18. Gorski tek na Nanos

PODNANOS

11 10
 2015

Gorski tek na Nanos je prinesel novo zmagovalko PGT, Tržačanko Nicol Guidolin, sicer odlično gorsko kolesarko, od letos pa tudi gorsko tekačico. Med moškimi je bil najhitrejši Uroš Vodopivec. Teklo je 67 odraslih in deset otrok (Žan Drole je tekel na progi za odrasle).

Planinsko društvo Podnanos je 18. Gorski tek na Nanos, predzadnjega v seriji PGT 2015, kot običajno pripravilo na isto nedeljo, ki jo Tržačani rezervirajo za svojo Barcolano. A kljub temu, tako kot vsako leto, je tudi tokrat nanoški tek pritegnil skupino tržaških tekačev. Med njimi je bila 32-letna Nicol Guidolin, članica tržaškega kolesarskega kluba ASD Gruppo Vulkan MTB. Še nekaj časa po svojem prihodu na cilj, kot prvouvrščena med dekleti, se ni kaj prida zanimala za izide, potem pa je le vprašala (avtorja tega zapisa), ali so ti že objavljeni. In izvedela, da je zmagala.

Italijanski tekači (očitno le niso vsi Tržačani v nedeljo gledali Barcolane) so se pri lovski koči na Nanosu veselili zmage, ki pomeni nadaljevanje tradicije dobrih italijanskih ženskih nastopov na tem teku. V zadnjih letih sta jih razveseljevali Daniela Da Forno, ki se v teh dneh pripravlja na maraton v New Yorku, in Giulia Della Zonca (z možem in sinkom živi v Golcu v Čičariji, njene treninge pa je prekinilo pričakovanje drugega otroka). Lanski zmagi Giulie je Nicol letos dodala svoje prvo mesto, s skoraj dvema minutama prednosti pred Uršo Trobec. Zanimivo, Nicol do letos sploh še ni nastopila na kakšnem teku, nanoški nastop je bil njen tretji ali četrti v tej sezoni, kot smo izvedeli. Verjetno je slišala za serijo uspešnih prestopov slovenskih kolesarjev med gorske tekače ... Za LT je povedala: »Lepa proga, zagotovo pridem tudi prihodnjič!«

Še eno zmago na letošnjih primorskih tekih si je priboril Uroš Vodopivec. Njegov čas zaradi rosenja in spolzke proge niti ni mogel biti kaj fenomenalnega, a je Uroš za lanskim zmagovalcem Simonom Aličem zaostal za manj kot dve minuti. Drugi je bil mladi gorenjski tekač Luka Mihelič, ki mu z nasveti pomaga Klemen Triler. Luka je povedal, da je letos malo tekel po Primorski, na Nanos pa je prišel, da ta stran njegovega tekaškega dnevnika vendarle ne bi ostala prazna. Vsekakor je odločen, da se bo na našem koncu v prihodnje pojavljal pogosteje. Tretji je bil Borut Malavašič, tik pred Anejem Likarjem, s katerim bije boj za drugo mesto v skupni razvrstitvi pokala. Po Nanosu sta teoretično odprti še obe možnosti, bliže naslovu podprvaka pa je vendarle Anej.

Omenimo, da je med najstarejšimi veterani nekoliko presenetljivo pred Danilom Pudgarjem in Borisom Žigonom ciljno črto prečkal Drago Božič. Danilo se je domislil krasnega alibija za svojo »počasnost«: na cilju se je pojavil s kamnom v roki in izjavo: »Le kako bi lahko bil hitrejši, ko pa sem moral nositi takšno breme!«

Organizatorji so pripravili tudi tek za mlade. Starejših dečkov in deklic ni bilo na startu, med mlajšimi pa je tretjino tekmovalcev prispevala družina Kopatin. Vsi trije nadobudni tekači, Sara, Rok in Jan Franc, so prvič nastopili na gorskem teku – in se odlično odrezali. Fantiči so na cilju naredili gnečo, prvi trije (Jan, Rok in Natan Maj Poženel) so se zvrstili v treh sekundah, pri čemer si je Rok srebro prigrizel v zadnjih petih metrih. Sara je imela smolo, iz boja za medaljo jo je izločil nesrečen padec. Med deklicami je ponovno slavila Gaja Leban Jež.

Zadnji tek sezone PGT 2015 bo vertikal na Učko v soboto, 17. oktobra 2015. To bo zgodovinski, prvi hrvaški tek v katerem od primorskih pokalnih tekmovanj.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Uroš Vodopivec (ŠD Nanos) 31:06
  2. Luka Mihelič (KGT Papež) 32:09
  3. Borut Malavašič (ŠD Nanos) 32:43

Absolutno, ženske:

  1. Nicol Guidolin (ASD Gruppo Vulkan) 38:45
  2. Urša Trobec (ŠD Setnik) 40:50
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 41:08

Zmagovalci po kategorijah:

ml. člani: Luka Mihelič

člani: Uroš Vodopivec

st. člani: Borut Malavašič

ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)

veterani: Tomaž Devetak (Ljudstvo tekačev)

st. veterani: Drago Božič

ml. članice: -

članice: Nicol Guidolin

st. članice: Kristina Mamič (Olimp)

veteranke: Urša Trobec

st. veteranke: Tea Bajc

ml. dečki: Jan Franc Kopatin (ŠD Nanos)

st. dečki: -

ml. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

st. deklice: -

Vsi izidi so na povezavi.

nanos-nicol-500
Nov obraz na Primorskih gorskih tekih: Nicol Guidolin.

 

nanos-moski-400
Najhitrejši trije na Nanosu: Borut Malavašič, Uroš Vodopivec, Luka Mihelič.

 

nanos-mali-500
Start najmlajših.

 

nanos-pudgar-400
Danilo Pudgar s kamnom-alibijem.

 

nanos-italijani-400
Skupina italijanskih tekačev z zmagovalko.

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ