Objavljen razpis 1. Istrskega maratona

KOPER, IZOLA, PIRAN

01 12
 2013

Organizatorji Istrskega maratona (13. aprila 2014) so na svoji spletni strani (povezava) objavili razpis prve izvedbe tega novega tekaškega tekmovanja. Istočasno se je začelo vpisovanje za tri najdaljše teke, maraton (start v Kopru ob 11.00), polmaraton (start ob 12.00 v Piranu) in 8,5-kilometrski rekreativni tek (start ob 12.00 v Kopru). Pripravili bodo tudi krajše Teke generacij, namenjene družinam oziroma otrokom, ki bodo brezplačni, podrobnosti pa bodo objavljene kasneje.

Do konca leta se bodo tekači lahko prijavljali ob plačilu najnižjih tarif (maraton in polmaraton 25 evrov, rekreativni tek 20 evrov), nato pa se bodo te dvigovale. Skupinske prijave bodo deležne popustov.
Društvo Istrski maraton, v katerega rokah je izvedba Istrskega maratona, je napovedalo, da bodo sredi decembra pripravili tiskovno konferenco, na kateri bodo predstavili še druge podrobnosti glede premierne izvedbe te prireditve. Med drugim bodo objavili imena osmih ambasadorjev Istrskega maratona, vrhunskih športnih osebnosti iz Slovenije in sosednje Italije.

Istrski maraton želi postati tradicionalna športno-rekreativna prireditev ter se uvrstiti med večje primorske in slovenske tekaške dogodke. Ne bo povezala samo vseh treh občin slovenske Istre, temveč tudi številne pristaše teka iz tega konca sveta. Meje med državami padajo, tek pa postaja vse bolj dejaven element spoznavanja in sožitja ljudi. Zdrav življenjski slog, ob njem pa optimizem, ki ga poraja tek, zamenjujeta strahove iz preteklosti in gradita medsebojno razumevanje, temelj za sodelovanje na vseh področjih družbenega življenja, katerega pomen daleč presega športno-rekreativne okvire, so zapisali organizatorji v tiskovnem sporočilu, s katerim so pospremili objavo razpisa in začetek sprejemanja prijav.

Nova tekaška prireditev hoče biti del nastajajoče, prijaznejše stvarnosti na stičišču različnih kultur, presegajočih toge državne razmejitve. Sledeč temu izhodišču bodo organizatorji tekaško dogajanje obogatili z dodano vrednostjo gostoljubja slovenske Istre na pragu pomladi in na začetku letne turistične sezone, s širino in globino istrske tradicije in kulture. Ob nadvse zanimivih, slikovitih in razgibanih tekaških progah bo Istra predstavila tisto, zaradi česar je tako priljubljen cilj za obiskovalce od blizu in daleč. Teki še zdaleč ne bodo vse, kar bo ponudil Istrski maraton.

 

IM-net-500

Takšna je spletna stran Istrskega maratona.

 

IM-piran-500

Progi maratona in polmaratona sta speljani tudi skozi Piran. Prek Tartinijevega trga bosta tekače vodili do morske obale, Fiese z njenim sladkovodnim jezerom in naprej proti Pacugu.

 

VJ