Rezijanski vertikalni kilometer obarvan slovensko

STOLVIZZA (SOLBICA)

05 07
 2015

Vertikalni kilometri postajajo med gorskimi tekači vse bolj priljubljeni, zaradi zahtevanih pogojev (1000 višinskih metrov vzpona na razdalji, ki ne sme presegati pet kilometrov) pa jih ni mogoče izpeljati kar v vsaki dolini. No, to skorajda ne drži za italijanski del Julijcev in Karnijo, kjer v poletnem času kar mrgoli tovrstnih tekem. Prvo nedeljo v juliju so tako svoj vertikal že peto leto zapored priredili v Reziji pod uradnim nazivom Val Resia Vertical Kilometer.

Proga poteka med središčem vasi Solbica (Stolvizza) v Reziji in planinsko kočo Crasso, v 4,7 kilometra je treba premagati 1050 višinskih metrov. Proga je zelo slikovita, dodaten izziv pa predstavlja menjava ritma, saj se izrazite strmine (brez palic, ki so sicer dovoljene, se je bilo mestoma treba vzpenjati kar po vseh štirih) izmenjujejo z lažjimi, tekaškimi odseki.

Letošnjo izvedbo je zaznamovala huda vročina, ki je ni bistveno ublažil niti gorski zrak. Start je bil sicer pol ure prej kot lani, torej ob 9.30, kar pa je zavedlo nekatere tekmovalce (na cilju so jih našteli 106), ki so tako prišli na start tik pred zdajci. Med njimi je bil tudi rekorder proge Simon Alič. Zaradi pomanjkanja ogrevanja je Simon začel bolj rezervirano, vseeno pa je kaj kmalu prišel v ospredje in tam tudi ostal do konca. Lastnega rekorda (40:29) sicer ni popravil, je pa vseeno zabeležil odličen čas 41:16.

Le dobro minuto kasneje je bil v cilju mladi Rok Bratina s časom 42:33. Za Roka, ki je le dva tedna pred tem odlično nastopil na Gorskem maratonu štirih občin, je bil to šele drugi tekmovalni vertikalni kilometer. Z nastopom je bil zelo zadovoljen, služil pa mu je predvsem kot dober trening pred vertikalnim kilometrom v Dolomitih, ki bo na sporedu sredi julija.

Tudi med ženskami je zmaga šla v Slovenijo. Simonova partnerica Irma Pivk je s časom 57:09 suvereno opravila s progo in se edina med predstavnicami lepšega spola spustila pod mejo ene ure.

Tekma je privabila še nekaj Slovencev, znotraj oziroma tik ob deseterici so se uvrstili še Danijel Vinčec (9.), avtor tega poročila (10.) in Boštjan Erjavšek (11.). Obisk te prelepe, a prevečkrat pozabljene doline Benečije priporočam tako zaradi organizacije tekme, ki je na zelo visoki ravni, kot zaradi naravnih lepot.

Izide najdete na povezavi.

rezija-simon-500

Simon Alič in Irma Pivk.

 

rezija-pupe-400

Najhitrejša dekleta: Laura Ursella, Irma Pivk, Caterina Bellina.

 

rezija-fantje-500

Najhitrejši moški: Rok Bratina, Simon Alič, Riccardo Sterni.

 

Mitja Volčanšek