18. Tek štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera

BOHINJ

08 08
 2015

Bohinjci so v soboto, 8. avgusta 2015, v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru osemnajstič izpeljali svoj tek, poimenovan po štirih prvopristopnikih (1778, Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič, Lovrenc Willomitzer) na Triglav. Na cilju 12-kilometrskega teka so našteli 478 tekačev, zmagala pa sta Peter Kastelic, tako kot lani, in Petra Race. Tek sodi v okvir tekaške serije Gorenjska, moj planet, za tekače se je trudilo sto prostovoljcev.

Dan, ki je napovedoval vročino do 36 stopinj Celzija, naj ne bi bil primeren za tekaške napore, toda Bohinj v soboto ni dosegel vseh napovedanih stopinj, kakšna je manjkala, proga pa je večinoma potekala po prijetni senci. Tek je bil prijeten, čeprav je bilo treba paziti na korenine, ki so povzročile marsikatero odrgnino dlani in kolen, po teku pa je jezero ponudilo nadvse dobrodošlo osvežitev.

Ta tek vsako leto privablja številne Primorce, tako s severa (pripeljejo se z vlakom iz smeri Podbrda) kot juga, manjkala pa ni niti kakšna družina z Vipavskega.  Da ne govorimo o Ljubljančanih, za katere je Bohinj priljubljena in ne preveč oddaljena izletniška točka. Presenetljivo množični so bili Istrani iz tekaškega društva Tekači z Obale in Modri dirkači v majicah Istrskega maratona. Te so, kot kaže, priljubljene med slovenskimi tekači, oblekla sta jih tudi dva od štirih tekačev zmagovalne četverice Denis Sitar, Lado Kveder, Andrej Medved, Franci Volkar, katere seštevek časov je bil najmanjši v konkurenci še trinajstih ekip. Tekači z Obale na tisti konec Slovenije zahajajo že nekaj let, tačas pa so sredi priprav na novembrski maratonski nastop v Palermu. Svoje tekaške dejavnosti skušajo čim pogosteje povezati z izletništvom in so videli že lep kos sveta.

Med moškimi je zmagal Ljubljančan Peter Kastelic (39:50), zmagovalec letošnjega 10-kilometrskega teka (Korte-Izola) na BK2IM, pred Andrejem Medvedom (40:18) in Maticem Plaznikom (40:59). Peter se je pravkar vrnil s poletnega dopusta na severu Evrope, teka se je udeležil skupaj s svojo športno rekreativno skupino Gibit. Zmagal je brez treninga, pravzaprav je bil tek okrog Bohinjskega jezera njegov prvi trening na poti proti Ljubljanskemu maratonu, kjer namerava teči svoj drugi maraton. Tehnologija maratonskega treninga trdi, da je začel (pre)pozno, a nekdanji vrhunski srednjeprogaš zagotovo ve, kaj dela ...

Med ženskami je bila najhitrejša Blejka Petra Race (48:03) pred Rani Škrabanja (49:11) in Lucijo Podlipnik (50:55), četrta je bila Mihaela Tušar.

Organizatorji so zagotovili spominske majice, pri prehrani poskrbeli tudi za vegetarijance, nato pa z žrebom med tekače razdelili številne praktične nagrade. Za parkiranje so tekačem v tozadevno vedno problematičnem Bohinju zagotovili dovolj velik travnik.

 

Izidi so na povezavi.

 

 bohinj-jezero-500

Tek okrog alpskega jezera je svojevrstno doživetje, še zlasti, ker si tekač po opravljeni tekaški nalogi lahko privošči osvežujočo kopel.

 

bohinj-najboljsi-500

Najhitrejša sta bila Peter in Petra. Priznanja je delil bohinjski župan Franc Kramar.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ