2. Kokoš trail 2013

BAZOVICA

10 03
 2013

V nedeljo 10.3.2013 se je v italijanski Bazovici, na še slovenskem etničnem ozemlju, odvijal 2. »Kokoš trail 2013«. Za razliko od prve prireditve pred letom dni, ko je sonce že napovedalo pravo pomlad, je letošnji tek potekal v bistveno drugačnih vremenskih razmerah. Dež je v preteklih dneh dodobra namočil tla, k sreči pa kraški svet, razen na nekaterih odsekih, ni bistveno poslabšal tekaške podlage – še več, dež je stalil sneg na vrhu najvišje točke teka, na Kokoši, in s tem malo olajšal napore na zadnjem vzponu. Kljub deževni vremenski napovedi se je tudi tokrat uresničila ugotovitev poročevalca prejšnjih tekov. Karma tekačev očitno res pozitivno vpliva na vreme, saj je dež ponehal praktično pred tekom, deževati pa je znova začelo takrat, ko je vsaj polovica tekačev že bila v cilju.

Kljub temu je organizator prireditve Euromarathon tekačem dal vedeti, da tekma vendarle poteka v deževnem vremenu. Start 14 km dolge proge je za razliko od prejšnjega leta na začetku potekal v drugo smer, skozi borov gozdiček. Steza je bila tam dodobra razmočena, zato barva copat že po nekaj sto metrih ni bila več razločna. Proga je od tu dalje preko lokalne ceste zavila desno do kraškega roba, v vasi Jezero po divjem spustu pripeljala do nekdanje železniške proge v dolini Glinščice in zatem strmo premagala steno. Sledil je spust, raven odsek ter drugi vzpon, kjer je trasa prečkala magistralno cesto Kozina – Bazovica, proga pa je nato tekmovalce peljala še v zadnji, za nekatere že kar dolg klanec (ki je malenkost drugače trasiran) do vrha italijanske Kokoši (približno 670 m). Sledil je samo še blatni spust ter ravni odsek do startno ciljnega prostora nogometnega igrišča Zarja (377 m). Skupaj se je tako nabralo približno 500 višincev.

Udeležba se je od lanskega leta bistveno povečala (413 tekmovalcev), tekači s tem najbrž kažejo, da imajo zime vendarle dovolj. Bistveno večje je bilo tudi število slovenskih tekmovalcev, najpomembnejše pa je vendarle sledeče: slovenski tekmovalci so vrnili italijanskim za lanski poraz, saj je bilo zelo lepo pogledati vrstni red prvih treh: 1. mesto: Mitja Kosovelj (58:40), 2. mesto Gašper Bregar (1:00:44), 3. mesto Simon Alič (1:01:52). Med ženskami je 1. mesto prav tako osvojila slovenska tekačica Mateja Kosovelj (1:09:12), 2. pa je bila Aleksandra Fortin (1:11:49). Med prvimi stotimi tekmovalci na koncu najdemo kar 24 slovenskih.

Absolutno prvi, Mitja Kosovelj, je takole povzel tekmo: »Nastopil sem s povabilom organizatorja, tekma pa je bila zelo lepa. Mislim, da takih tekem kar manjka. Razmere na progi me niso nič motile. Trenutno se pripravljam na polmaraton v Padovi že čez dober mesec dni, kjer nameram izboljšati osebni rekord«. Gašper Bregar, ki je z lanskega 4. mesta napredoval na 2., pa je dodal: »Glede na to, da je bila proga nekaj metrov daljša od lanske, sem s časom, ki je podoben lanskemu zelo zadovoljen«.

Na splošno so si bili tekmovalci enotni v tem, da je trasa proge zelo lepa in razgibana, hkrati pa tudi kar težka. Organizator se je dobro odrezal z okrepčilom, vsak tekmovalec je dobil tekaški rekvizit. Nekaj težav je imel le s pogostitvijo nastopajočih, kar pa je za deževno vreme pričakovano. Kar je najpomembneje: tekmovalci smo domov odhajali vedrih obrazov, tako, da že pogledujemo na »3. Kokoš trail 2014«.

 

Matej Curk

 

Rezultati na povezavi.
Video na povezavi.

 

Zmagovalci

Nagrade so tako prejemali slovenski tekmovalci/ke: Mitja Kosovelj, Gašper Bregar, Mateja Kosovelj, Saša Rot

 

Pralnica»Pralnica«

 

Primorska debata»primorska debata«

 

prvi trije-400pxPrvi trije