14. Vzpon na Široko

MOST NA SOČI

15 08
 2015

Športno kulturno turistično društvo Lom je na avgustovski praznični dan štirinajstič pripravilo Vzpon na Široko (600 m višinske razlike), prireditev, ki ji ob »gorskotekaška« in »kolesarska« zaradi izdatne pogostitve lahko dodamo še oznako »kulinarična«. Med 85 tekači sta bila najhitrejša Simon Alič in Mihaela Tušar, teklo pa je tudi sedem otrok.
Temperatura zaradi dežja, ki je stopinje znižal dobro uro pred startom, ni bila prehuda ovira, bolj je doseganje boljših izidov ovirala precejšnja vlažnost, zlasti v prvem delu proge, speljane skozi gozd, tudi spolzke. Toda kljub temu smo videli dva kolesarska rekorda prog, tako na tisti za cestne kolesarje (5,6 km) kot tisti za gorske kolesarje (4,7 km), enako kot za tekače. Svetovna prvakinja v amaterskem kolesarjenju Laura Šimenc je postavila novo najboljšo znamko na specialki, Luka Tavčar pa je z gorskokolesarski rekord prvič v zgodovini tega tekmovanja postavil pred gorskotekaškega, saj je Simon Alič za progo potreboval 36 sekund več.
Tekaške stopničke sta zasedla oba Simona, ob Aliču še Strnad (ki je tudi tokrat kolege in kolegice povabil na lastnoročno pripravljeni prigrizek in šampanjec), pridružil pa se jima je še en član ŠD Nanos, Borut Malavašič. Zmagovalec je nastopil z novo frizuro, ki ga je pomladila, njegova prednost na cilju je (morda tudi zato) znašala več kot dve minuti.  Borutu je tudi v njegovem tretjem nastopu na Širokem uspelo priti med prve tri, čeprav je začel počasneje, vendar se je z 10. mesta prebil do tretjega, ki ga je tudi uspel obraniti v finišu tekme. Povejmo še podatek, ki ga je razkril uradni napovedovalec, dobro podkovan iz zgodovine vzponov na Široko, da je Simon Strnad eden zelo redkih tekmovalcev, ki je na Širokem nastopil v vseh treh disciplinah, in to zelo uspešno.
Med ženskami je slavila Mihaela Tušar s skoraj dvema minutama prednosti. Očitno je tačas res odlično pripravljena, saj je v minulem tednu v dveh dopustniških dneh opravila kar sedem vzponov na dvatisočake v Julijcih! Sledili sta ji Urša Trobec in Cerkljanka Edita Gashi. Edita, tudi ona z novo frizuro, je odtekla svoj prvi tek po štirih letih pavze, v tem času pa se je ukvarjala predvsem z družino. Na Širokem so jo spremljali mož Ivan in sinova. Povedala je, da ni pričakovala stopničk, v nadaljevanju sezone pa namerava priti na še kakšen primorski gorski tek.

 

Izidi:


Absolutno, moški:

 

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 27:30
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 29:55
  3. Borut Malavašič (ŠD Nanos) 30:42


Absolutno, ženske:

 

  1. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 36:04
  2. Urša Trobec (ŠD Setnik) 37:53
  3. Edita Gashi (AD Posočje) 39:58


Zmagovalci po kategorijah:


ml. dečki: Natan Maj-Poženel (AD Posočje)
ml. deklice: Gaja Leban-Jež (AD Posočje)
st. dečki: -
st. deklice: Neža Šuligoj
ml. člani: Matej Luzar (Marathon Novo mesto)
člani: Sandi Furlan (ŠD Nanos)
st. člani: Borut Malavašič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Miran Kavs (ŠD Kraški tekači)
st. veterani: Boris Drole (ŠD Bitnje)
ml. članice: Jana Štremfelj
članice: -
st. članice: Edita Gashi
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (ŠD Tekači Vipavske doline)


Vsi izidi so na povezavi.

 

siroko-edita-400
Edita Gashi, ena najboljših primorskih gorskih tekačic, se je po štirih letih odsotnosti vrnila na proge.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

 

Fotogalerija 2 je na povezavi.

 

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: Katja Furlan, VJ