Tek na Špičasti vrh

ZADLOG

01 06
 2014

Prve udeležence 11. Gorskega teka na Špičasti vrh je kmetija Pr' Bizar v Zadlogu v nedeljo zjutraj pričakala še nepripravljena, a so v nekaj minutah organizatorji iz društva Trma vzpostavili vse, kar je potrebno za izpeljavo postopka prijave, vključno s tradicionalno kavo. Dež je nekaj poskušal, a je hitro obupal, tako da so se tekači, našteli smo jih kar 83 (68 odraslih in 15 otrok), podali na suho progo. Zmagala sta Simon Alič in Petra Tratnik, ki ji sobotno stokilometrsko kolesarjenje med Ljubljano in Brdi ter Petelinjski tek, na katerem je zmagala, očitno nista vzela preveč energije. Petra je ima za izvoz!

Najprej so se pomerili otroci. Med njimi sta bila na dvokilometrski progi najhitrejša starejši deček Matjaž Lozar in mlajša deklica Elizabeta Habe. Oba vsako leto dodata svoji starosti 12 mesecev, času na progi pa odštejeta kakšno minuto. Elizabeta je tokrat prehitela dve leti starejšo sestro Angelo. Tega, kakšen je rekord te proge, nam v nedeljo niso znali povedati, iz poročanja LT o lanskem teku, ko smo zapisali, da je bil čas Davida Pivka 12:13 rekord, pa lahko sklepamo, da je letos Matjaž rekord izboljšal, saj je uro ustavil pri 11:44. Teče strašno hitro, za naslednje leto pa bi bilo dobro, da nekoliko potrenira še dajanje izjav po tekmi – to sodi med obvezne spretnosti zmagovalcev (tokrat je bil na cilju zelo redkobeseden).

Odrasli so tekli po odlično urejeni in označeni progi. Zmagovalec Simon Alič (kdo drug kot on?!) o postavljanju rekorda ni razmišljal, na cilju je povedal, da je bilo za to nekoliko preveč soparno, glavni razlog pa je bil počasen začetni tempo. Marku Tratniku je »dal« minuto in pol, Borutu Malavašiču pa več kot dve minuti. V deseterico najhitrejših sta prišla tudi Simon Strnad, kolesar, ki je odkril, da je zelo hiter tudi v gorskem teku in da je družba gorskih tekačev še prijetnejša od kolesarske (letnik 1967), in Goričan Tomaž Devetak (letnik 1960), po »poklicu« ravninski tekač, a ga je poškodba prepon začasno pregnala med gorske tekače. »V ravnini ne morem teči z dolgimi koraki, zato sem se letos posvetil teku v hrib. Moji vtisti? Krasno, krasno! Tudi drugi iz Italije, ki prihajajo na te teke, povedo, da so domači, lepi, a tudi kakovostni. In še posebej poudarjajo, da je tu vse enostavno, kajti v Italiji je vse komplicirano. V tej sezoni si obetam čim boljše izide. Rad bi tudi, da bi mi gorski teki pomagali pri polmaratonu, ko bom spet zdrav.«

Med ženskami tokrat ni bilo serijske zmagovalke iz Trsta Daniele Da Forno. Zaradi Gira, ki je Trst postavil na glavo, je morala delati še v nedeljo. Petra Tratnik je prepričljivo zmagala pred veteranko Mihaelo Tušar in Vipavko Klementino Lemut iz Slapa (letnik 1981), Marta Šorli, ki jo je za nekaj mesecev ustavilo »popravilo« nog, pa se je v igro vrnila s petim mestom.

V Zadlogu je teklo precej tekačev, ki so nastopili že v soboto v Petelinjah. Med njimi je bil Albert Lazar, o katerega starosti pripoveduje anekdota. Priljubljenega »Bertota« so pred kratkim vprašali, koliko let pravzaprav ima. Berto ni izustil besede, samo dvakrat je nakazal, kot da se useda. Niso razumeli, zato je moral pojasniti: »Dvakrat sedem. Star sem 77 let.« Štirikilometrsko progo s 400 višinskimi metri je zmogel v malo več kot 41 minutah.

Vsi tekmovalci so bili deležni praktičnih darilc in priložnostnih (roza) majic, zmagovalci še dodatnih daril, stopničke pa so prinesle tudi znamenite matucke, priprave za tlačenje krompirja. Predsednik Trme, gostitelj Jošt Rupnik, se ni pozabil posebej zahvaliti Dragu Kavčiču, zaslužnemu za zlikano progo vse do vrha Špičastega vrha, sicer pa vodju merilne službe na cilju. Za uspešno izvedbo teka skozi z žledom ranjeni gozd je bil njegov prispevek bistven. Spomnili so se tudi, da sta Luka Rupnik in Darko Hrovatin edina, ki sta od enajstih odtekla deset tekov na Špičasti vrh.

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 21:01
  2. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 22:36
  3. Borut Malavašič (ŠD Nanos) 23:15

Absolutno, ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 27:13
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 28:01
  3. Klementina Lemut (Slap) 28:12

Zmagovalci po kategorijah:

ml. dečki: Tone Pivk (OŠ Črni Vrh)

ml. deklice: Elizabeta Habe (OŠ Črni Vrh)

st. dečki: Matjaž Lozar (OŠ Črni Vrh)

st. deklice: Kristina Pivk (OŠ Črni Vrh)

ml. člani: Anej Likar (ŠD Nanos)

člani: Marko Tratnik

st. člani: Simon Alič

ml. veterani: Simon Strnad (KD Brda)

veterani: Tomaž Devetak (GMG Gorica)

st. veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)

ml. članice: Sindis Čufer (TD Burja)

članice: Petra Tratnik

st. članice: Tina Mavrič (PGT)

veteranke: Mihaela Tušar

st. veteranke: Rada Milič (ŠD Kraški tekači)

 

Vsi izidi so na povezavi:

http://www.primorskigorskiteki.si/images/rezultati_tekov/teki_2014/R_Zadlog_S2014.pdf

 

zadlog-devetak-400

Tomaž Devetak je na Špičastem vrhu nadaljeval serijo uspešnih nastopov na PGT.

 

zadlog-lozar-400

Matjaž Lozar je postavil rekord na mladinski progi.

 

zadlog-moski-500

Za mizo vrh Špičastega vrha: Simon Strnad, Borut Malavašič, Marko Tratnik, Simon Alič.

 

zadlo-klementina-500

Vse hitrejša Klementina Lemut napoveduje, da bo v prihodnji sezoni »frontalno napadla« in se borila za še višje uvrstitve v primorskih pokalih. V njeni družbi je večni mladenič Danilo Pudgar.

 

Fotogalerija je na povezavi:

https://plus.google.com/photos/103862101339423963519/albums/6020032051730664401

 

Video je na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=U9C-HiFFbcU&feature=youtu.be.

 

VJ, foto: Katja Furlan in VJ