Banka Koper 1. Istrski maraton

KOPER, IZOLA, PIRAN

13 04
 2014

Banka Koper 1. Istrski maraton, ki nadaljuje primorsko tradicijo maratonov na Bovškem iz začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, je s štafeto Ljudstva tekačev (29. marca, Bovec-Koper, 180 km, 47 tekačev) dobilo pravšnjo porcijo pozitivne energije. Organizatorji, peterica iz prvotne sestave organizacijskega odbora, okrepljena z novimi člani (ne samo iz Istre, tudi s Krasa) in 500 prostovoljci iz vseh koncev Slovenije, so svoje delo opravili dobro. Prireditvi je bilo naklonjeno tudi vreme.

Teklo je 2300 odraslih ter še nekaj sto mladih tekačev in njihovih spremljevalcev, tako da je seštevek blizu števila 3.000. Organizatorji ocenjujejo, da se maraton v slovensko Istro pritegnil nekaj tisoč ljudi, teklo in navijalo je približno 10.000 ljudi. Tekači treh tekov, namenjenih odraslim, so prišli iz 16 držav, našteli so jih 152. Vsi trije teki za odrasle so šteli za udeležbo v PPT.

Navajamo del vsebine zadnjega tiskovnega sporočila organizacijskega odbora:

»Slovenska Istra je z odprtimi rokami sprejela maratonce in njihove spremljevalce. Številni so si rekli: Naslednje leto grem tudi jaz. Domačini so bodrili sopihajoče po progah, tudi sami nudili vodo -  in še kaj zraven. Vodenje okrepčevalnic so prevzeli predstavniki drugih slovenskih tekov in športnih panog, v eno so se združili z istrskimi organizatorji. Udeleženci so bili navdušeni nad traso in izpeljavo prireditve. To je bil glavni cilj, ki si ga je zadala peščica pobudnikov maratona. Tekaški virus se je takoj prijel in se hitro razširil po slovenski Istri. Še nikoli ni na nekem teku sodelovalo toliko Istranov in drugih Primorcev, našteli smo jih krepko več kot tisoč. Bili smo priča kemiji tekačev, prostovoljcev in gledalcev, zlitju njihovih energij; zaokrožilo je vprašanje: kako to, da je Istra šele zdaj dobila svoj maraton, ko pa je vsem jasno, da je zapisan v njenih genih? Odslej bo tudi Istra na prestižnem seznamu mest in pokrajin, ki se lahko pohvalijo s svojim maratonom.«

Zmag so se veselili Nejc Zalokar, nedavno odkritje PPT, in tačas najboljša slovenska dolgoprogašica Maruša Mišmaš (na 8,5 km), Ljubljančan Tadej Kaluža in prva tekačica koprskega ŠD 3šport Ana Radivo (polmaraton) ter vojak Aleš Žontar in kraljica Dolomitov Daniela Da Forno (maraton). Aleš, ki je odlično formo napovedal že z zmago v Vipavi teden pred Koprom, je postavil osebni rekord (doslej je odtekel 22 maratonov) in postavil pod vprašaj trditve, za koliko je čase tekačev podaljšala za maraton nevsakdanja konfiguracija proge. Tekači so sicer pripovedovali, da je proga zahtevna, a v isti sapi ugotavljali, kako jim je z zanimivosti ob trasi psihološko olajšala prenašanje naporov. Med maratonci je bil presenetljiv tretji Boštjan Švab, letnik 1961.

Rekreativni Luka Koper tek je pritegnil številne novince, za marsikaterega je bila to prva »uradna« preizkušnja. Istra in Primorska sta vrste svojih tekačev močno okrepila, in ker jih večina zdaj ve, kje na Primorskem prirejajo teke (PPT so se predstavili s svojo stojnico), je pričakovati tudi daljše startne liste primorskih pokalnih tekov.

Ljudstvo tekačev je v okviru Banka Koper 1. Istrskega maratona izpeljalo prvo Odprto prvenstvo Primorske v maratonu. Zanj so veljale uvrstitve tekačev s slovenskim državljanstvom. Daniela Da Forno, ambasadorka maratona in absolutna zmagovalka maratona, ter legenda svetovnega ultramaratona Dušan Mravlje sta z lovorovima venčkoma okronala Aleša Žontarja in Mojco Kermavnar.

Bila sta dva primera slabosti tekačev, ki sta končala v bolnišnici, a vse se je srečno izteklo (a opomin ne bo odveč: prva zapoved za tekače je, naj dobro ocenijo svoje zmogljivosti).

Dušan Mravlje in Ljudstvo tekačev, v sodelovanju z domiselnimi gostitelji iz gostišča Strunjan in češkim pridelovalcem piva, sta naletela na splošno odobravanje polmaratoncev in maratoncev. Ta neuradna okrepčevalnica pa ni samo popestrila dogajanja, pomagala je tudi odžejati tekače, saj je ponujala tudi vodo.

Zamisel Jožka Dakskoblerja, ki so jo organizatorji z veseljem povzeli, da okrepčevalnice prevzamejo predstavniki drugih tekov, je prav tako bila zadetek v črno. Ob predstavitvi teh tekov na startno-ciljnem prostoru v Kopru je bila to nadvse zgovorna združevalna solidarnostna poteza primorskih in slovenskih tekov, popolna novost v slovenskem prostoru.

Ravno na dan maratona je Helena Žigon, ikona slovenskega teka, praznovala 86. rojstni dan. Organizatorji in Banka Koper so ji pripravili torto. Ambasadorja maratona Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik sta del maratonske proge pretekla z malo Sofijo v vozičku –  mala maratonka si je za okrepčilo vsake toliko privoščila mamino mleko. Ambasadorka Lucija Krkoč je sodelovala kot prostovoljka, saj ji je poškodba onemogočila nastop, ambasador Marco Moretton se je po bolezni in poškodbi vseeno v veselil tretjega mesta na polmaratonu, Mateja in Mitja Kosovelj sta se opravičila (maraton se ni ujemal z njunima načrtoma treningov), Vasilij Žbogar pa trenira v Španiji.

V organizacijo maratona so se vključile znanstvene in univerzitetne institucije. Inštitut za kineziološke raziskave (ZRS, UP Koper) je pomagal in aktivno sodeloval pri izvedbi petih tekaških delavnic v pripravah na maraton, opravljal meritve in raziskave, prav tako so svojo raziskavo pripravili na Fakulteti za turistične študije Turistici. Študenti iz teh dveh institucij, skupaj s Pedagoško fakulteto, so tudi izdatno napolnili seznam prostovoljcev, kjer so bili še številni upokojenci in gasilci iz slovenske Istre, še druge šole in športna društva ter neformalne skupine, kot je tista iz izolske Ljubljanske ulice z Mefom na čelu.

Izdatna in sistematična medijska podpora je pomagala ustvarjati teku naklonjeno razpoloženje v slovenski Istri, odlično so se izkazali tudi sponzorji in drugi, ki so gmotno ali s svojim delom podprli prireditev, kljub temu, da gospodarstvu ne cvetijo rožice.

Spremljevalni program je bil bogat, naštevanje bi bilo predolgo. Ena od posebnosti maratona je bila himna, garnirana z videom, narejenim v Studiu Kleva. Pesem Istrskega maratona Ištrijanski maraton je enkraten poklon Izolana Rudija Bučarja maratonu in Istri.

Organizatorji so na drugo izvedbo Istrskega maratona določili 12. april 2015, glavnina dogajanja se bo iz Kopra preselila v Izolo.

Izidi:

Maraton, absolutno, moški:

 1. Aleš Žontar (ŠD Prežganje) 2:31:34
 2. Danijel Hajdinjak (Tekaški forum) 2:47:36
 3. Boštjan Švab 2:47:43

Ženske:

 1. Daniela Da Forno (ŠD Nanos) 3:11:14
 2. Mojca Kermavnar (Vzajemna klub) 3:21:16
 3. Petra Tramte 3:25:33

Polmaraton, absolutno, moški:

 1. Tadej Kaluža (AK Krim) 1:15:42
 2. Denis Guzelj (Jelovica) 1:16:07
 3. Marco Moretton (G.S. Aquileia) 1:17:26

Ženske:

 1. Ana Radivo (ŠD 3šport) 1:28:43
 2. Giulia Della Zonca (ŠD 3šport) 1:33:20
 3. Stina Čepak 1:34:36

Rekreativni Luka Koper tek (8,5 km), absolutno, moški:

 1. Nejc Lokar (ŠD Nanos) 27:34
 2. Peter Harnold (ŠD 3šport) 29:01
 3. Uroš Rozman (ŠD Lom) 29:22

Ženske:

 1. Maruša Mišmaš (Vzajemna klub) 28:32
 2. Jerneja Homec 35:29
 3. Kaja Tomažič (Istrske občine) 35:56

Odprto prvenstvo Primorske v maratonu, absolutno, moški:

 1. Aleš Žontar 
 2. Danijel Hajdinjak
 3. Boštjan Švab

 

Ženske:

 1. Mojca Kermavnar
 2. Petra Tramte
 3. Marinka Lapanja (ŠD Nanos) 3:26:00

Zmagovalci po kategorijah:

Boris Fluher, Aleš Žontar, Uroš Kralj,  Igor Krulčič, Andrej Kutin, Boštjan Švab, Srečko Lipanovič, Rajko Stevanović, Bogdan Kozina, Janez Ambrož,  Mojca Kermavnar, Mateja Mihelač, Petra Tramte, Jasna Strokanovič, Marinka Lapanja, Ivi Rakoš, Boža Meža, Jožica Rogelj.

Vsi izidi so na povezavi:

http://www.istrski-maraton.si/sl/prva-stran/rezultati.html

 

istra-gm4o-500

 Najprometnejša in najbolj zanimiva je bila okrepčevalnica Gorskega maratona štirih občin pri Strunjanu. Graparji so s seboj prinesli svoje specialitete, goro domačega peciva, pa tudi kaj močnejšega. Naslednji primorski maraton bo 13. GM4O, 21. junija, dobimo se v Podbrdu.

 

istra-rajko-500

Jeseniški šampion slovenskih 60-letnikov Rajko Stevanović je bil pred začetkom maratona odlično razpoložen. Ob njem je Srb Vojislav Čurulić (št. 46), invalid, za katerega so maratoni mala malica. Rajko je v svoji kategoriji premočno zmagal.

 

istra-start-500a

Start maratoncev.

 

istra-dusan-500

Dušan Mravlje na »svoji« okrepčevalnici v Strunjanu.

 

istra-vesna-500

Vesna Mesojedec si je privoščila inovativno hidracijo.

 

istra-zenske-400 

 Najboljše ženske na primorskem prvenstvu v maratonu v družbi Daniele Da Forno (levo) in Dušana Mravljeta.

 

istra-moski-400

Najhitrejši maratonci na primorskem prvenstvu.

 

Fotogalerija LT je na povezavi:

https://plus.google.com/photos/103862101339423963519/albums/6002441850093319857

Fotogalerija GM4O je na povezavi:

https://picasaweb.google.com/davorin.kunstelj/20140413_Istrski_Maraton02?authkey=Gv1sRgCNyghI27ubLJ2wE&feat=email#

Fotogalerije BK1.IM so na povezavi:

http://www.istrski-maraton.si/sl/uradne-fotografije.html

 

Video LT je na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=UsecYdT4_aY&feature=youtu.be

 Video Urbana Praprotnika je na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=q0AAAXIITjk&list=UUz1geABF7m-pG8ETo8R5zUw#t=18

Oddaja TV Koper je na povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/sportna-mreza/174271676

 

Venčeslav Japelj