23. letni zbor gorskih tekačev

SORA

21 11
 2014

Slovenski gorski tekači so se na 23. letnem zboru spet zbrali v Hiši kulinarike Jezerškovih v Sori, že petnajstič. Spomnili so, kako je potekala letošnja sezona, in razdelili priznanja. Najuspešnejša gorska tekača sezone sta spet Mateja in Mitja Kosovelj.

Leto 2014 je pomenilo nadaljevanje zelo uspešnih nastopov slovenskih gorskih tekačev na evropski in svetovni sceni. V zadnjem obdobju se samo leta 2010 z največjih tekmovanj niso vrnili z medaljo. Mateja je na evropskem prvenstvu v gorskem teku osvojila srebro in bila glavni steber ženske ekipe, ki je na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu osvojila bron (ob Mateji še Urša Trobec in Maja Peperko). Mateja je bila v svetovnem gorskotekaškem pokalu druga, prav tako je bil drugi Miran Cvet na veteranskem svetovnem prvenstvu.

Častni član sveta Evropske atletske zveze Janez Aljančič, vedno dobrodošel gost gorskih tekačev, je povedal, da so po raziskavi, ki jo je opravila EAZ, gorskotekaške prireditve med najbolj opaženimi in spremljanimi v atletiki. Ta podatek nekoliko preseneča, saj gorski tek ne sodi me tiste panoge, ki jih je najlaže spremljati, očitno pa dejavnik naravnega, marsikdaj celo divjega okolja odigravanja tekem postaja v sodobnem življenjskem tempu vse bolj privlačen. Zdaj so organizatorji gorskotekaških prireditev na potezi, da to okoliščino izkoristijo za nadaljnjo promocijo in pritegnitev sponzorjev za prekrvavitev gorskotekaških financ. Korak v to smer je v Sloveniji uvrstitev gorskega teka na Čaven, vertikalnega kilometra, med tekme slovenskega pokala. Ta tekmovalna disciplina je ob  tekmah serije sky race ter vzpenjanju po stopnicah nebotičnikov in smučarskih letalnic del prodorne, sodobne gorskotekaške kulture.

V besedah predsednika AZS Gregorja Benčine (čeprav je nekoliko zamešal podatke o letošnjih uspehih tekačev) je bila spodbuda: »Če pri atletih včasih pogrešam dobro voljo, prijateljstvo in trdo delo, se to nikoli ne zgodi pri gorskih tekih. Vaši uspehi so bili tudi letos izjemni. Naj vas še naprej spremljata prijateljstvo in entuziazem.«

Številka ena slovenskega gorskega teka, predsednik IO  Združenja za gorske teke pri AZS in član vodstvo WMRA, Tomo Šarf je spomnil, da letos mineva 30 let od ustanovitve svetovne gorskotekaške zveze, katere članica je od začetka tudi Slovenija. Dotaknil se je tekmovanja v slovenskem pokalu, ki se ga je udeležilo 650 tekačev vseh starosti: »Verjetno ni države, ki bi imela tekmovalni sistem bolj razvejan od našega, ne v Evropi ne v svetu.«

Razdelili so priznanja najbolj zaslužnim oziroma tistim, ki letos slavijo okrogle številke. Simon Alič je zabeležil deseti nastop za reprezentanco, 30 let aktivnosti v gorskem teku slavita Franci Teraž in Ivan Urh, Edvin Kosovelj je zaokrožil 40 velikih medalj svojih atletov na velikih tekmovanjih, Lojze Pungerčič ima za seboj 50 let aktivnega dela v atletiki, minilo je 60 let, odkar se posveča športu, med prejemniki letošnjih priznanj pa je tudi fotograf Ljudstva tekačev Stane Rovšček.

Mateja in Mitja sta prevzela velika kristala, namenjena najuspešnejšima gorskima tekačema sezone, razglasili so izide slovenskega pokala. Njegovi zmagovalci so Maša Viriant (ml. deklice, KGT Papež), Aleš Prelovšek (ml. dečki, KGT), Ana Milovič (deklice, KGT), Rok Sušnik (dečki, KGT), Nina Pavlič Hren (st. deklice, AK Domžale), Jakob Mali (st. dečki, AK Domžale), Ana Čufer (mladinke, KGT), Bashir Rezai M (mladinci, Šmarnogorska naveza), Jana Bratina (članice, ŠD Nanos), Jošt Lapajne (člani, KGT), Valerija Mrak (ml. veteranke, AD Posočje),  Simon Alič (ml. veterani, ŠD Nanos), Boža Meža (st. veteranke, ŠD Premogovnik Velenje), Franci Teraž (st. veterani, KGT).

 

gt-punce-500

Najboljše mladinke v pokalu: Sara Jesenko (2.), Ana Čufer (1.), Karmen Orehek (3.).

 

Vsi izidi so na povezavi:

http://www.gorski-teki.si/rezultati/2014/Pokal_2014-rezult_KONCNI.pdf

 

Fotogalerija je na povezavi:

https://plus.google.com/photos/103862101339423963519/albums/6084614877450852977

 

Video z izjavami najboljših je na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=dF8D7oCrgto&feature=youtu.be

 

VJ