3. Učka vertikal

MEDVEJA

17 10
 2015

S tekmo Učka vertikal, tretjo po vrsti, se je iztekla letošnja sezona PGT. S 7,67 kilometra dolgo progo s 1393 metri vzpona med kampom v Medveji in vrhom Učke (Vojak) je opravilo 94 tekačev, zmagala pa sta Miran Cvet in Nicol Guidolin.

To je bila prva hrvaška tekma v zgodovini primorskih tekaških pokalov, na njej najbrž tudi zato ni bilo vse tako, kot je na drugih tekmah PGT. Med drugim so nagrajevali tudi po drugačnem sistemu kategorij, za potrebe kategorij PGT pa so izide preračunavali.

Lanski zmagovalec Simon Alič s časom 1:00:00, kar je bil rekord proge, je tokrat moral priznati premoč Miranu Cvetu, med njima pa se je bil boj brez kalkuliranja. Oba sta bila hitrejša od rekorda, čas sta potisnila pod eno uro, pri tem pa je bil Miran za minuto hitrejši. Na tretjega, Simona Strnada, sta nato čakala več kot devet minut. A je bil Strnad vseeno nadvse zadovoljen z dosežkom, saj je še malo pred ciljem zaostajal za Nemcem Stephanom Tassani-Prellom, ga v zadnjem kosu strmine dohitel in prehitel, na zadnjih nekaj deset »ravninskih« metrih pa vodstvo še povečal.

Tržačanka Nicol Guidolin je zmagi z Nanosa dodala še Učko, pred letos odlično Irmo Pivk in Uršo Trobec, presenetljivo svežo ob koncu sezone. Jana Bratina, zmagovalka prvih dveh vertikalov na Učko, se tokrat ni odločila za nastop, njen rekord izpred dveh let pa je ostal nedotaknjen.

Tokrat je bilo vreme tekačem nadvse naklonjeno, sobota je bila sončna in brez vetra (Simon Alič je bil vesel, da je le doživel razgled z Vojaka, kajti na prejšnjih tekih je »užival« v pogledu na oblake). Še podatek o višinah starta in cilja: start tri metre nad morjem, cilj na višini 1396 metrov. Takšna lokacija teka tekače navdušuje in mu daje precejšen potencial, bodo pa morali organizatorji še kakšno zadevo dodelati. Kljub temu, da se je Alič lani na progi izgubljal (in to tudi javno povedal), niti letos proga ni bilo zadostno označena. Klemen Triler in še nekaj tekačev je zašlo, razvrstitev na cilju je bila zato drugačna, kot bi jo prinesla brezhibno organizirana tekma. Še ena pripomba: tekačem bi bolj kot dolžinske oznake ob progi prišle prav višinske.

Preostaja samo še slavnostni zaključek sezone, 29. novembra 2015 v Gaberju.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 58:33
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 59:36
  3. Simon Strnad (ŠD Nanos) 1:08:53

Absolutno, ženske:

  1. Nicol Guidolin (ASD Gruppo Vulkan) 1:19:03
  2. Irma Pivk (ŠD Nanos) 1:20:44
  3. Urša Trobec (ŠD Setnik) 1:21:34

Zmagovalci po kategorijah:

ml. člani: Luka Mihelič (KGT Papež)

člani: Denis Ulbl (TD Vzpon)

st. člani: Klemen Triler (TSK Olimpik)

ml. veterani: Miran Cvet

veterani: Bojan Kožuh (KGT Papež)

st. veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)

ml. članice: -

članice: Nicol Guidolin

st. članice: Suzana Alberini (AK Kvarner)

veteranke: Urša Trobec

st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)

Vsi izidi so na povezavi.


ucka-simonmiran-500Miran je na cilju Simona čakal eno minuto, potem pa sta na drugega Simona skupaj čakala še dobrih devet minut.

 

ucka-nicol-400
Nicol Guidolin je po pričakovanjih zmagala, za naslednji dan, ko je tekla v Slivju, pa je vseeno prihranila dovolj moči za še eno zmago.

 

ucka-ursa-500
Urša Trobec je bila tudi tokrat pred Mihaelo Tušar, zmagovalko PGT 2015.

 


Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ