2. Vertikal Kucelj

VRTOVIN

05 05
 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Društvo za kulturo, šport, turizem in razvoj Ortaona je 5. maja 2024 v Vrtovinu pod taktirko Dominika Kobola drugič izpeljalo svoj vertikal na 4.800-metrski progi s 1.070 višinci. Sodelovalo je 49 odraslih (uradnemu seznamu dodajamo še enega tekača, ki zaradi poškodbe ni dosegel cilja, torej DNF) in 18 otrok. Na članski progi sta zmagala Anja Mikuž in Rok Bratina (z rekordom), na krajši progi za otroke pa sta po Gradišču znova slavila Maxim Batagelj in Marisa Leban.

Dominikova ekipa je vertikal prvič organizirala lani, in dobra izvedba je novemu teku na Vipavskem zagotovila mesto na letošnjem seznamu tekov PGT za točke, za odrasle in otroke. Udeležba je bila v okvirih povprečja PGT, nekaj drugih tekov tistega vikenda je organizatorjem odtegnila še kakšnega tekača, ljubitelja ekstremnih strmin. Ob znanih obrazih tekmovalcev, ki se nočejo odreči tako žlahtnim preizkušnjam, smo na progah videli tudi domače športnike; Dani Nevreden in Luka Batagelj sta se uvrstila v drugo peterko, kar je lep dosežek za mladeniča, ki se sicer ukvarjata s plezanjem. Tekli so tudi domači otroci, vsi za društvo Ortaona (povejmo, da je Ortaona ime Vrtovina, ki ga je kraj nosil pred tisoč leti). Pet tekačev je prišlo iz Italije. Prireditvi so dali mednarodni pečat, s katerim se – ne pozabimo -  ponašajo vse tekme PGT, Monica Sargoro (izjava za video) je dogajanje prijazno označila kot srečanje ene same velike družine in tako razkrila, zakaj so teki PGT tudi pri njih cenjeni.

Za Roka Bratino iz Tolmina je bil Kucelj izziv, ki se mu ni mogel upreti. V letošnji sezoni še ni tekmoval, Vrtovin je bila prva tekma, na njej je želel predvsem testirati, kje je s formo. Njegov komentar nastopa najdete v našem videu, v njem je tudi odgovor na vprašanje, ali nekdanji šestouvrščeni na mladinskem svetovnem prvenstvu, zdaj tridesetletnik, še razmišlja o nastopih za reprezentanco. Rok je v solo teku za več kot tri minute prehitel lanskega rekorderja Simona Aliča, nova znamka je 43:13. Dobršen del tega naskoka dobrih 20 let mlajšega tekmeca gre pripisati temu, da je Simon 1. maja nastopil na njemu tako ljubemu Triajurju, zahtevni kombinaciji gorskega kolesarjenja, gorskega teka-gor in spusta, namenjenega predvsem trojkam. Kot običajno je vse tri odseke absolviral sam in s tretjim mestom znova potrdil svoje mesto med legendami tega prvomajskega dogodka v Benečiji. Dan pred Vrtovinom je tekmoval še na kolesu, tako da doseženi izid na Kuclju zahteva globok priklon. Tretji je bil Uroš Rozman, katerega forma se dviguje. Njegova družina je na Gorenjsko ob pokalu odnesla še tri medalje, tudi kategorijske za očeta Aleša in partnerko Manco.

Poškodba rekorderke proge Varineje Drašler (lani je to peresnolahko tekačico burja neusmiljeno premetavala) je preprečila soočanje dveh društvenih kolegic, Anja Mikuž se je tako merila z moškimi. Le štiri je spustila predse, lanski čas je popravila za štiri minute, še za nekaj več je za sabo pustila drugouvrščeno Lano Papič, še lani mladinko. Njen nastop je bil nov dokaz odlične letošnje pripravljenosti, posledice sistematičnega in predanega treninga. Pristavimo, da je na isti dan slavila tudi Anjina trenerka Lucija Krkoč, zmagala je na italijanskem državnem prvenstvu in povečala pričakovanja naših reprezentantov pred evropskim prvenstvom, na katerem bo nastopila tudi Anja. Za Lano je bil to prvi nastop na tekmah PGT, verjetno jo bomo še videvali. Mladini je na tretjem mestu sledila veteranka Mihaela Tušar, kljub letom in pičlim priložnostim za treniranje sposobna uvrščanja na stopničke.

Glede na to, da je bila to šele prva tekma za točke PGT, lahko zapišemo, da so jo organizatorji izpeljali tako rekoč vzorno. Tekači so ob vseh obveznih elementih za 15 evrov (otroci 5) prejeli še tehnično majico, pričakala jih je odlično pripravljena, težavna, a lepa proga, izidi so bili hitro na ogled, otroci so se med čakanjem na razglasitev zabavali na športnem poligonu dvorane krajevne skupnosti … Dominik in njegova ekipa sta se brez dolgega premišljevanja odločila za sistem prijavljanja in ugotavljanja izidov uporabiti priročno platformo Race Result, tako da so – med drugim - podatki hitro na voljo, razpredelnice pa pregledne. Ta rešitev bi utegnila biti primeren odgovor na nered pri objavljanju izidov, ki zadnje čase prevladuje v PGT in načenja živce tekmovalcev, začenja pa se pri posameznih organizatorjih.

Dobrega vtisa nekaj podrobnosti ne more skvariti, prihodnjič bodo organizatorji lahko uredili še to: več oznak na progi, vidnejša ureditev cilja, pri izidih pravilne zastavice držav, iz katerih prihajajo tekmovalci.

Naslednji tek iz serije PGT bo v Hotavljah (Kopačnica), KBK trejl prek Blegoša, pripravili ga bodo 18. maja. Štel bo za Pušeljc in državno veteransko prvenstvo v kratkem trejlu.

POPRAVEK: Vseh odraslih tekačev je bilo 50, prišteti moramo še regularno prijavljeno uradno navijačico Valentino Čufer, ki je sodelovala netekmovalno.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Rok Bratina (Aldo Moro Paluzza) 43:13
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 46:56
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik) 48:06

Ženske:

  1. Anja Mikuž (ŠD Nanos, ŠD Mahle) 52:26
  2. Lana Papič (TK Šmarnogorska naveza) 56:52
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 1:02:41

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Rok Bratina
člani: Uroš Rozman
st. člani: Elis Filipič (ŠD Nanos)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
st. veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Lana Papič
članice: Anja Mikuž
st. članice: Edita Gashi (AD Posočje)
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež))
veteranke: Mihaela Tušar
ml. deklice: Neža Mole (ŠD Tabor Žiri)
ml. dečki: Patrik Kompara (ŠD Nanos)
st. deklice: Marisa Leban (Godovič)
st. dečki: Maxim Batagelj (Gradišče pri Vipavi)

 

 

Najhitrejši moški na Kuclju.

 

Pokali za najhitrejše ženske v Vrtovinu.

 

Fotogalerija (vključeni so vsi izidi) je na povezavi:

https://photos.google.com/share/AF1QipOoZLI6LdkQlI59Kyk4LLBXwnPca5mc-NancKcTUMteggijNEt1vJrsvuCqSC0aaA?hl=sl&key=NG1UcGVUWHVnRjRXUVg3dGhVT3k3dktVWGc4QzNB

 

Video je na povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=wWWk0rJlwow&t=10s

 

VJ