14. Štanjelski tek

ŠTANJEL

07 12
 2013

Zadnji od letošnjih tekov pokala PPT, 14. Štanjelski tek, je razrešil še zadnje dileme okrog uvrstitev na lestvicah sezone. Tomaž Ferjančič si je z drugim mestom priboril skupno zmago in se pridružil Sergeji Lipušček, ki si je nov naslov priborila že pred časom. V prelepem poznojesenskem dnevu je teklo 236 tekačev, kar je nov rekord, organizator, ŠK društvo Hruševica, pa je tudi tokrat vse izpeljal brez napake. Zmagovalca sta bila Ljubljančan Peter Kastelic in Batujka Lucija Krkoč.

Letošnja proga je bila v predzadnjem kilometru spremenjena in za nekaj sto metrov daljša (9 km, 120 m vzponov). Miro Vogrič je že na ogrevanju povedal, da je sprememba prispevala k dodatni privlačnosti proge, na tekmi pa je to podkrepil z uvrstitvijo na peto mesto, v družbi veliko mlajših tekmecev.

Tudi Petru, športnemu novinarju, do nedavnega specialistu za srednje proge, ki pa je v Ljubljani odtekel svoj prvi maraton, se je proga zdela »super«, tako kot vreme, potem ko »prideš iz meglene Ljubljane z minus pet na plus sedem«. Na Kras je prišel skupaj s prijatelji in si z zmago prislužil posebno pesmico. »Po maratonu sem počival in danes sem se kar utrudil. V klanec mi je šlo težko, na ravnini pa sem prišel k sebi. Računal sem, da bo Tomaž na koncu psihološko podlegel – in je res.« Zmagovalec in njegov ducat članov ŠD Gibit so popestrili dogajanje v Štanjelu, za prihodnje leto pa napovedali še bolj množičen prihod.

Tomaž je izid pokomentiral iz svojega zornega kota: »Vedel sem, da nimam možnosti v šprintu, čeprav sem bil 500 metrov pred ciljem še spredaj. A potem se je začel Petrov znameniti šprint. Morda bi bilo drugače, če bi pri Kobjeglavi v hrib še malo bolj stopnjeval in povečal prednost ...« Vendar se ni obremenjeval z obžalovanjem, veselil se je novega skupnega naslova.

Marko Tratnik je končal na tretjem mestu, po prihodu na cilj pa si je z olajšanjem sezul copate in osvobodil trpeči palec brez nohta, davek ljubljanskemu maratonu.

V ženski konkurenci je zmagovalka Lucija, ki po poškodbi spet trenira, povedala: »Tekma mi je služila kot trening. Nisem več vajena teči s konkurenco in sem se morala kar potruditi. Sem super zadovoljna, tudi s časom, čeprav noga še malo boli.«

Druga je bila Gorenjka Petra Race, tretja pa še ena rekonvalescentka, Aleksandra Fortin: »Od junija se lovim s poškodbami (tetiva in mišica), nimam nobenih treningov hitrosti. Upam, da mi bo zdaj uspevalo trenirati brez bolečin, na vrsti so počasni teki z nabiranjem kilometrov. Današnji dan je tako lep, v Štanjel pa sem prišla na trening.«

S primorskega severa je prišla na Kras skupinica tekačic, recimo jim kar »buške čeče«, bovška dekleta. Če smo si prav zabeležili njihova imena, so to Maja Kokove Hrovat, Roberta Kereki, Greti Gaberšček in Barbara Černuta. Prav vse so se na progi potrudile, ko se je le dalo (zaradi različnih prihodov v cilj jih fotoreporter ni uspel zbrati na kup). S tistega konca je tudi ena najbolj tekaških primorskih družin, Tia, Tina, Nejc in Boštjan, ki slišijo na priimek Žagar oz. Fratina Žagar. Oni so tekli v parih, dekleti skupaj in fanta skupaj.

Kraševec Stojan Rodica je ravno na dan teka praznoval rojstni dan. »Rojstni dan in ta tek sta se prvič poklopila. Malo je sicer nerodno, ker je danes štanjelski tek, jutri gremo v Gaberje, treba pa bo še praznovati, bo naporno, da bom preživel. No, res bi bilo dobro, če se oba teka ne bi srečala na isti vikend.«
Bližal se je tudi rojstni dan vodje teka Rajka Grče. Sodelavci niso pozabili nanj, ob tem pa so mu vsi skupaj voščili še na mnoge teke. Rajko se je veselil novega rekorda udeležbe, staro število 235 udeležencev je zamenjalo novo: 236 (in to kljub temu, da tokrat izjemoma Dolenjcev ni bilo). Povedal je: »S prireditvijo sem izredno zadovoljen, vreme je bilo lepo, tudi vsi ostali člani društva so se potrudili in zbrali veliko nagrad za tekače.«

Mariborčan Uroš Maček je osvojil medaljo v svoji kategoriji, za LT pa je povedal: »Tu nisem prvič. S prijatelji iz različnih krajev se dobivamo nekajkrat na leto na tekih, in eden od teh tekov je tudi štanjelski. V Štanjelu sem bil gotovo že petkrat. To je super prireditev!«

Novogoričanka Vilma Brešan je bila med zmagovalkami sezone, kljub temu, da je bila tokrat pred njo Stanka Batagelj. Za njo je zelo uspešna sezona. »Današnji tek je bil zelo lep, krasno vreme, super proga, čeprav sem se malo bala bolj spustiti navzdol. Organizatorji si zaslužijo vse pohvale.« Od Vilme, v zasebnem življenju stroge uslužbenke Dursa, smo izvedeli zanimivo podrobnost. Letos je nastopila na obeh maratonih (Ljubljana, Trst) in polmaratonu (Celovec) Alpe Adria Gold Cupa, zlatega pokala. V ženski konkurenci je zasedla tretje mesto, za kar ji je pripadla denarna nagrada. Najbrž je Vilmi kar odleglo, ko so jo povprašali po davčni številki, da uredijo vse potrebno za plačilo davka, smo jo podražili. »Ja, bi morala intervenirati, če bi šlo kaj narobe,« je odgovorila brez oklevanja.

Za anekdoto je poskrbel tudi sindikalist Dušan Semolič, vedno prisoten na štanjelskem teku: »Pred dvema letoma je bila tako mrzlo, da smo do starta ždeli v avtomobilih. Ko je starter dal znak, smo odprli vrata in zašprintali po progi.«

Kot je že običaj, so v Štanjelu razglasili tudi izide letošnjega tekmovanja za Kraški pokal. Na tekmi sta bila najmlajša Maksi Filipčič in Tia Žagar, najstarejša pa Stanka Batagelj in Fabio Ivančič. Slednji je na oder povabil vse sotekače iz najstarejše kategorije, nad 70 let. Konkurenca je bila impozantna, zbralo se je kar deset »mladeničev«!

Štanjelski tek, na katerem še nismo videli kamer katere od slovenskih televizij, je tokrat pritegnil pozornost italijanske državne televizije RAI. Med sogovorniki novinarjev je bil tudi komenski župan Danijel Božič, redni obiskovalec tega teka.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

 1. Peter Kastelic (Gibit) 31:31.2
 2. Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos) 31:32.1
 3. Marko Tratnik (Col) 31:54.3

Absolutno, ženske:

 1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 34:32.3
 2. Petra Race (AD Mass) 35:10.4
 3. Aleksandra Fortin (ŠD Nanos) 37:04.2

Zmagovalci po kategorijah:

 • Ž +55: Stanka Batagelj (Tekači Vipavske doline)
 • Ž 45-54: Sergeja Lipušček (DLT Filipides)
 • Ž 35-44: Petra Race
 • Ž 25-34: Lucija Krkoč
 • Ž -24: Monika Bajc (ŠD Nanos)
 • M +70: Vladimir Savić (AK Pivka)
 • M 65-69: Milan Doganoc (Pantera Logatec)
 • M 60-64: Cveto Tavčar (ŠD Tabor Žiri)
 • M 55-59: Miro Vogrič (DLT Filipides)
 • M 50-54: Klavdij Torkar (ŠD Nanos)
 • M 45-49: Ivan Sokol (TD Burja)
 • M 40-44: Tomaž Ferjančič
 • M 35-39: Mitja Curk (ŠD Nanos)
 • M 30-34: Peter Kastelic
 • M 25-29: Marko Tratnik
 • M -24: Borut Albreht (AD Kladivar)

Vsi izidi so na povezavi.

 

stan-start-500

Nekaj sekund pred startom.

 

stan-zmagovalci-500

Najhitrejši (manjka Marko Tratnik, ki se mu je spet mudilo na delo v gozd).

 

stan-peter-400

Tako je s silovitim finišem zmagal Peter Kastelic.

 

stan-lucija-400

Lucija Krkoč v cilju.

 

stan-cece-500

Maja Kokove Hrovat in Roberta Kereki, »buški čeči«.

 

stan-vilma-400

Vilma Brešan.

 

stan-kras-500

Najboljši v Kraškem pokalu.

 

Fotogaleriji sta na povezavi in na povezavi1.


Video je na povezavi.

VJ