7. Gorski tek na Bevkov vrh

GORENJE JAZNE

21 07
 2013

Gorenje Jazne so bile 21. julija 2013 prizorišče sedmega gorskega teka, ki ga pripravlja Društvo za oživitev podeželja Jazne. Ob teku so izvedli tudi pohod. Teklo je 92 otrok, članov in veteranov, ki so se borili za točke PGT. V absolutni članski konkurenci sta bila na novi, za malenkost krajši progi od dosedanje, najhitrejša Jošt Lapajne in Jana Bratina.

Proga dolžine 5,8 kilometra, s 500 metri vzponov in 160 metri spustov, ki se konča pod Bevkovim vrhom na višini 1010 metrov, leži na meji med Primorsko in Gorenjsko ter na razvodju med Jadranom in Črnim morjem. Tudi zato je privabila precej domačih tekačev, sosedov Gorenjcev in Primorcev. Tek in pohod sta se dopolnjevala s sejmom in prilegajočo se zabavo.

Za udeležence so odlično poskrbeli, mednje so izžrebali nagrade, najboljši so dobili izvirne lesene medalje, za dober začetek dneva pa so domače gospodinje delile kavo – tako kot to naredijo, denimo, v Zadlogu (Tek na Špičasti vrh). Vreme je bilo sončno, zaradi višine ne pretirano vroče, razgled enkraten, in če ne med tekmo, potem so v njem tekmovalci uživali pri spustu na kraj, kjer so delili medalje.

Ne dogaja se prav pogosto, da tisti najboljši med tekmo uživajo v razgledu. Tokrat se je (še mladinec) Jošt Lapajne, zmagovalec teka, utegnil tudi razgledovati: »Dirka je šla zelo hitro, užival sem v terenu in razgledu po teh lepih krajih. Seveda je bilo treba tudi trpeti. Po progi je šlo kar hitro, dosegel sem lep čas (če bi bila proga ista kot lani, bi bil to rekord, op. a.). Zadovoljen sem.« Jošt, eden najboljših mladih gorskih tekačev v državi, za letos načrtuje še nekaj pomembnejših nastopov, med njimi SP na Poljskem v septembru. »Načrt je, da nastopim na SP gor-dol, želel bi se tudi udeležiti čimveč primorskih gorskih tekov. To bo odvisno od časa, ki bo na razpolago; vsak vikend me čaka ena tekma.«

Joštu sta sledila koprski tekač Danijel Vinčec, ki je tačas tudi v dobri formi in se pripravlja na Grintovec, in Postojnčan Andrej Lindič, za njimi pa so se s presledki razvrstili vsi trije trenutno vodilni v skupni razvrstitvi Andrej Lindič, Andrej Kutin in Aleš Štor (Aleš je na vrhu razpredelnice). Boj za končno zmago bo še trd, kajti možnosti ima še precej tekmovalcev – a seveda samo v primeru, da se Simon Alič ne bo odločil, da se udeleži še treh tekov.

Andreja Kutina iz Posočja je na krajši progi, namenjeni otrokom, spremljal sin Matija (bronast med starejšimi dečki), sicer pa je bila v Jaznah vsa družina. »Lani sem tekel bolj ravninske teke, letos pa sem prešel na gorske. Všeč so mi, pri njih bom tudi ostal, a bom v prihodnji sezoni poskusil teči tudi ravninske, torej oba pokala,« je povedal Andrej. Njegova forma je izredna, tačas je tretji absolutno in seveda vodi v kategoriji mlajših veteranov.

Zapišimo, da se je v prvo deseterico vpisala trojica veteranov letnikov 1958 in 1957 Tomaž Kalan, Stanko Čufer in Andrej Jesenko.

Ajdovka Jana Bratina je izpustila tek na Kokoš, a se je že v Jaznah vrnila na progo z novo zmago. Na cilju je povedala: »Me je kar utrudilo, kajti tačas imam malo več treningov. A mi je steklo, začetni tehnični spust mi je ustrezal, na klancu pa sem ušla Saši, ki ji sicer dobro gre. Takšna razgibana proga mi ustreza, čeprav je težka.«

Domačinka Saša Pisk je bila druga, dokazala je, da ni močna samo na ravninskih progah. Tretja je bila veteranka Mihaela Tušar, ki se pripravlja na SP v gorskem maratonu in se v tem obdobju ukvarja z drugačnimi treningi. Povejmo, da Jana sicer vodi v skupni absolutni uvrstitvi, vendar je teoretično še vedno možna tudi zmaga Mihaele; ti dve tekačici sta pobrali vse zmage v sezoni.

Z majico teka na Grintovec je tekla Maja Močnik (letnik 2002), ki je med mlajšimi deklicami osvojila srebro. Povedala je, da se tudi letos odpravlja na Grintovec. Seveda se zaveda, da je tista proga veliko težja, a se je ne bo ustrašila. Lani je bila na Grintovcu četrta, tekla pa je tudi v Podbrdu, kjer je za tretje mesto dobila pokal. »Danes sem tekla za trening in se zabavala,« je še povedala Maja.

Med udeleženci je bila tudi skupina petih Italijanov, članov gorskotekaške sekcije kluba Evinrude iz Milj. Paolo Faraguna je v Jaznah tekel že trikrat. Povedal je: »Odlična tekma, izkušnja je pozitivna, tako da bom prihodnje leto spet tukaj!«

Na mizah so se ob zgodnjih hruškah pojavile tudi češnje. Za večino Slovencev je to sadje konec julija že pozabljeno, nad Jaznami, v višini skoraj 1000 metrov, pa jih na hribu Ermanovec obirajo v teh dneh.
Naslednji gorski tek iz serije PGT bo 4. avgusta Šmarski tek (Šmarje pri Sežani).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

 1. Jošt Lapajne (KGT Papež Kamnik) 27:11.7
 2. Danijel Vinčec (ŠD 3šport) 27:32.2
 3. Andrej Lindič (Tekač.si) 28:19.0

Absolutno, ženske:

 1. Jana Bratina (ŠD Ad-venture.si) 32:45.4
 2. Saša Pisk (DOP Jazne) 33:50.5
 3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 34:44.1

Zmagovalci po kategorijah:

 • ml. dečki: /
 • ml. deklice: Patricija Bajt (Sovodenj)
 • st. dečki: Bojan Kosmač (Jazne)
 • st. deklice: Urša Uršič (AD Posočje)
 • ml. člani: Jošt Lapajne
 • člani: Danijel Vinčec
 • st. člani: Andrej Lindič
 • ml. veterani: Andrej Kutin (ŠD Boka)
 • veterani: Tomaž Kalan (Thomas sport2)
 • st. veterani: Cveto Tavčar (ŠD Tabor Žiri)
 • ml. članice: Ana Čufer (TD Burja)
 • članice: Jana Bratina
 • st. članice: Marta Švigelj (ŠD Hotedršica)
 • veteranke: Mihaela Tušar
 • st. veteranke: Nada Merlak (ŠD Hotedršica)

 

jazne cesne-400px

Zgodnjim hruškam delajo družbo pozne češnje.

 

jazne moski-400px
Trije najhitrejši: (z leve) Danijel Vinčec, Jošt Lapajne, Andrej Lindič.

 

jazne marko-400pxPred ciljem so bili navijači še posebej glasni. Njihove podpore je bil deležen tudi Marko Frelih.

 

jazne andrej-500px
Andrej Kutin s kolegoma na kategorijskih stopničkah. Desno Ivan Sokol, levo Marko Leban.

 

jazne marta-500px
Peresno lahki gazeli Marta Šviligoj (levo) in Monika Bajc tik pred ciljem.

 

Več fotografije je na povezavi.
Video je na povezavi.

 

VJ