13. Polmaraton v Palmanovi je bil radodaren z osebnimi rekordi

PALMANOVA

15 11
 2015

Tekaški zanesenjaki v Palmanovi, slikovitem mestu-utrdbi, so v nedeljo, 15. novembra 2015, trinajstič pripravili svoj polmaraton. Od 3023 finišerjev je bilo 797 Slovencev, med katerimi se je najbolje odrezala Neja Kršinar, ki je osvojila drugo mesto.

Lep nedeljski dan, ne prehladen ne prevroč, brez pretirane vlažnosti v zraku in brez sonca, je dobro pripravljenim tekačem, za katere je bila Palmanova verjetno zadnji polmaraton v letu, omogočil lepe čase. Številni so dosegali svoje osebne rekorde, tudi Slovenci.

Udeležba tokrat ni bila rekordna, z rahlim presežkom prek 3000 tekačev, ki so prišli na cilj, so organizatorji vpisali tretjo najvišjo v svoji zgodovini. Morda je to optimalno število, ki ga Palmanova zmore sprejeti, vsekakor težav s parkiranjem ni bilo, pa tudi na omejenem prostoru, od koder so tekači startali na dveh koncih, ni bilo pretirane gneče; pravzaprav bi lahko sprejeli še nekaj sto udeležencev, da bi ga napolnili. Tudi tokrat je bila ta prireditev prijazna do tekačev. Samo tekmo je spremljala ponudba tekaških artiklov, da ne govorimo posebej o izvrstni kavi, ki jo znajo skuhati Italijani, in seveda picah. Oboje je tudi Slovencem prijalo, eno bolj pred, drugo po teku. Letos so organizatorji tekače oblekli nekoliko laže kot prejšnja leta, za startnino so dobili tehnično majico z dolgimi rokavi, primerno za prihajajoče hladne dni, namesto dosedanjih toplejših zgornjih oblačil, po katerih sicer slovi ta tek.

Po dveh drugih mestih, lani in predlani, je Steve Bibalo, letnik 1987, letos le zmagal. Jeseničan Janez Mulej, predlani tretji, je bil tokrat peti, bil je najviše uvrščen Slovenec. Prvak PPT 2015 Marko Tratnik je izboljšal osebni rekord in še ujel deseterico najhitrejših. Osebni rekord je izboljšal tudi prvak PGT 2015, veteran Simon Strnad.

Med dekleti je zmagala Teresa Montrone, na cilju je bila 15 sekund pred Nejo Kršinar, letnik 1991, lani državno prvakinjo v polmaratonu, ki pa je v Palmanovi lanski ljubljanski rekordni dosežek izboljšala za skoraj dve minuti in pol. Za malo je pod stopničkami ostala prvakinja PPT 2015 Petra Tratnik, bila je četrta, svoj osebni rekord pa je popravila podobno izdatno kot Neja. Obe sta bili dosežkov zelo veseli, njuni izjavi (in še nekatere druge) najdete na videu. Prvo deseterico je z za skoraj minuto izboljšanim osebnim rekordom ujela Ana Radivo, tri mesta za njo pa je nov najboljši čas slavila še nekoliko bolj izkušena predsednica DLT Filipides Jana Kotar Ilijaš.

Izidi:

Moški, absolutno:

  1. Steve Bibalo (Sportiamo Trieste) 1:09:19

5. Janez Mulej (AD Hitrost) 1:10:21, 10. Marko Tratnik (ŠD Nanos-K2 sport) 1:11:17, 13. Tadej Grilc (Koroški atletski klub) 1:11:23, 15. Gregor Kustec (ŠD Osovnikar)1:11:27.

Ženske, absolutno:

  1. Teresa Montrone (Atler Atletica Locorotondo) 1:16:45
  2. Neja Kršinar (Happx Gym Running Club) 1:17:00

4. Petra Tratnik (ŠD Nanos-K2 sport) 1:22:44, 10. Ana Radivo (ŠD 3šport) 1:26:26, 13. Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides) 1:27:11, 17. Jasmina Jelovšek 1:29:14.

pal-start-500

Eno od dveh startnih mest, s katerih so tekači startali istočasno.

 

pal-neja-400
Neja Kršinar je bila z drugim mestom najuspešnejša med Slovenci v Palmanovi.

 

pal-punce-500
Janez Mulej (v rdečem), najhitrejši Slovenec, je bil tokrat peti.

 

pal-primorci-500
Skupina primorskih tekačev. Prvi in tretje z leve sta Marko in Petra Tratnik, druga z desne Jana Kotar Ilijaš.

 

pal-urbani-500
Najštevilnejša slovenska skupina so bili Urbani tekači (150), ki so se pred startom kot običajno skupno ogrevali – in zabavali.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Fotogalerija Branka Vrečarja je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ