Legende na Istrskem maratonu

PORTOROŽ

26 03
 2016

Na Banka Koper 3. Istrskem maratonu bosta, po napovedih glavnega sponzorja Banke Koper, sodelovala italijanska olimpijska zmagovalca Gelindo Bordin in Alberto Cova. Slovenske barve bo zastopal še ena legenda, ultramaratonec Dušan Mravlje. Dušan bo skupaj z Ljudstvom tekačev in Gostilno Strunjan tudi letos pripravil svojo (neuradno) okrepčevalnico.

Še nikoli se ni zgodilo, da bi na katerem od slovenskih maratonov sodelovala kar dva olimpijska zmagovalca. Tokrat svoj prihod na Banka Koper 3. Istrski maraton napovedujeta Gelindo Bordin, zmagovalec olimpijskega maratona iz Seula 1988, in Alberto Cova, olimpijski zmagovalec na 10.000 metrov iz Los Angelesa 1984. Slovenija nima olimpijske medalje na dolgih progah, Italija pa kar nekaj. V zgodovini olimpijskega maratona sta med zmagovalce v zadnjih 36 letih vpisana samo dva Evropejca, oba Italijana: Bordin in Stefano Baldini (Atene 2004). Bordin, letnik 1959, še vedno teče, seveda le za lastno veselje. Ni se še odločil, ali in na kateri progi bo nastopil na BK3IM, bo pa z veseljem delil avtograme.

Cova, letnik 1958, znan po silovitem finišu, je v zadnjih 40 letih eden od dveh Evropejcev z olimpijsko zmago na desetkilometrski progi (drugi zmagovalec Mo Farah je postal Evropejec po preselitvi iz Somalije, kjer je bil rojen, v London). Na BK3IM bo Cova tekel na 11,5-kilometrski progi, s hitrostjo ne namerava pretiravati (nabralo se je že precej let od njegovih najboljših tekaških časov), tako kot Bordin pa bo na voljo zbiralcem avtogramov in za fotografiranje.

Če se dolgi teki na olimpijadah ne bi zaključevali z maratonom, če bi torej obstajala olimpijska disciplina ultramaraton, bi imela dobre možnosti za medalje tudi Slovenija. Slovenski tekaški legendi Dušanu Mravljetu, letniku 1952, pripadajo številne zmage in stopničke na ultramaratonskih preizkušnjah po vseh koncih sveta. Mravlje je eden od dveh ultramaratoncev tega planeta, ki sta tekmovalno pretekla tri kontinente: Avstralijo, Severno Ameriko in Evropo. Na prvem in drugem Istrskem maratonu je delil pokale in medalje najboljšim na odprtem prvenstvu Primorske v maratonu (lani je pokal za zmago izročil hčerki Neži), letos pa bo razdelil še nekaj priznanj več.

Dušan je boem med tekači, njegov odnos do teka in vsega, kar ga obdaja, odstopa od ustaljenih obrazcev, kar je tekačem na progah Istrskega maratona znano tudi zaradi Dušanove prav posebne, neuradne in neortodoksne okrepčevalnice. Tako kot že dvakrat bo tudi tokrat v Strunjanu pri avtokampu in tamkajšnji gostilni legendarni ultramaratonec spodbujal tekače in jim ponujal osvežitev. Ob vodi se mu bodo lahko s požirkom hmeljevega napitka češkega porekla pridružili polmaratonci in maratonci osem kilometrov pred ciljem.

 

gelindo bordin
Gelindo Bordin še vedno teče, zdaj za lastno veselje.

 

dusan strunjan
Tako je Dušan Mravlje na svoji okrepčevalnici Dušanov stil lani spodbujal tekače na poti proti Izoli. Letos bo spodbujal polmaratonce in maratonce, ki bodo tekli v obratni smeri, proti Piranu in Portorožu.

 

VJ