Tek v Belo

IDRIJA

19 04
 2014

Klub idrijskih študentov je po nekajletni pavzi, kar v Idriji ni bilo tekov za primorski pokal ravninskih tekov, letos obudil tradicijo tekov v Belo. Teklo je kar 233 tekačev, od tega več kot sto domačinov. Tek je bil z mednarodno zasedbo, tekli so tudi Italijani, Madžari in celo Mehičani. Študenti so znali privabiti Idrce in okoličane, pomembna pri tem je bila tudi pomoč Kolektorja, glavnega sponzorja prireditve, ki jo je vodil Matic Vogrič. Zmagala sta Petra in Marko Tratnik.

Študenti so pripravili 10-kilometrski tek s startom v delu Idrije, ki mu pravijo Lejnštat. Tekači so tekli mimo Rak (kanal z vodo, ki je nekoč poganjala črpalke v rudniku, danes pa elektrarno), vrgli so pogled na Kamšt (veliko rudniško kolo), prečkali viseči most na Idrijci in nadaljevali po lokalni asfaltirani cesti proti Idrijski Beli. Obrnili so se pri plezalnem centru Strugu in se vračali po isti poti, do cilja za Modro dvorano.

Marko Tratnik je tretjemu mestu s prvega letošnjega teka PPT za članske točke v Vipavi dodal zmago, njegova sestra Petra pa ima že dva zmagi (in Sergeja Lipušček, aktualna prvakinja PPT, iz Idrije, dve drugi mesti). Četrto mesto med člani je zasedel Rok Bratina iz Tolmina, letnik 1994, eden najboljših mladih gorskih tekačev v Evropi.  Ravninskega teka se je udeležil, da preizkusi svojo hitrostno vzdržljivost. »To je bila zame, gorskega tekača, neobičajna proga. A pokazal se je napredek v primerjavi s tekom na Primož – pravzaprav mi na ravnini še nikoli ni šlo tako dobro. Če bi imel še 100, 200 metrov, sem prepričan, da bi ulovil tretjega. Ali pa če bi bil teren vsaj malo bolj valovit. Zadovoljen sem, to je bil super tek.« Tudi med ženskami je četrto mesta zasedla mladost – Sara Jesenko iz Žirov, mladinska državna reprezentantka v gorskih tekih.

Zmagovalka Petra je bila prav tako zadovoljna: »V redu mi je šlo, proga je lepa.« Z njo se je strinjala tudi njena klubska kolegica Jerica Sardoč, dodala pa je, da je pogrešala kilometrske oznake.

Med junaki teka je bil tudi desetletni Jan Kenda. Na cilju je povedal: »Ata me je peljal, pa sem šel laufat. Za ta tek nisem nič treniral, a nisem se niti kaj dosti utrudil.« Da ne bi kdo mislil, da se je v Idriji zgodil čudež, pa moramo takoj dodati, da Jan trenira kolesarjenje - kot toliko mladih Idrcev. Kar dobro mu gre, in šola pri tem nič ne trpi, njegove ocene so dobre.

Organizatorji zaslužijo pohvale, kljub temu, da na progi ni bilo kilometrski oznak, da je bila na prijavnici velika gneča (zato so za nekaj minut odložili start) in da sprva stalne številke PPT niso bile na voljo. Glavni problem v Idriji namreč ni bil v njihovi moči, kajti zatajil je sistem merjenja časov poljanskega Timinga, tako da se je prireditev zavlekla, in tudi objavljeni izidi niso bili najbolj zanesljivi.

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 36:54.3
  2. Mitja Curk (ŠD Nanos) 38:15.8
  3. David Curk (ŠD Nanos) 38:46.1

Absolutno, ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 43:21.5
  2. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 45:05.7
  3. Jerica Sardoč (ŠD Nanos) 45:13.8

Zmagovalci po kategorijah:

Ž +55: Vilma Brešan (ŠD Dvor)

Ž 45-54: Sergeja Lipušček

Ž 35-44: Jerica Sardoč

Ž 25-34: Petra Tratnik

Ž -24: Sara Jesenko (ŠD Tabor Žiri)

M +70: Vladimir Savić (AK Pivka)

M 65-69: Boris Žigon (DLT Filipides)

M 60-64: Cveto Tavčar (ŠD Nanos)

M 55-59: Miro Vogrič (DLT Filipides)

M 50-54: Klavdij Torkar (ŠD Nanos)

M 45-49: Andrej Kutin (TKK Srpenica)

M 40-44: Aleš Grošelj (Kolektor)

M 35-39: Mitja Curk

M 30-34: David Curk

M 25-29: Marko Tratnik

M -24: Rok Bratina (KGT Papež-Salomon)

 

Vsi izidi so na povezavi:

http://www.filipides.net/primorski_pokalni_teki/rezultati_tekov/

 

bela-pupe

Dekleta so s progo opravila z nasmehom.

 

bela-jan

Janu Kendi je pri teku pomagala kolesarska kondicija.

 

bela-jaguar

Merilni sistem Jaguar sicer omogoča vsakemu posamezniku, da z dotikom zaslona poišče svoj izid, vendar pa je osnovno nalogo, izdelava seznama izidov brez napak,  v Idriji slabo opravil.

 

bela-kolektor

Priznanje predstavniku Kolektorjevih tekačev, bili so najštevilnejši, izroča Matic Vogrič (desno).

 

bela-veterani

Veterani poznih 60. let so se na stopničkah kar sami zmenili, katere medalje jim pripadajo. Z leve: Vinko Podgorelec iz Cerknega se je na teke vrnil po petih letih pavze, osvojil je srebro, zmagal je Boris Žigon, Edi Kutin pa je bil bronast.

 

bela-zenske

Najhitrejša dekleta: Sergeja Lipušček, Petra Tratnik, Jerica Sardoč.

 

bela-moski

Najhitrejši člani: Mitja Curk, Marko Tratnik, David Curk

 

Fotogalerija je na povezavi:

https://plus.google.com/photos/103862101339423963519/albums/6004645037847453937

 

Video je na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=UfPxYKZT9N8&feature=youtu.be

 

VJ