač Gašper Bregar.

Med ženskami je slovenske barve proti gostjam iz tujine uspešno branila Sonja Roman, ki se s srednjih prog seli na dolge. Druga je bila Hrvatica Danijela Kuna, tretja pa Madžarka dr. Fruzsina Bakonyi.

Na desetki je Blaž Grad zmagal četrtič (pred Matejem Šturmom in Matevžem Plankom), med dekleti pa je presenetila samo 16-letna Laura Stauber, članica AD Štajerska. Sledili sta ji dve Tini, Česnik in Kozjek.

Zaplet v finišu maratonskega teka so organizatorji komentirali z besedami, da drugačnih uradnih izidov, kot so bili dejansko doseženi, ne more biti, ne glede na to, kaj se je dogajalo na progi (kjer za zmedo niso bili krivi tekači). Takšno stališče je skladno s prakso, ki je uveljavljena v mednarodni atletiki. Tako se niti na olimpijskih igrah sodniki in organizatorji ne odločajo v prid tekačev, ki so jih – denimo – na progi ovirali in ustavljali gledalci, pri tem pa dejansko spreminjali vrstni red najboljših. Drugačna pa je bila odločitev organizatorjev Teka za borelo letos v Vrtojbi, ki so po napačnem usmerjanju na progi za zmagovalca razglasili tekača, ki ni prvi prečkal ciljne črte. Ni pričakovati, da se bodo v atletskih zvezah zgledovali po Vrtojbi ...

Izidi so na povezavi.

lm-ljudstvo
Tudi na letošnjem Ljubljanskem maratonu so tekli predstavniki Ljudstva tekačev.

 

lm-zmagovalec
Tako je bilo na cilju maratona, kjer je bil prvi Laban Mutari iz Kenije. Moralni zmagovalec Levi Omari Matebo je obtičal na tretjem mestu, rekorda pa dobro plačani profesionalnci Ljubljani niso prinesli.

 

Fotogalerija je na povezavi.


VJ