10. Gorski tek na Bevkov vrh

JAZNE

24 07
 2016

Društvo za poživitev podeželja Jazne je 24. julija 2016 izpeljalo svoj jubilejni deseti gorski tek. V vročini, ki ni prizanašala niti na višini tisoč metrov, je tekmovalo 74 gorskih tekačev vseh starosti, na članski progi pa sta bila najhitrejša Tomaž Ferjančič in Marta Švigelj, ki je vpisala svojo prvo absolutno zmago v pokalu PGT.

Le nekaj manj kot lani je bilo tekačev na prireditvi, ki jo na Jaznah nad Idrijo združujejo s svojim sejmom. Ob dejstvu, da je na Gorenjskem istočasno potekal mednarodni tek na Grintovec, 66 odraslih in osem otrok sploh ni nizka udeležba. Domačini so se potrudili z organizacijo, vaške žene so napekle peciva in skuhale kavo, ponudili so domače sadje, eden od vaščanov pa je tudi (s precejšnjim uspehom) prodajal domače pridelke tekačem in njihovim spremljevalcem, med katerimi je bila tudi skupina Italijanov. Češenj z višine 900 metrov, s katerimi znajo na Jaznah postreči ob tem poznem času, tokrat ni bilo, saj je v tamkajšnjih legah še nedavno tega ostajal sneg.

Na cilju so med letom odstranili ruševino, ki je kazila videz, posekali kakšno drevo in prostor odprli. Marsikateri obiskovalec Jazen je priložnost izkoristil za uživanje na razgledni točki na Bevkovem vrhu. Pokali za najboljše so bili tudi tokrat izvirni, domači spominki v obliki koša, s katerim so včasih prenašala vse mogoče, ne samo seno. Kritik na račun organizatorjev ni bilo slišati, tekači so bili zadovoljni, omeniti pa moramo, da so prvi trije tekači za hip zašli, kar pa ni vplivalo na uvrstitve. Vodja teka Janez Pisk se je z njimi pogovoril in izkušnja bo prišla prav prihodnje leto.
Prvi trije so bili člani ŠD Nanos, med veteranoma Tomažem Ferjančičem, ki mu takšne tekaške proge gorskih tekov ustrezajo, in univerzalcem Borutom Malavašičem je pristal mlajši Anej Likar. Na četrto mesto se je uvrstil Francoz Paul Ogier – ta je ob italijanskih tekačih teku dodal mednarodni značaj. Paul je začel silovito in kasnejši zmagovalec se je že začel spraševati, ali ima smisel, da mu sledi, vendar je v klanec kmalu zahodil, kar je značilnost tekačev trejlov, med katere sodi. Na Primorskem je gost Jureta Šuligoja s Ponikev, skupaj se pripravljata za naslednje tekaške prireditve. Kljub temu, da Paul in Jure (ni startal) nista počakala na podelitev priznanj, sta poživila tekmo.

V ženski konkurenci je prvič slavila Marta Švigelj. Marta je »chef«, vodja kuhinje, česar ji po vitki postavi ne bi pripisali (in Marta ni edina, še ena vitka tekačica, Tina Mavrič, je zaposlena kot vodja kuhinje). Pri 46 letih je Marta tudi že nona. Letošnja sezona ji je že prinesla precej veselja. »Pretekla sem GM4O, prekolesarila Vršič, zdaj pa še prvič zmagala na enem od primorskih tekov. Kaj naj rečem, srečna sem,« je Notranjka prekipevala od dobre volje na cilju. Sledili sta ji Špela Malovrh in Kristina Mamič, ki letos pridno nabirata uvrstitve na stopničke.

Naslednji tek iz serije PGT bo 6. avgusta 2016 Šmarski tek.

 

Izidi:

Absolutno moški:

  1. Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos) 29:30
  2. Anej Likar (ŠD Nanos) 29:41
  3. Borut Malavašič (ŠD Nanos) 30:44

Ženske:

  1. Marta Švigelj (PGT) 38:42
  2. Špela Malovrh (Never Give Up) 39:13
  3. Kristina Mamič (Olimp) 41:31

Zmagovalci po kategorijah:

M 1987 in mlajši: Anej Likar
M 1986-1980: Sašo Pagon
M 1979-1973: Borut Mlakar (ŠD Šentviška gora)
M 1972-1966: Tomaž Ferjančič
M 1965-1959: Simon Drole (PD Podbrdo)
M 1958-1951: Andrej Jesenko
M 1950 in starejši: Boris Žigon (DLT Filipides)
Ž 1991 in mlajše: -
Ž 1990-1982: Tina Šorli (PD Podbrdo)
Ž 1981-1975: Kristina Mamič
Ž 1974-1968: Marta Švigelj
Ž 1967-1960: Valentina Čufer (TF ZZ Topka)
Ž 1959 in starejše: Marija Moser (Škofja Loka)
ml. dečki: Luka Močnik (Tolmin)
st. dečki: Žan Drole (PD Podbrdo)
ml. deklice: Neja Pisk (Jazne)
st. deklice: Sara Furlan (ŠD Nanos)

Vsi izidi so na povezavi.

 

jazne-marta1
Nova zmagovalka PGT Marta Švigelj.

 

jazne-tomaz
Tomažu Ferjančiču je bilo vroče, a je vseeno zmagal.

 

jazne-otroci
Start mlajših otrok.

 

jazne-francoz
Francoz Paul Ogier prihaja v cilj, ob progi ga spremlja Jure Šuligoj.

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: Katja Furlan, VJ