24. Tek po Panovcu

NOVA GORICA

22 02
 2015

Po enoletni pavzi se je vrnil tradicionalni novogoriški tek po gozdu Panovcu. 24. Panovec je bil prvi (članski) tek v pokalu PPT v letošnjem letu (za sezono 2015 pa šteje že Štanjelski tek iz konca lanskega leta). Zmag nista izpustila aktualna šampiona primorskega pokala, Petra in Marko Tratnik sta bila tudi tokrat najhitrejša. Ne samo na progi, tudi pri odhajanju s prireditve ...

Lanski novogoriški pokalni tek je DLT Filipides pripravil pod imenom 2. Goriški tek v septembru. Njegova prednost je bila, da se je dogajal sredi mestnega vrveža in je bil deležen večje pozornosti, sama trasa pa je bila nekaj krajša in manj privlačna kot tista po Panovcu. Organizatorji so se tokrat vrnili v Panovec, vodenje teka pa je ob pomoči predsednice DLT Filipides Jane Kotar Ilijaš prevzela Maja Dakskobler.

Udeležba je bila skromnejša od pričakovanj, zbralo se je 78 tekačev, večinoma s Primorske, a tudi zvestih spremljevalcev PPT z Gorenjske in iz Ljubljane. Tekel je, in to zelo hitro (11. mesto), tudi Sevničan Maj Popelar, letnik 1999, eden od slovenskih tekaških talentov. Najmlajši je bil še en Maj, Natan Maj Poženel iz Tolmina, letnik 2003. S progo je dobro opravil, na cilju je bil prej kot v uri. Na drugi strani časovne premice je bil Izolan Fabio Ivančič, letnik 1933. Tekači so imeli opravka z blatom, ki ga je večina pričakovala, nekateri pa so copate z globljim profilom pozabili doma in imeli nekaj težav zlasti na strmejših odsekih.

Na prvem letošnjem primorskem gorskem teku na Sabotin je zmagal Rok Bratina iz Tolmina. Takrat Marko Tratnik, tudi odličen gorski tekač, ni tekel, sta se pa pomerila v Panovcu. Kaže, da je Roka blato motilo bolj kot Marka, ta se v takšnih razmerah znajde kot riba v vodi, zlasti pri spustih.  Prihodnji konec tedna se bosta ta dva tekača ponovno pomerila na goriškem polmaratonu, izid pa ni prav gotov, saj mlajši tekmec Rok zadnje čase hitrosti posveča več pozornosti. Njegov tokratni nastop je sicer potekal v znamenju dvojk: tekli so 22.2., drugo mesto pa je dosegel s startno številko 22 ... Tomaž Ferjančič, standardni Markov konkurent na primorskih tekih, je za Rokom zaostal za slabe pol minute.

Za Petro Tratnik so očitno zelo uspešne zimske priprave, fizično se je okrepila in z novogoriško zmago napoveduje najmanj tako uspešno sezono, kot je bila lanska. Pred tretjo, veteranko Sergejo Lipušček, je bila še Monika Bajc, letos že študentka (biologije). Zaradi izpitov se ni mogla udeležiti priprav ŠD Nanos v Istri in ima v nogah manj kilometrov, kot jih je imela lani ob tem času. A s presenečenjem ugotavlja, da ji za zdaj ta primanjkljaj koristi, tek ji gre precej bolje od nog kot lani. Njena poglavitna letošnja cilja sta čim višja uvrstitev v PPT in ljubljanski polmaraton, vse bolj pa si ji všeč dolgi teki.

Po kategorijah ni bilo veliko presenečenj, za enega od njih pa je poskrbel Jadran Nardin. Na domači tekmi ni dovolil, da ga prehitita ne Ljubljančan Štefan Lešnik ne serijski zmagovalec, Gorenjec Cveto Tavčar.

Med 18 tekačicami je bila tudi Mojca Švara Buda iz Tomačevice. Proga ji je bila všeč, malo manj pa blato na njej.  »Ful lepa proga, ampak bilo je veliko blata. Morda moja obutev ni bila ustrezna, morda tekačica ni bila dovolj frišna ... Ja, mislim, da je bil malo kriv profil, malo pa je bila kriva tekačica,« je, polna pozitivne energije, povedala Mojca. Izvedeli smo še, da teče enkrat do dvakrat na teden, odvisno od časa, ki ga ima na voljo ob vsakodnevnih opravkih. Njeno zadovoljstvo nad progo je delila velika večina udeležencev teka; dež in blato sta pač višja sila, tu ni mogoče kaj veliko storiti. Če bi bil tek dan prej, bi tekače dočakala suha, idealna proga ... Zaradi gozdarskih posegov so jo morali prestavljati, takšna, kot je bila letos, pa bi znala postati standardna – če je gozdarska višja sile ne bo spet spremenila.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 33:30
  2. Rok Bratina (KGT Papež-Salomon) 34:11
  3. Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos) 34:38

Absolutno, ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 39:52
  2. Monika Bajc (ŠD Nanos) 41:52
  3. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 42:36

Zmagovalci kategorij:

Ž +55: Tea Bajc (ŠD Tekači Vipavske doline)

Ž 45-54: Sergeja Lipušček

Ž 35-44: Kristina Bele (AK Pivka)

Ž 25-34: Petra Tratnik

Ž -24: Monika Bajc

M +70: Vladimir Savić (AK Pivka)

M 65-69: Edi Kutin (TKK Srpenica)

M 60-64: Jadran Nardin (DLT Filipides)

M 55-59: Miro Vogrič (DLT Filipides)

M 50-54: Bojan Furlan (ŠD Nanos)

M 45-49: Simon Strnad (ŠD Nanos)

M 40-44: Tomaž Ferjančič

M 35-39: Kristjan Ipavec (ŠD Nanos)

M 30-34: Robert Žgavc (Vipava)

M 25-29: Marko Tratnik

M -24: Rok Bratina

 

Vsi izidi so na povezavi.

pan-sevnica-400

Komaj 15-letni Maj Popelar iz Sevnice se je odlično kosal s starejšimi tekači.

 

pan-peta-400

Petra Tratnik je na začetku leta dobro pripravljena.

 

pan-jadran-400

Jadran Nardin se je potrudil, da je zmaga v njegovi kategoriji ostala doma.

 

pan-start-500

Start 9-kilometrskega teka pri dijaškem domu, ki je tekačem nudil prijazno zatočišče.

 

pan-markorok-500

Marko in Petra Tratnik ter Rok Bratina na startni črti.

 

pan-komen-400

Mojca Švara Buda.

 

pan-janamaja-400

Ob pomoči Jane Kotar Ilijaš (levo) je tek prvič vodila Maja Dakskobler (desno).

 

pan-metka-500

Marko Peric je Ljubljančanki Metki Kenda izročil darilce - priznanje za njeno vztrajnost in privrženost primorskim tekom.

 

pan-najboljsi-500

Najboljših deset v Panovcu. Manjkata zmagovalca, ki se jima je mudilo domov.

 

Fotogalerija je na  povezavi.

 

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: Danila Lazar, VJ