16. Kneški tek

MAŠUN

07 06
 2014

Na gozdni pristavi Mašun, sredi snežniških gozdov, se je 90 tekačev  v prijetnem hladu merilo za članske točke PPT. Zmagala sta Tržačan David Daris in Petra Tratnik, ki nadaljuje svojo serijo zmag v pokalu, kjer letos ne pozna poraza.

Organizator, KŠTD Tabor Kalc 1869 iz Knežaka, je za uvod v sobotni tek na Mašunu pripravil tekmovanje najmlajših, v katerem so bili vsi zmagovalci. Članski tek je nato prinesel novega zmagovalca med moškimi, Tržačana Davida Darisa, med ženskami pa je bila spet najboljša Petra Tratnik, ki ji zdaj veliki pokala za skupno sezonsko zmago praktično ne more več uiti, le dovolj tekov mora zbrati, čeprav je s tekmo več ta hip Sergeja Lipušček še pred njo (250 : 240 točk). Marko Tratnik je Jerneju Šemrovu vrnil za poraz v Petelinjah in boj med njima je še povsem negotovega izida. Oba imata po šest tekov (za skupno uvrstitev šteje osem najboljših točkovnih izidov), Marko je pri 226 točkah, Jernej pa jih ima 221.

To, da se je eden najboljših tržaških tekačev David Daris šele tokrat udeležil katerega od primorskih tekov, je kar malo presenetljivo, ne samo zaradi bližine Trsta, temveč tudi zato, ker David že nekaj let v snežniške gozdove hodi trenirat, saj to okolje nudi prijetne temperature tudi v visokem poletju. Mašun je na 12-kilometrsko progo privabil 90 tekačev (in še dva na trikilometrsko progo), med katerimi so številni prepričani, da je mašunska ena najlepših prog v pokalu. Doslej najbolj vroč vikend v letu jim je dal prav, saj je sonce na Mašunu zgolj prijetno grelo, gozdna senca pa je omilila tekaški napor.

Tokrat so organizatorji, vodja tekmovanja je bil Stojan Bilc, povezoval pa ga je Vojko Mihelj, nekoliko spremenili zadnji del proge in vhod v cilj, tako da se rekordi začenjajo šteti na novo. Vendar dolžina proge ni bistveno drugačna, kot je bila doslej, zato je mogoče zapisati, da je Davidov čas zelo dober, le za osem sekund je zgrešil rekord Boštjana Hrovata, ki gre zdaj v zgodovino (pa tudi rekord Lucije Krkoč). Zmagovalec je za LT povedal: »Proga je lepa, a zahtevna, okolje čudovito. Pripravljam se za polmaraton in z današnjim preizkusom sem zadovoljen. V načrtu imam tudi, da maraton odtečem pod dvema urama in pol.«

Petra je tekla skupaj s klubskim kolegom (»danes mi je pomagal Jurij Vidrih«) in je Sergejo pustila za sabo za skoraj dve minuti in pol, Ano Radivo pa še za dobre pol minute več.

Na proge PPT se je po daljši odsotnosti vrnila Manica Radivo, Anina starejša sestra. »Lep tek, lepo je bilo, še posebej, ker sem se po dveh letih spet znašla v tekaški družbi. Vse je drugače, kot je bilo, ko sem še tekla, začenjam znova. Mi je pa lažje, ker poznam tekače in ker so me navdušeno pozdravili, ko sem prišla. To mi pomeni še več kot tekmovanje; da jih spet vidim in se med njimi dobro počutim!«

Tretjič je Kneški tek odtekel domačin Izidor Sedmak, doma iz Koritnic. »Prvič sem tekel leta 2007, ampak tisto leto je bilo res slabo, polno poškodb. Drugič sem tekel lani in letos tretjič. Mislil sem, da mi bo danes šlo laže, pa me je v drugem delu pobralo. Vidi se, da nimam veliko kilometrov.«

»Skoraj« domačin (Bistričan) Robert Muha je tekel bos in si prislužil posebno priznanje organizatorjev, pa tudi vprašanja tekaških kolegov, kako podplati prenašajo obremenitev. Pohvalo in zahvalo tekačev si je prislužil tudi Istran Fabio Ivančič, starosta primorskih tekačev, ki je kolegom ponudil breskve s svoje kmetije.

Priznanja sta delili predstavnica društva Tabor Kalc 1869 Jana Biščak in Ana Radivo, tokrat v vlogi predstavnice Športne unije Slovenije, ki podpira mašunsko prireditev. Organizatorji so bili do tekačev radodarni, pa tudi hitri: od starta teka do konca prireditvi sta minili zgolj dve uri in pol.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. David Daris (Podistica Fiama Trieste) 40:13.4
  2. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 41:32.5
  3. Jernej Šemrov (ŠD Hotedršica) 42:31.3

Absolutno, ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 47:54.6
  2. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 50:18.8
  3. Ana Radivo (ŠD 3šport) 51:01.3

Zmagovalci po kategorijah:

Ž +55: Ivanka Širca (AK Pivka)

Ž 45-54: Sergeja Lipušček

Ž 35-44: Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides)

Ž 25-34: Petra Tratnik

Ž -24: Manca Kerkoč (TD Burja)

M +70: Lucijan Lipušček (DLT Filipides)

M 65-69: Boris Žigon (DLT Filipides)

M 60-64: Cveto Tavčar (ŠD Nanos)

M 55-59: Robert Petrovčič (AK Pivka)

M 50-54: Anton Rok (TKD Sovica)

M 45-49: Ivan Sokol (TD Burja)

M 40-44: Borut Malavašič (ŠD Nanos)

M 35-39: David Daris

M 30-34: Matej Železnikar (DLT Filipides)

M 25-29: Marko Tratnik

M -24: Jernej Šemrov

 

Vsi izidi so na povezavi:

http://www.filipides.net/primorski_pokalni_teki/rezultati_tekov/

 

masun-moski-500

Najhitrejši člani: Marko Tratnik, David Daris, Jernej Šemrov.

 

masun-izidor-400

Izidor Sedmak sicer v nogah nima veliko kilometrov, a je na Mašunu postavil soliden čas.

 

masun-manica-400

Manica Radivo in Miran Pavlovec prihaja v cilj.

 

masun-bosi-400

Bosi Robert Muha.

 

masun-otroci-500

Nastop otrok izven konkurence.

 

tri 

Petra Tratnik in Ana Radivo sta prijateljici, kljub tekmovalnosti na progi, na ljubljanskih Trojkah sta nastopili skupaj (in zmagali, skupaj z Jerico Sardoč). Kaže, da je njuno druženje všeč tudi veteranki Sergeji Lipušček, ki ju opazuje na levi.

 

Fotogalerija je na povezavi:

https://plus.google.com/photos/103862101339423963519/albums/6022892855356236113

 

Video je na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=hVTHc0KYpCI&feature=youtu.be

 

VJ