2. Valentinov tek na Kokoš

LIPICA

13 02
 2016

Tradicijo tekov na Kokoš, ki so jo doslej negovali člani ŠD Kraški tekači, nadaljujeta družba Astraea Tours in tržna znamka Kras na dlani. Lani so prvič pripravili Valentinov tek dvojic, letos pa so svojo ponudbo tekov še obogatili in se vključili v Primorske pokalne teke. Teklo je 125 tekačev in tekačic, ob njih pa še 17 parov tekač-pes.

Vreme tisti konec tedna ni bilo ravno obetavno, vendar na dan teka ni deževalo – ob koncu prireditve se je celo za nekaj minut prikazalo sonce. Je pa dež dodobra razmočil prvotno začrtano progo med mejnim prehodom (start je bil pri igralnici Astraea) in vrhom Kokoši, tako da so se organizatorji vrnili na klasično progo, speljano vseskozi po gozdni cesti. Višinska razlika je ostala enaka, 266 metrov, dolžina pa se je skrajšala s 3440 na 3200 metrov. Tako so tudi doseženi časi omogočili primerjavo s prejšnjimi teki. Čeprav celovite statistike dosežkov dosedanjih tekov na Kokoš ni na voljo, je mogoče zapisati, da najboljša dosežka Petre in Marka Tratnika (na Kokoš sta tekla prvič) nista tudi rekorda. Od Petre je bila lani za šest sekund hitrejša Daniela Da Forno, od Marka pa so bili na prvih tekih hitrejši gorski tekači, ki so zmogli čase okrog 12 minut, kot nam je povedal dolgoletni vodja teh tekov Niko Dolgan. Tačas najboljši družinski tekaški par na primorskih tekih je s Kokoši odšel s pozitivnimi vtisi, tek je bil v primerjavi z drugimi, na katerih običajno nastopata, krajši, vendar tekaški. Zahteval je tudi maksimalen napor, in Marko, ki včasih za zmago ne gre do skrajne meje, je tokrat dal vse od sebe (in s hitrostjo presenetil snemalca Ljudstva tekačev na cilju).

Med moškimi v absolutni razvrstitvi ni bilo presenečenj, razen izredno hitrega Taneja Faturja iz Ribnice, letnika 2006 (!), ki je za zmagovalcem zaostal le slabe štiri minute in se uvrstil na 16. mesto. Rosno mladi tekač se doslej s tekom ni posebej ukvarjal, kot smo izvedeli ob podelitvi priznanj, začenja pa trenirati v Ribnici tamkaj dodobra zasidrani triatlon. Med ženskami je Petri sledila gorska tekačica Kristina Mamič, tretja pa je bila pretežno ravninska tekačica, še ena Kristina, Bele.

Pripravili so tudi razvrstitve v kategorijah Valentinovih dvojic, tako kot lani za valentinovo, ko je Astraea debitirala na Kokoši, dodali pa tek s psi – slednji so poskrbeli, da je nekaj tekačev na cilj prišlo v boljšem času kot Marko Tratnik. V tej kategoriji sta bila zmagovalca Žan Žepič s psičko Danielo, med dvojicami pa sta prvo mesto zasedla Simon Strnad in Anej Likar. Anej je ob tej priložnosti prejel tudi priznanje za najboljši čas v teku na 511 stopnicah Nabrežine, tudi v organizaciji Astraeae.

Organizatorju je uspelo prireditev izpeljati brez večjih težav, nekoliko se je zatikalo pri pripravi izidov in razglasitve, startno listo so zaključili (pre)zgodaj, udeleženci iz Slovenije in Italije pa so domov odhajali zadovoljni in prihodnje leto je verjetno pričakovati še obilnejši odziv. Tudi zaradi profesionalne promocijske akcije prek elektronskih medijev.

Pri izidih naj opozorimo na to, da so organizatorji PGT letos uvedli nekaj sprememb, med njimi novo najstarejšo moško kategorijo.

 

Izidi:

Absolutno moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 13:39
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 15:00
  3. Anej Likar (ŠD Nanos) 15:12

Absolutno ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 16:38
  2. Kristina Mamič (Olimp) 19:50
  3. Kristina Bele (AK Pivka) 20:02

Zmagovalci po kategorijah:

M 1987 in mlajši: Anej Likar
M 1986-1980: Marko Tratnik
M 1979-1973: Boštjan Pintar
M 1972-1966: Simon Strnad
M 1965-1959: Robert Zrimšek (ŠD Hitre noge)
M 1958-1951: Slavko Prezelj (PD Podbrdo)
M 1950 in starejši: Boris Žigon (DLT Filipides)
Ž 1991 in mlajše: Barbara Uršič
Ž 1990-1982: Petra Tratnik
Ž 1981-1975: Kristina Mamič
Ž 1974-1968: Kristina Bele
Ž 1967-1960: Tadeja Šoba
Ž 1959 in starejše: Teja Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)

Vsi izidi so na povezavi.

 

kokos-najmoski-500
Najhitrejši trije na Kokoši: Simon Strnad, Marko Tratnik, Anej Likar.

 

kokos-petra-500
Petra Tratnik prihaja v cilj s triminutno prednostjo.

 

kokos-tanej-500
Tanej Fatur, ime, za katerega bomo v prihodnjih letih še slišali.

 

kokos-trije-500
Tek sta označila tekmovalnost in prijateljstvo. Tako kot prejšnja leta so na tek prišli številni Tržačani, za katere je Kokoš priljubljena izletniška točka.

 

kokos-krofi-500
Za lačne in žejne so dobro poskrbeli, dodali so še Valentinove krofe.

 

kokos-habe-500
Habe Dream Team je tokrat imel štiri hitre tekače, medaljo si je priborila Bernarda.

 

kokos-anej-400
Primož Čuš je Aneju Likarju izročil nagrado za najboljši čas na 511 nabrežinskih stopnicah.

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ