18. Gorski tek na Grintovec

KAMNIŠKA BISTRICA

24 07
 2016

KGT Papež je 24. julija 2016 na pobočjih Grintovca organiziral 18. izvedbo svojega kraljevskega gorskega teka z dvokilometrsko višinsko razliko. Tudi tokrat je bil to tek za svetovni pokal WMRA in za slovenski pokal, ob tem pa za otroke tudi za državno prvenstvo navkreber (na krajših progah). Najhitrejša sta bila Eritrejec Petro Mamu Shaku in Italijanka Antonella Confortola, ki sta osvojila tudi glavni denarni nagradi, po 750 evrov. Najboljša Slovenca, Lucija Krkoč in Rok Bratina, sta z drugim in tretjim mestom zaslužila 500 oziroma 250 evrov.

Po spopadu na GM4O sta se italijanska šampionka Antonella Confortola in slovenska zvezdnica Lucija Krkoč ponovno srečali na pobočjih Grintovca, tokrat sta se borili za točke na drugi tekmi svetovnega gorskotekaškega pokala. Tudi tokrat med njima ni bilo nobene druge konkurentke, in tudi zdaj je bila Italijanka pred Slovenko. A to še zdaleč ni razlog za žalovanje, nasprotno, za Lucijo je potrditev dobre forme in še en znak, da se obdobje poškodb poslavlja. Premagovanje večkratne svetovne prvakinje pač ni opravek, ki bi komurkoli uspeval kar tako mimogrede. Antonella je že na začetku ubrala svoj, zelo visok ritem in na cilju je imela prednost treh minut in 16 sekund pred Lucijo, ta pa štiri minute in pol pred lansko zmagovalko Karmen Klančnik. Za LT je Lucija povedala: »Bilo je težko, a na koncu sem se počutila dobro. Vročina mi je preprečila boljši rezultat, vseeno pa sem z uvrstitvijo zadovoljna, vem, da je Antonella razred zase na tako strmi progi. Rada bi pohvalila organizatorje tekme. Nam tekmovalcem so zagotovili vse, kar smo potrebovali, in še več.« Za Lucijo sledi obdobje regeneracije, potem pa sta na vrsti dva teka v Italiji. Teka na Krvavec, ki bo tudi kvalifikacijska tekma za sestavo reprezentance za SP v gorskem teku, se ne namerava udeležiti.

Zmagovalec letošnjega prvega teka za svetovni pokal, Eritrejec Petro Mamu Shaku, je zmagal tudi na Grintovcu. Tako kot lani je bil tudi letos drugi Kenijec Francis Muigae Wangari, tretji pa je bil Rok Bratina, lani četrti. Lanski zmagovalec Nejc Kuhar je slabo prenašal vročino in končal na petem mestu, med njim in Rokom pa je bil še en Kenijec, Kosgei Isaac Toroitich, zmagovalec predlanske tekme. Rok je za zmagovalcem zaostal samo poldrugo minuto. Za LT je povedal: »Za mano je super tekma. Verjel sem vase od samega starta in uspelo mi je priti na stopničke. Presrečen sem.« Uspeh je prišel po poškodbi, ki je mladega Primorca za kar nekaj časa zavrla v pripravah na sezono, in je še toliko bolj dragocen. »Šport je pošten, v športu se ti vse povrne,« je prepričan Rok, katerega delavnost in vztrajnost poznajo le maloštevilni.

Na šestem mestu je končal Luka Kovačič, sedmi je bil edini veteran v prvi deseterici Simon Alič, osmi Gašper Bregar, deveti Luka Mihelič, deseti pa Simon Novak. Seznam prvih desetih, kljub nekaj slabši mednarodni udeležbi, kaže, da v Sloveniji zori mladi rod tekačev za najtežje gorskotekaške preizkušnje.

Najhitrejša starejša veteranka Mihaela Tušar se je v ženski konkurenci s časom 1:58:45 uspela uvrstiti na sedmo mesto absolutno.

Prihodnje leto teka na Grintovec ne bodo pripravili, ker bo KGT Papež organizator tekme za evropsko prvenstvo na Veliki planini.

 

Izidi:

Člani:

  1. Petro Mamu Shaku (Eritreja) 1:22:30
  2. Francis Muigai Wangari (Kenija9 1:23:19
  3. Rok Bratina (TD Bovec) 1:23:56

Članice:

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 1:42:27
  2. Karmen Klančnik (ŠD Naklo, La sportiva) 1:46:52
  3. Jasmina Jelovšek (Pulz Šport) 1:52:57

Hitrejša od vseh članic je bila Antonella Confortola (Italija) s časom 1:39:11, uvrščena med mlajše veteranke; ostale so za njo krepko zaostale.
Vsi izidi so na povezavi.

grintovec-antonella
Antonella Confortola.

 

grintovec-lucija

Lucija Krkoč.

 

grintovec-mamu

Petro Mamu Shaku.

 

grintovec-rok

Rok Bratina.

 

grintovec-fantje

Najhitrejši moški.

 

grintovec-punce

Najhitrejše ženske.Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ