X-tek za čistejše kraške jame

SLIVJE

18 10
 2015

Zmagovalca drugega X-teka Dimnice, Teka skozi hudičevo prekajevalnico, sta med moškimi Alessandro Morassi (čas 14:16) in med ženskami Nicol Guidolin (17:47), oba z novima rekordoma 4000 metrov dolge proge, speljane skozi podzemlje kraške jame Dimnice in po okolici vasi Slivje v Brkinih. Teklo je 127 tekačev, od tega skoraj polovica iz Italije.

Alessandro Morassi iz Paluzze je sodi v krog najboljših italijanskih turnih smučarjev in gorskih tekačev na SV Italije. Nicol Guidolin je v vrhu gorskih kolesark tega konca Italije in se zadnje leto ukvarja tudi z gorskim tekom, zmagala je na zadnjih dveh tekmah pokala Primorski gorski teki. Povedala je, da ji je X-tek zelo všeč, kljub temu, da je dolg samo štiri kilometre, pa je kar naporen. Tudi zato, ker je dan prej tekla na Učko in premagovala 1400 višinskih metrov. Oba sta prireditev pohvalila in se zahvalila za gostoljubnost, organizatorji pa so jima izrazili zahvalo za njuno prisotnost. Alessandro je napovedal, da bo tekel tudi na italijanski tekmi Jamske kombinacije, v Briški jami.

Najboljši v posameznih kategorijah so prejeli medalje, po trije absolutno najhitrejši med moškimi in ženskami pa so domov odnesli unikatne pokale, ki jih je naredil jamar Bojan Spasovič s sodelavci. Priznanja je delila podžupanja Irena Stropnik.

Vsak tekač je s plačilom startnine prispeval en evro v sklad za čiščenje slovenskega kraškega podzemlja. Jamarji so jim pripravili izredno dobro urejeno progo, speljano med neštetimi lučkami in po številnih preprogah.

Sodniki niso nobenemu od tekačev prisodili kazni 60 dodatnih sekund za morebitne padce, prav tako je bila brez dela zdravniška služba.

Brkinci so tekače sprejeli z jutranjo kavo, pogostili so jih s svojimi dobrotami, od domačih slaščic do jote, ki je tekači niso mogli prehvaliti. Kljub temu, da je je bilo pripravljene za 250 ljudi, je za las ni zmanjkalo (za vegetarijance so pripravili testenine). Člani Jamarskega društva Dimnice Koper so po teku pripravili še vodeni ogled jame za vse udeležence, ne samo tekače.

Tekači so dobili spominsko tehnično majico in darilno vrečko, mednje pa so izžrebali tudi 20 praktičnih nagrad.

To je bil prvi od dveh tekov, ki predstavljajo slovensko-italijansko Jamsko kombinacijo, za katero velja še tek skozi Briško jamo (Grotta Gigante, največja turistična jama na svetu) z 20-letno tradicijo. Briški tek bodo tržaški planinci in gorski tekači pripravili 29. novembra 2015, takrat bodo organizatorji obeh tekov podelili priznanja najboljšim v kombinaciji. Briškovski tek je predstavil njegov organizator Lorenzo Cadelli – Dusty.

X-tek Dimnice 2015 so v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje, pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje – Kozina ter ob pomoči sponzorjev organizirali Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza Občine Hrpelje – Kozina in spletni portal Ljudstvo tekačev. Sponzorji teka so bili Zavarovalnica AdriaticSlovenica, Home Spot, Anthron, Petzl, Turistična kmetija Pri Filetu, Zavarovalnica Triglav, Plama-pur in Igor Šiškovič, sadjarstvo.

(Ljudstvo tekačev je eden od organizatorjev X-teka.)

 

Izidi:

m a1

m a2

m a3

m k1

m k2

m k3

m k4

 

Druga moška kategorija je kategorija B.

 

x-lucke

Jamarji iz JD Dimnice so progo skozi jamo označili z neštetimi majhnimi lučkami in pričarali pravljično podobo podzemlja - ter bistveno olajšali orientacijo tekačev.

 

dim-nicol-400

Nicol Guidolin na progi v jami.

 

dim-start-500

Start dvojic je bil na eno minuto.

dim-gasilska-500


Skupinski posnetek ob koncu prireditve, pred vaškim domom v Slivju.

 

sponzorji slika

Organizatorji se zahvaljujejo sponzorjem, brez katerih izvedba prireditve ne bi bila mogoča.

 

Fotogalerija 1 je na  povezavi.

Fotogalerija Miloša Stankoviča je na  povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Fotogalerija na FB je na povezavi.

Video Miloša Stankoviča je na povezavi.

 

VJ