Primorski pokalni teki 2015: veliko sprememb

LOŽE

18 11
 2014

Podoba PPT bo v prihodnjem letu doživela kar nekaj sprememb. Kneškega članskega teka ne bo več, prihajajo pa nekateri novi teki; za mladino bodo tek pripravili tudi v Idriji. Tekov za udeležbo ne bo več, vsi bodo šteli za točke, razen maratona in polmaratona v Istri, ki bosta veljala za odprti primorski prvenstvi. Stalne startne številke so ukinjene.

Pri Reharju v Ložah na Vipavskem so se v torek, 18. novembra 2014, zbrali organizatorji primorskih ravninskih tekov ter se pogovorili o iztekajoči se sezoni in sezoni z oznako 2015. Koordinator PPT Marko Peric iz DLT Filipides se je organizatorjem posameznih tekov zahvalil za vložena trud in energijo, po tem pa v svoji oceni sezone 2014 navedel, da je bilo leto uspešno. Prav vsi članski teki so bili izvedeni na visoki kakovostni ravni, odlikovali pa so se trije: ajdovski, pri pripravi katerega je tamkajšnji zavod za šport uporabil sveže prijeme in s tem dvignil  udeležbo, idrijski, ki je na tekaški zemljevid vrnil Idrijo z zelo številno udeležbo domačih tekačev, in Banka Koper Istrski maraton, ki je bil »super izpeljan«, pokazal je novo smer razvoja tekov in krepko dvignil številke o udeležbi na PPT.

Tudi mladinski teki so bili zelo dobro organizirani, novinec v Trnovem ob Soči celo odlično. Perica razveseljuje predvsem podatek, da se je krepko povečalo število najmlajših tekačev letnikov 2004-2007 (zanje so bili nekateri startni prostori že premajhni). V letu 2015 bistvenih sprememb ne bo. Poskusili bodo vsem mladim tekačem zagotoviti startne številke ter tako njihovim nastopom dodati urejenost in mladino vzgajati v pozitivnem športnem duhu.

Prihodnje leto bosta v ponudbi članskih tekov manjkala Kneški tek in polmaraton v Nabrežini, ki je veljal za odprto primorsko prvenstvo (tekov ne nameravajo več organizirati). Zato pa ŠD Nanos napoveduje svoj tek, ki ga bodo organizirali v Podnanosu, o svojem teku razmišljajo v Vrtojbi (glede obeh se še usklajujejo in iščejo termine), v Trnovem pa bodo mladinskemu teku dodali še članskega. Primorsko prvenstvo se bo iz Nabrežine preselilo v Izolo, kjer bodo prihodnje leto pripravili drugi Istrski maraton. Maraton bo – tako kot letos – veljal za odprto primorsko prvenstvo (pravico nastopa imajo državljani RS), izvedli ga bodo v sodelovanju z Ljudstvom tekačev, pridružil pa se mu bo polmaraton, ob organizacijskem sodelovanju s PPT. Ta dva teka ne bosta štela za točke (imata drugačen sistem kategorij), bo pa za točke veljalo prvenstvo na 5000 metrov v Kopru.

Tekov, ki bi veljali zgolj za udeležbo, ne bo več, vsi bodo za točke (razen navedenih dveh izolskih). Organizatorji so se z večino glasov odločili, da poenostavijo sistem točkovanja in ukinejo stalne številke. Ker bližnji Štanjelski tek šteje za sezono 2015, to pomeni, da na njem ne bodo več veljale dosedanje startne številke, tekači si jih lahko spravijo za spomin, novih pa tudi ne bodo prodajali.  Udeležbo bodo ugotavljali s seštevanjem opravljenih tekov za točke, Marko Peric zagotavlja, da bodo nagrade za tiste, ki bodo sešteli največ tekov, še bogatejše kot letos, celo primerljive z nagradami najboljšim v absolutni kategoriji.

Pericu bosta pri koordinaciji članskih tekov pomagala Robert Mikuž in Gregor Kosič, pri mladinski tekih pa bo pri opravljanju nekaterih nalog priskočil Matjaž Sovdat.

Trenutno sta seznama primorskih ravninskih  tekov v letu 2015, 15 članskih in 10 mladinskih,  videti tako (po dodatnem preverjanju se utegneta pridružiti še podnanoški in vrtojbenski članski tek; dokončno listo naj bi objavili do sredine januarja 2015):

Članski teki: december 2014: 6. Štanjel; februar: Panovec (termin še ni določen); marec: 28. Vipava; april: 12. Izola (OPP na 21 in 42 km), 18. Idrija, 26. ali 27. Bovec; maj: 16. Ajdovščina, 23. Hotedršica, 30. Petelinje; junij: 13. Ilirska Bistrica, 28. Dobravlje; avgust: 22. Sežana (možna je sprememba termina); september: 5. Trnovo ob Soči, 12. Povir (pripravili bodo novo progo), 26. ali 27. Koper (OPP na 5000 m); december: 5. Štanjel (za sezono 2016).

Mladinski teki: april: 11. Tolmin, 26. ali 27. Bovec; maj: 16. Ajdovščina, 23. Hotedršica, 30. Petelinje; junij: 13. Ilirska Bistrica, 28. Dobravlje; september: 5. Trnovo ob Soči, 12. Povir, 19. Cerkno.

 

rehar-primoz-500

S sestanka organizatorjev v Ložah. Desno organizator Štanjelskega teka Rajko Grča, v sredini vodja športnih programov Zavoda za šport Ajdovščina in vodja organizacije Majskega teka Primož Sulič, ki se je letos izkazal z inovativnimi prijemi pri pripravi ajdovskega teka.

 

VJ