9. Tek na Kokoš

LIPICA

14 07
 2013

Na desetem teku v letošnjem pokalu primorskih gorskih tekov (PGT) so tekmovalci morali premagati 280 višinskih metrov od starta na mejnem prehodu Lipica do vrha Kokoši, priljubljene pohodniške točke na Krasu. Tekma je potekala v lepem sončnem vremenu, ki pa tekmovalce na progi ni pretirano motila, saj proga skoraj v celoti poteka po gozdu. Najhitrejši je bil Danijel Vinčec (ŠD 3šport) s časom 14:21, med dekleti pa je v cilj prva pritekla Ana Čufer (TD Burja Vipava) s časom 18:13.

Tek na Kokoš vsekakor sodi med lažje v pokalu PGT, vendar so si bili tekmovalci dokaj enotni, da tudi »sprinterski« tek na 3,2 kilometra dolgi progi terja velik napor, saj skoraj vsi tekači vzpon odtečejo brez taktike, na polno. Kokoš in bližnjo okolico so tekači na tekmah letos lahko obiskali že tretjič, saj je v marcu potekala tekma Kokoš Trail, v maju pa je proga tekmovalce vodila iz Vrhpolja čez bližnje Veliko Gradišče.

Zmagovalec Danijel Vinčec, ki se pripravlja na kraljevski gorski tek na Grintovec konec julija, je potrdil svojo dobro pripravljenost. V cilju je vidno zadovoljen dejal: »Po daljšem času spet zmaga, tako da sem zelo zadovoljen. Tudi z rezultatom, osebni rekord sem izboljšal za 40 sekund. Zadnje čase dobro treniram, moj naslednji cilj pa je Grintovec.« Tokrat drugouvrščeni Andrej Lindič, ki je v cilju zaostal za deset sekund, je dejal, da je malce utrujen od nočne desetke na Bledu, da pa je drugo mesto tudi zelo dober dosežek. Na tretje mesto se je uvrstil stari znanec PGT Borut Malavašič, ki je imel v zadnjih 500 metrih več moči od Aneja Likarja – ta je po dobraveljskem teku zopet pritekel v cilj četrti. Za Ljudstvo tekačev je dejal: »Kljub temu, da je tekma kratka, je zelo zahtevna. Začel sem zelo hitro, nekaj časa sem tudi vodil. Danijel me je kmalu dohitel in se nato z dvema pospeševanjema tudi malce oddaljil. Ker zadnje čase veliko treniram na stezi, se je poznalo, da v klancu v finišu nisem imel toliko moči. Malce mi je žal, da sem zopet pristal na četrtem mestu, a priložnosti za prva tri mesta bo gotovo še dovolj.« Tekme se je udeležil tudi Mitja Volčanšek, ki se je nedavno včlanil v klub ekstremnih tekačev GM4O, saj je odtekel tri kroge v slabih enaindvajsetih urah. Tokrat je dosegel peto mesto.

Zmagovalka, še mladinka Ana Čufer, še večer pred tekom ni vedela, ali bo prišla v Lipico, saj je imela počitniške »obveznosti«. Odločila se je prav, v odsotnosti nekaterih favoritinj je osvojila absolutno prvo mesto, ki potrjuje, da je tačas v odlični formi, saj ne zamudi enega treninga – tako kot njen oče Stanko, ki je ne nedavni tekmi navpični kilometer v Italiji med 193 tekmeci zasedel odlično 22. mesto. Seveda je v svoji kategoriji zmagal tudi na Kokoši.

Tekme, ki jo prireja ŠD Kraški tekači Sežana, se je udeležilo 68 tekmovalcev in tekmovalk, kar je več kot lani. Pred in po tekmi so si lahko vsi brezplačno izmerili krvni tlak in opravili še nekatere druge meritve v izvedbi kraške podružnice Društva za srce. Omeniti je treba, da ekipa zdravnice Ljubislave Škibin, predsednice podružnice, že vrsto let sodeluje s ŠD Kraški tekači in je v Sloveniji – po naših podatkih – edina, ki na tekmah opravlja meritve in svetuje brezplačno.

Za naslednji tek v PGT se bo treba odpeljati na Cerkljansko, 21. julija gorske tekače čaka Tek na Bevkov vrh za mladino in člane.

 

Izidi:

Absolutno moški:

 1. Danijel Vinčec (ŠD 3šport) 14:21
 2. Andrej Lindič (Tekac.si) 14:31
 3. Borut Malavašič (ŠD Etiketa Žiri) 14:40

Absolutno ženske:

 1. Ana Čufer (TD Burja Vipava) 18:13
 2. Bernarda Habe (Dream Team Habe) 19:16
 3. Tina Mavrič (PGT) 21:29

Zmagovalci po kategorijah:

 • M 1988 in mlajši: Anej Likar (ŠD Nanos Podnanos)
 • M 1987-1978: Danijel Vinčec
 • M 1977-1970: Andrej Lindič
 • M 1969-1962: Andrej Kutin (ŠD Boka)
 • M 1961-1954: Stanko Čufer (PD Ajdovščina)
 • M 1953 in starejši: Cveto Tavčar (ŠD Tabor Žiri)
 • Ž 1988 in mlajše: Ana Čufer
 • Ž 1987-1978: Dunja Barbarič
 • Ž 1977-1968: Tina Mavrič
 • Ž 1967-1958: Tea Bajc (Tekači Vipavske doline)
 • 1957 in starejše: Nada Merlak (ŠD Hotedršica)

Vsi izidi so na povezavi.

Borut Malavašič

Borut Malavašič (desno) je bil v zadnjem delu proge močnejši od Aneja Likarja (levo), ki je pristal na četrtem mestu.

 

Ana ČuferAna Čufer je na Kokoši pokazala, da je dobro pripravljena.

 

Več fotografij je na povezavi 1 in povezavi 2.
Video je na povezavi.

 

Matej Curk