16. Mali kraški maraton

SEŽANA

27 03
 2016

Kraševci so 27. marca 2016 pripravili svoj tradicionalni polmaraton, že 16. po vrsti. Najhitrejša sta bila Miroslav Nikolič in Celine Murray. Našteli smo 1780 finišerjev članskih tekov; tekla je tudi mladina.

Razmere so bile praktično idealne za tek: temperatura ni bila ne prenizka ne previsoka, oblaki so bili blagodejna zaščita pred soncem in brez mokre grožnje, vetrič je bil komaj vreden omembe. Takšnega vremena si organizatorji vedno želijo, toda na Krasu je bil v dnevih MKM doslej bolj poredko na voljo. Praznični dan je zmanjšal udeležbo, tekačev je bilo manj kot lani, zgodilo se je celo, da je bilo na krajšem teku tekačic manj od tekačev, kar je zadnja leta netipično, saj po Sloveniji na tekaških prireditvah, kjer daljši tek spremlja krajši, na slednjem praviloma prevladujejo ženske. Velika noč je očitno več neodložljivih opravkov naložila šibkemu spolu ... Organizatorji pod taktirko Boža Dragana so imeli še nekaj dni pred prireditvijo težave z dovoljenji za tek po italijanski strani. Italijani so hoteli na praznični dan čimprej izprazniti ceste in so odlašali s soglasji, na koncu pa so jih Sežanci le dobili, potem ko so start premaknili na zgodnejšo uro (10.15).

Izidi so bili na obeh progah slabši kot lani. Tokrat je bila najhitrejša tekačica na dolgi progi Angležinja, najhitrejši moški je kar za osem minut zaostal za lanskim časom Toneta Kosmača (lanska zmaga v Sežani je napovedovala odlično sezono tekača iz Hotavelj, ki si je nekaj pozneje pritekel vozovnico za maraton v Riu). Celine Murray je startala v drugi skupini, potem pa ne samo prehitela marsikatero tekmico, ki je šla na pot iz prve, temveč drugouvrščeno Slovenko za sabo pustila za kar štiri minute (njen čas pa je bil za dobrih šest minut slabši od lanskega časa Lucije Krkoč).

Ko že primerjamo lanske in letošnje izide, povejmo še, da je Aleš Žontar lanski čas zgrešil za pičlih šest sekund, se je pa z lanskega tretjega letos povzpel na drugo mesto. Na 9,4-kilometrski progi je zmagal Domen Hafner, ponovil je lansko zmago, med dekleti pa je domačo publiko s svojim doslej najvišjim dosežkom v teku razveselila Maja Škrlj iz Šmarij pri Sežani. Kraševka z vremskim geografskim poreklom doslej ni prav veliko nastopala na uradnih tekih, vpisano je imela eno samo absolutno zmago, lansko na sežanski Tabor v Primorskih pokalnih tekih. Letos je že na začetku sezone v odlični formi. Za to so zaslužni njena odločitev, da se tekom bolj posveti, in kolesarsko-tekaški trening pri Teji Gulič. Na začetku je Maja tekla previdno, ko je videla, da ima še dovolj moči, pa je pospešila, je povedala za Ljudstvo tekačev. In napovedala, da se namerava letos pogosteje udeleževati primorskih tekov. Dovolimo si dodati, da tako ne bo zgolj okrepila konkurence med ženskami, temveč jo bo tudi polepšala. Kaže, da se še ni odločila, za kateri klub ali društvo bo nastopala, a bi ji strokovni nasveti pri treningu koristili ... Iz seznama izidov smo izvedeli, da je drugouvrščena Kristina Bele, pred leti že prvakinja PPT, zamenjala klub, namesto AK Pivka je to zdaj ŠD Kraški tekači.

Nastopil je tudi predsednik RS Borut Pahor (prijavljen je tudi za Banka Koper 3. Istrski maraton). Tek se je začel s primorsko »himno« Vstala Primorska – kot je že tradicija v Sežani. Tretja na krajšem teku, Lara Mihevc, je pokazala, da premore veliko tekaške nadarjenosti, bron je osvojila kljub rosni mladosti (letnik 2005).

 

Izidi:

21 km, moški absolutno:

 1. Miroslav Nikolič (Intersport) 1:13:40
 2. Aleš Žontar (ŠD Nanos) 1:15:06
 3. Ožbej Mulec (Tek.si) 1:15:44

Zmagovalci kategorij: A Ožbej Mulec, B Miroslav Nikolič, C Aleš Suhadolnik, D Denis Guzelj, E Mirko Janjatovič, F Matjaž Vrhunc, G Dušan Mrak, H Ivan Ruparčič, I Josip Lorencin, J Vladimir Savić.

Ženske absolutno:

 1. Celine Murray (Velika Britanija) 1:24:47
 2. Petra Pogačar (Sport Agent d.o.o.) 1:28:53
 3. Sanja Brglez (Zdrave vrednote) 1:31:53

Zmagovalke kategorij: A Petra Pogačar, B Celine Murray, C Neža Osovnikar, D Sanja Brglez, E Marjeta Stržinar, F Mirjana Baković, G Bernarda Zvir, H Fani Podkrajšek, I Jožica Rogelj, J Dunja Šušteršič.

9,4 km, moški absolutno:

 1. Domen Hafner (Sport Agent d.o.o.) 31:07
 2. Sebastjan Zarnik 31:35
 3. Martin Ocepek (ŠD Izlake) 31:59

Ženske absolutno:

 1. Maja Škrlj 37:29
 2. Kristina Bele (ŠD Kraški tekači) 39:19
 3. Lara Mihevc (Cool) 41:10

Vsi izidi so na povezavi.

 

mkm-maja krlj-400
Za Majo Škrlj je sežanska zmaga na polmaratonu vrhunec dosedanje tekaške kariere. Že na startu je bila dobro razpoložena.

 

mkm-naj M-500

Najhitrejši fantje na 21 km.

 

mkm-naj -400
Najhitrejša dekleta na 21 km.

 

mkm-ale ontar-500

Aleš Žontar, zmagovalec prvega Istrskega maratona na 42-kilometrski progi, je bil drugi.

 

mkm-celine murray-400

Celine Murray je startala iz drugega bloka, a je to ni ustavilo na poti do zmage.

 

mkm-superman-400

Superman je na MKM nastopil, Batmana pa ni bilo na spregled ...


Fotogalerija je na povezavi.


VJ