20. Bubin tek na Javornik

COL

21 04
 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Četrti letošnji gorski tek iz serije Primorskih gorskih tekov, Bubin spominski tek, je bil 20. po vrsti, društvo Trillek ga je izpeljalo prav na dan, ko se je Silvo Tratnik – Buba pred 20 leti poslovil. Tokrat je bil obeležen s prisotnostjo in sodelovanjem združenja za gorski tek, predvsem z državnim prvenstvom v gorskem teku, disciplina gor. Med člani sta naslova osvojila Timotej Bečan (šestič, po vrsti) in Lucija Krkoč, ki je naslov v gorskem teku zadnjič osvojila pred devetimi leti, po daljši odsotnosti pa se zdaj vrača v reprezentanco. Uvrstitve članov in mladincev so štele kot eden od kriterijev za sestavo reprezentance za evropsko prvenstvo v gorskih tekih v maju/juniju v Franciji (Annecy).

Izpeljava številnih konkurenc tekačev vseh starosti je bila zahtevna, vendar so ji bili organizatorji s Cola kos, le malo dalj časa je bilo treba čakati na razglasitev. Vreme je bilo bogato s soncem, a sveže, zjutraj je vrh Javornika kazalo -1, kasneje se je nekoliko otoplilo, začuda pa na cilju sploh ni bilo tako vetrovno kot na startu. Starta sta bila dva, za otroke, ki so tekli na 700- in 2.500-metrski progi, s startom poldrugi kilometer od Cola, ter za člane in mladince na 9,5- in 5,6-kilometrski progi s 720 oziroma 500 višinci, vmes pa je bilo še za 180 oziroma 160 metrov spustov. Progi sta bili nekoliko drugače speljani kot pred tremi leti za Colski izziv, nacionalno nadomestno tekmo za odpadlo svetovno prvenstvo, predstavniki združenja za gorski tek so traso želeli približati karakteristikam francoske.

Tekmovalo je nekaj več kot sto tekačev, med njimi so bili kandidati za mesta v reprezentanci in novi, obetavni obrazi. Izmed slednjih omenimo mladinca Tineta Žižmonda iz Nove Gorice, nekako v ozadju pa sta ostala  najhitrejša udeleženca otroškega teka, 15-letna starejša deklica Živa Remic (AK Olimpija) in 13-letni Jurij Humbel (AK Pomurje). Najhitrejši absolutno je bil Jurij, Živa mu je sledila z 51 sekundami zamude. Živa je sicer stadionska tekačica, lastnica nekaj rekordov v svoji starostni kategoriji (dan pred Colom je postavila državni rekord na 600 m), vendar se občasno poda tudi v strmino. Tako je letos na Sv. Primožu presenetljivo premagala vse ženske tekmice. Za LT je v videu s Cola zatrdila, da »absolutno« ostaja pri stadionskih tekih, a to ne pomeni, da je ne bomo kdaj pa kdaj še videli na kakšnem gorskem teku. Zapomnimo si jo, o njej bomo še slišali, zelo verjetno pa tudi o Juriju.
Na omenjenem Sv. Primožu je med mladinci slavil Tine Žižmond, za katerega je letošnje leto obdobje prvih resnejših nastopov, prvo leto reprezentančnega staža in načrtnega dela po navodilih trenerja Edvina Kosovelja - njegovi varovanci običajno posegajo zelo visoko …

Zmagi Timoteja in Lucije v članski konkurenci sta bili pričakovani, oba sta slavila že tudi na prvi letošnji gorskotekaški pregledni tekmi v disciplini gor-dol na Škabrijelu. Col je potrdil ugoden vtis o pripravljenosti tekačev in tekačic s Škabrijela, kjer pa ni bilo poškodovane Klare Močnik, 14. mladinke na lanskem svetovnem prvenstvu v Avstriji; mlada Cerkljanka je prebrodila poškodbo in prihaja v formo, dober mesec do EP pa bo ponudil tako njej kot drugim še nekaj možnosti za piljenje forme. Tine Žižmond bo tam tekel z vrstniki in nabiral izkušnje pred bližnjim prestopom v člansko kategorijo, skupaj z obema Klarama utegne v Franciji poseči po visoki uvrstitvi. Nekaj podobnega smemo pričakovati od povratnice Lucije, če je le ne bo izdalo zdravje, in Timoteja, morebiti pa bo tej peterici sledil še kdo. Zdi se, da smemo tokrat spet, po nekaj sušnih letih, pričakovati prijetne novice iz Annecyja.
Kar zadeva PGT, pavza do naslednje, pete tekme ne bo dolga: 5. maja je na vrsti vertikal na Kucelj (Vrtovin), tekli bodo tako odrasli kot otroci.

 

Izidi:

Absolutno PGT, tudi za državno prvenstvo:

Moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 44:06
  2. Tine Žižmond (KGT Papež) 45:29
  3. Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica) 45:42

Ženske:

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 51:03
  2. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 55:10
  3. Anja Mikuž (ŠD Nanos) 55:27

Mladinci, državno prvenstvo:

Moški:

  1. Mark Kočar (Domžale) 31:17
  2. Žiga Jan Novak (Olimpija) 31:27
  3. Jaka Marinko (Šmarnogorska naveza) 31:48

Ženske:

  1. Klara Velepec (Radovljica) 34:11
  2. Klara Močnik (KGT Papež) 36:32
  3. Sara Bilban (Šmarnogorska naveza) 38:35

Zmagovalci kategorij PGT:

ml. člani: Timotej Bečan
člani: Marko Tratnik (ŠD Nanos)
st. člani: Elis Filipič (ŠD Nanos)
ml. veterani: Simon Alič (ŠD Nanos)
veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
st. veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Dominika Zupančič (TK Šmarnogorska naveza)
članice: Lucija Krkoč
st. članice: Edita Gashi (AD Posočje)
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež))
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)


Otroški teki niso veljali za točke PGT, temveč za slovenski pokal, ki ima drugačno kategorizacijo.

 

 

Članska državna prvaka, Timotej Bečan šestič, Lucija Krkoč drugič.

 

Klara Velepec.

 

Živa Remic.

 

Tine Žižmond.

 

Fotogalerija je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNeMpnBAi-laBcoZfMqMRmSPUR8u2hg--WVpOwlhV-J-VsUWPtS1SfnKHwibMS8lg?hl=sl&key=MGpWSm1KYTU2VXgzQk1tRF96UHBPUWdDTldwWk9B

 

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=6CzK84oy7l8


VJ