37. goriški polmaraton

GORICA

01 03
 2015

Goriško tekaško društvo Gruppo Marciatori Gorizia je 1. marca 2015 v sodelovanju s svojimi športnimi prijatelji iz Nove Gorice in Šempetra pripravilo svoj tradicionalni polmaraton, katerega trasa poteka tudi po slovenskih tleh. Prijavljenih je bilo več kot 700 tekačev, na cilju so jih registrirali 666, najboljša Slovenca pa sta bila Lucija Krkoč, druga v absolutni ženski konkurenci, in Rok Puhar, ki je četrto mesto zasedel z osebnim rekordom.

Niti tokrat Goričani in njihovi gostje tekači niso imeli težav z vremenom; kot kaže, imajo dobre zveze tam zgoraj. V tako rekoč idealnih razmerah, ko je sonce ostajalo za rahlo kopreno in ni pretirano dvigovalo temperature, je proga dovoljevala hiter tek in posledično številne osebne rekorde. In to kljub temu, da je bila trasa za nekaj sto metrov daljša kot lani. Slovensko zastopstvo je bilo kot po navadi številno in uspešno. Med Slovenci je bila tudi Mariborčanka Helena Javornik, na njene uspehe iz časov poklicne tekaške kariere je spomnil napovedovalec Cesare Ballaben, živa enciklopedija teka. Ob Heleni, deseti na atenski olimpijadi, sta v gorici tekla še dva olimpijca; oba sta zmagala.

Najhitrejši Slovenec Rok Puhar je bil lani na tem polmaratonu hitrejši, vendar je letos postavil osebni rekord. Pojasnimo. Lani je Rok tekel 20 sekund hitreje, vendar je bila lanska proga za 300 metrov prekratka in izidi za uradno statistiko niso bili veljavni. Letos so progo podaljšali in izidi veljajo (moramo pa dodati, da proga na nekaterih mestih ni bila zadostno nadzorovana, tako da so jo nekateri tekači krajšali). Rok je za Ljudstvo tekačev povedal: »Sem še v fazi bazičnih priprav, za mano sta dva tedna priprav v Medulinu. Moj letošnji cilj je izboljšati osebni rekord na 10.000 metrov, teči okrog 30 minut. Ne bom natančneje napovedoval, vendar je možno, da se spustim pod 30 minut. Danes sem namreč tekel skupaj s tekači, ki so že tekli pod 30 minut, pa tudi na treningu mi gre dobro.«  Goriško tekmo je opisal kot »fartlek igro« vodilne skupine šestih tekačev. Madžar Zsolt Koszar (na cilju peti) je napadal in s spremembami tempa utrujal konkurente, z namenom, da olajša delo kolegu Tamasu Kovacsu.  Taktika se jima je obnesla, vendar so bili časi na cilju zato za kakšno minuto slabši, kot bi lahko bili ob enakomernem tempu.

Med prvimi desetimi so bili štirje Slovenci. Zanimiv je bil dvoboj klubskih kolegov Marka Tratnika in Nejca Lokarja. Nejc je na teku po Panovcu napovedal, da se bo Marku poskusil revanširati v Gorici, vendar mu ni uspelo, in to kljub temu, da je Marko v petek in soboto (kot običajno) spet pretiraval z napornim delom. Omenimo 14. mesto Roka Bratine, gorskega tekača, katerega specialnost so strmi vzponi. V svojem drugem polmaratonu (prvi je bil lanski goriški) je osebni rekord popravil za tri minute. »S hitrostjo sem danes super zadovoljen, prišel sem namreč s polnega treninga - pred dvema dnevoma sem tekel 25 kilometrov. Na Banka Koper 2. Istrskem maratonu na 42-kilometrski progi (maraton bo tekel prvič, op. a.) računam na današnji čas 1:13:59 krat dva, čemur prištejem še nekaj minut, in na to, da bom tekel hitreje od sedanjega državnega rekorda med mlajšimi člani (2:38:20),« smelo napoveduje mladi Tolminc. V Gorici ni pokazal samo hitrosti, temveč tudi novo pričesko. Očitno zelo aerodinamično ...

Če smo iz Palmanove poročali, da je Klemnu Magajnetu spodletel napad na čas 1:30, lahko tokrat napišemo, da je mlademu tekaču DLT Filipides tokrat uspelo časovno mejo spustiti pod poldrugo uro. Namerili so mu čas 1:29:51, neto celo samo 1:29:42. »Zadnjih nekaj kilometrov me je zabilo; če me ne bi, bi bil še kakšno minuto hitrejši,« je nekoliko obžaloval Klemen.

Maroška olimpijka Soumiya Labani  je bila brez ugovorov najmočnejša, Lucija Krkoč pa z drugim mestom ni bila nezadovoljna. »Tekla sem v redu, imela pa sem težke noge, kar je bila posledica zahtevnega treninga v zadnjem tednu,« je povedala naša šampionka, ki se zadnje čase bolj kot gorskemu teku posveča ravnini. Med prvimi desetimi ženskami so bile štiri Slovenke. Tina Čačilo, še ena Štajerka, je delila usodo Roka Puharja, ostala je tik pod stopničkami, lep uspeh pa sta bili tudi sedmo in deseto mesto Primork Jane Bratina in Petre Tratnik. Obe sta postavili osebna rekorda, Petra za minuto boljšega, Jana pa za slabih deset minut! Petra je povedala: »Očitno je zimski trening, vključno s tekom na smučeh, prinesel svoje. Na hitrosti še nisem delala, kljub temu pa je že na začetku sezone padel osebni rekord. Upam, da je to dobra napoved sezone.« Jana, izrazita specialistka za gorski tek, pa je pojasnila, kako je padel njen rekord. »Pred petimi leti sem tekla svoj zadnji polmaraton. Vedno sem si želela čas pod 1:30, a mi ni uspelo. Danes sem šla teč, da vidim, kje sem, kaj zmorem v ravnini na tej razdalji. Za popestritev. Presenetljivo dober izid pa ne spreminja moje tekaške usmeritve, glavni ostaja gorski tek,« je povedala Ajdovka, ki s svojim partnerjem tačas stanuje na Pivškem. Povedati moramo, da je bila na cilju povsem sveža in suha, na njenem čelu je bilo mogoče bolj slutiti kot videti drobne kapljice znoja ...

Takoj za deseterico, na 11. mesto, se je uvrstila Helena Javornik, ki jo je zmagovalka Soumiya v ciljnem prostoru prav spoštljivo pozdravila. Helena je v Gorici tekla prvič. Osebni rekord je postavila tudi Janja Torkar, ki jo je na progi spodbujal brat Klavdij, zagotovo pa je bilo tokrat najboljših osebnih dosežkov še veliko več.

Bron v kategoriji je osvojila v Italiji živeča Litovka Alionka Kornijenko. Zakaj jo omenjamo? Ker je bila med udeleženci X-teka skozi Dimnice, prvega teka skozi kraško podzemlje v Sloveniji, ki ga je Ljudstvo tekačev organiziralo lani v oktobru. Takrat je tekla v visoki nosečnosti, v Gorici pa jo je na cilju čakal partner s hčerko, trimesečno Carlotto. Povedala je: »Zdaj tečem krose, kljub temu, da je bil današnji tek daljši, pa mi je šlo kar dobro – glede na to, da ne utegnem veliko trenirati. Primorci imate čudovite teke, k vam bom še prišla teč.«

 

Izidi:

Moški, absolutno:

  1. Tamas Kovacs (Madžarska) 1:06:14
  2. Peter Lanziner (Italija) 1:06:35
  3. Tarik Marhnaoui (Maroko) 1:06:40

4. Rok Puhar (AK Triglav Kranj) 1:06:45 ... 7. Robert Kotnik (Remax) 1:11:22, 8. Marko Tratnik (ŠD Nanos K2 sport) 1:12:13, 9. Nejc Lokar (ŠD Nanos K2 sport) 1:12:23

Ženske, absolutno:

  1. Soumiya Labani (Maroko) 1:16:17
  2. Lucija Krkoč (ŠD Nanos K2 sport) 1:17:50
  3. Teresa Montrone (Italija) 1:19:07

4. Tina Čačilo (AD Štajerska) 1:19:51 ...7. Jana Bratina (ŠD Nanos K2 sport) 1:22:21 ... 10. Petra Tratnik (ŠD Nanos K2 sport) 1:25:16

Med zmagovalci po kategorijah so bili Lucija Krkoč (SF), Helena Javornik (AD Štajerska, SF45), Valda Dornik (DLT Filipides, SF55), Robert Kotnik (SM40), Franci Teraž (Acroni Team, SM50), Tomaž Devetak (GMG, SM55) in Cveto Tavčar (ŠD Nanos K2 sport, SM60).

 

gor-start-500

Tik pred startom. Na levi strani se rokujeta Lucija Krkoč in Rok Puhar, na desni pa kamero pozdravljajo Primorci Marko Tratnik, Nejc Lokar in Anej Likar.

 

gor-gneca-500

Fotoreporter se je kmalu po startu (ne po svoji krivdi, saj so tekmovalci zavzeli tudi pločnik) znašel sredi tekačev, vendar je preživel.

 

gor-rok-500

Vodilna skupina, v ospredju Rok Puhar.

 

gor-marko-500

Marko Tratnik, Rok Bratina, Mirko Janjatovič.

 

gor-helena-500

Helena Javornik s startno številko F8.

 

gor-lucija-500

Lucija Krkoč prihaja v cilj skupaj s Tomažem Ferjančičem.

 

gor-najboljsa-400

Najuspešnejša Slovenca, Lucija in Rok.

 

gor-alionka-400

Litovka Alijonka Kornijenko s hčerko Carlotto.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ