4. Šmarski tek

ŠMARJE PRI SEŽANI

01 08
 2015

ŠD Kraški tekači in vaška skupnost Šmarje pri Sežani je sta v soboto, 1. avgusta 2015, v sklopu Primorskih gorskih tekov pripravila  4. Šmarski tek. Tudi tokrat je bil tek v popoldanskih urah. Ravno pravšnja poletna (večerna) temperatura je omogočila hiter tek, kar so potrdili izidi. Uroš Vodopivec  je v  pokalu PGT zmagal tretjič zapored, ob tem pa za štiri sekunde popravil rekord proge. Pri ženskah je zmago izpred dveh let, prav tako z rekordom proge, ponovila Tržačanka Daniela Da Forno. Teklo je 95 tekačev.

Organizacija teka je bila zvesta načelom kraške gostoljubnosti.  To pomeni, da se je številna velika ekipa Stojana Rodice znova izjemno potrudila, odraz tega pa je bilo čutiti tako  na progi kot pri pogostitvi in podelitvi priznanj. Stojan je kot vodja teka za Ljudstvo tekačev povedal: »Zopet sem zelo presenečen nad številom prijavljenih, glede na to, da je tek postavljen v čas, ko so dopusti na vrhuncu, ampak očitno tekači ne jemljejo dopustov. Zamisel, da bi tek prestavili na drug termin, bo treba temeljito, vsestransko preučiti«.

Zmagovalec Uroš Vodopivec je na eni izmed hitrejših prog v pokalu (7,7 km, 275 v.m.)  zelo dobro formo zadnjega obdobja potrdil s trojčkom zmag (Tek po Šentviški planoti, Tek na Bevkov vrh), v cilju pa takole strnil vtise: »Že takoj po startu sem tekel svoj tempo in tako sem že na začetku prvega vzpona ostal sam. Sicer sem čutil nekaj utrujenosti, ampak trenutna forma je  očitno zelo dobra«.

V ozadju si je v boju za stopničke drugo mesto, predvsem v drugem delu proge, pritekel Simon Strnad, ki tako drvi tudi k ubranitvi skupne zmage v pokalu. »To je že moja osma zmaga s polnim izkupičkom, glede na to, da Uroš ne tekmuje v pokalu, česar na začetku sezone sploh nisem pričakoval.« Anej Likar je imel ob dobrem teku tokrat nekaj smole v boju za četrto mesto.  Tomažu Ferjančiču ni uspel konkurirati v zaključku, saj si je na enem izmed spustov zvil gleženj. »Smola, v tem trenutku upam samo, da zvin ni prehud, čeprav trenutno ne kaže najbolje,« je dejal v cilju. Tretji je bil Nejc Lokar, ki se je po nekajmesečni pavzi vrnil na proge primorskih tekov. Tekači ŠD Nanos so zasedli prvih osem mest.

V ženski konkurenci  je Petra Tratnik na drugem mestu za Danielo zaostala le za nekaj deset metrov. Na tretjem mestu je konkurenco popestrila Maja Škrlj, novinka v pokalu. Maja, ki se trenutno ukvarja bolj s kolesarstvom, je bila v cilju deležna podpore sotekačev, ki so v njej opazili  tekaški talent. »Na progi me je šlo zelo dobro, več težav sem imela na spustu kot v klanec. V prihodnje se bom verjetno udeležila še katere tekme iz primorskih pokalov,« je povedala na cilju.

Naslednja tekma PGT bo Tek na Široko (Most na Soči, 15. avgusta).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Uroš Vodopivec (ŠD Nanos) 29:07
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 30:09
  3. Nejc Lokar (ŠD Nanos) 30:45

Absolutno, ženske:

  1. Daniela Da Forno (Bavisela) 33:45
  2. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 33:57
  3. Maja Škrlj 35:32

Zmagovalci po kategorijah:

ml. člani: Anej Likar (ŠD Nanos)

člani: Uroš Vodopivec

st. člani: Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos)

ml. veterani: Simon Strnad

veterani: Robert Petrovčič (AK Pivka)

st. veterani: Rajko Stevanović (Avtomehanika Valant)

ml. članice: Rebeka Petrovčič (AK Pivka)

članice: Petra Tratnik

st. članice: Kristina Bele (AK Pivka)

veteranke: Daniela Da Forno

st. veteranke: Rada Milič (ŠD Kraški tekači)

 

Vsi izidi so na povezavi.

 

smarje-dani-500 

Daniela Da Forno je po enoletni pavzi v Šmarjah spet zmagala.

 

 smarje-stojan-400

Stojan Rodica je vodil prireditev, ob tem pa uspel tudi teči.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

Besedilo in foto: Matej Kolenc