23. Gradiški tek

GRADIŠČE PRI VIPAVI

01 04
 2024

 

 

 

 

V 23 letih, kolikor dolgo TD Burja pripravlja svoj gorski tek, zadnja leta s ciljem na Škavnici, tekačev nikoli ni spremljal tako umazan zrak kot ob zadnji izvedbi tega velikonočnega teka. Avtomobili so bili blatni, kot da so pravkar prekrižarili puščavo, saharski pesek je s svojimi rjavo-oranžnimi odtenki atmosfero obarval kot v kakšnem postapokaliptičnem filmu in močno zmanjšal vidljivost. A tekačev, vsaj tistih, ki so se teka udeležili, ni motil (verjetno pa so se nekateri, ki so tokrat ostali doma, odločili, da pljuč in ostalih organov ne izpostavljajo po nepotrebnem). Mikro delci vsekakor škodujejo, vendar je krajše izpostavljanje vse kaj drugega kot vsakodnevno življenje v s smogom zastrupljenih urbanih središčih. Toliko o saharskem pridihu minuli ponedeljek na Vipavskem in o tekaški trdoživosti, gremo na tekaški del tega poročila.

Tek je štel za PGT, tako članski kot otroški. Teklo je 61 odraslih (tudi kakšen nekaj manj odrasel tekač) in 14 otrok. Tokrat junak tekme ni bil nerjaveči Simon Alič, junakinja je bila Anja Mikuž z Gore, navzven mirno, nikoli glasno dekle dobrih živcev in jeklene volje, ki si je ne tako dolgo nazaj zadala, da v gorskem teku poskusi narediti tisto, kar bo mogoče – četudi se ji je tedaj to morda zdelo komajda dosegljivo. S trdim delom je telo usposobila za boljše in boljše dosežke, ga izklesala podobno kot ga je pred leti košarkar Timotej Bečan, danes najboljši slovenski gorski tekač svetovne vrednosti, in želje se izpolnjujejo. Lani je prišla v državno reprezentanco, pozimi si je pod vodstvom Lucije Krkoč pripravljala bazo za letošnjo sezono, obenem pa – tako mimogrede – osvojila (hrvaško) istrsko zimsko ligo. Prvi letošnji nastopi nakazujejo, da se je stopnja njene pripravljenosti letos dvignila, seveda pa ena lastovka še ne prinese pomladi, zato si je Anja v Gradišču obetala, da jo bo konkurenca - predvsem Varineje Drašler, lani najboljše gorske tekačice v državi in Anjine klubske kolegice – postavila na mesto, ki ji gre. Varineje v Gradišče ni bilo in izkazalo se je, da niti druga dekleta ne bodo lovile koraka z njo. Tekla je svoj, kar hiter tempo, ob še dveh tekačih, tako da ji je ura na cilju pokazala nov osebni rekord te proge; kot se je kasneje izkazalo, tudi ženski rekord proge. 28:53 je za 50 sekund boljši čas od dosedanjega rekorda, lanskega dosežka Varineje (ob teh dveh je pod pol ure na tej štirikilometrski progi s 580 metri vzponov tekla le še Klementina Lemut). Verjetno bi Anja bila še hitrejša, če bi se dajala s katero od močnejših konkurentk. Na cilju je bila peta, dobre tri minute za Simonom Aličem, ob dajanju izjave za LT pa še vedno ni bila gotova, koliko je dejansko vreden ta dosežek. Njene misli so že bežale naprej na Col (21. aprila), kjer bo proga daljša, klanec pa zahtevnejši od vipavskega. Želi si ga kar najhitreje premagati in si ustvariti ugodno izhodišče za reprezentančno kandidaturo in nastop na evropskem prvenstvu konec maja in na začetku junija v Franciji. Statistika LT Aneja Likarja ni bilo na tekmi, takoj ko je izvedel za izide, pa je ustrelil: »Anja postaja vrhunska!« Novice iz primorskega gorskotekaškega sveta, Anjine niso edine, nas spravljajo v dobro voljo in dvigujejo pričakovanja v reprezentanci …

Druga je bila Urša Trobec, že lastnica svetovnih medalj, tretja pa Jana Piculin, ki po letošnjem zmagovitem Sabotinu drži besedo in gosti žensko konkurenco za stopničke.

Simon Alič ni bil v coni svojega rekorda 23:54, je pa bila to njegova 14. zmaga, dosežena v klancu, s katerim prijateljuje veliko bolj kot Lucijan Zalokar in Uroš Rozman. Kot je priznal po tekmi, je v tekaškem delu proge imel Lucijan, potegnil je že na samem startu, že več kot sto metrov prednosti, in Simon je že pomišljal, da mu bo dokončno zbežal. Pa je strmina opravila svoje. Omenimo še 16-letnega Luko Rodmana, ki je uspešno prestopil iz otroških v članske teke. S časom 29:38 je bil sedmi.

Tekli so trije od štirih članov družine Krebelj – Kovačič iz postojnskih Hrašč. Najprej sta s svojo progo opravili najmlajši, 7 in 4 leta stari Maja in Lina, nato pa se njun tata Jani. Tekla ni edino mama Nina, ki bi ji tek še najbolj pristajal. Nina Kovačič je namreč še pred dobrim desetletjem bila najboljša postojnska šprinterka, državna reprezentantka. Na vprašanje, zakaj se kot rekreativka ne loti še gorskega teka, odgovarja, da je bolj vajena kratkih prog, jasno pa je tudi, da sta zdaj njena prva skrb hčerki. Velik del posla je pravzaprav že opravila, svoje tekaške gene je predala naprej, v uporabo naslednji generaciji. Podobno darilo sta Maja in Lina dobili tudi od očeta, nekdanjega košarkarja. Morda pa bomo čez kakšno desetletje pisali vesele novice o dosežkih postojnskih gorskih tekačic …

V otroški tekmi sta bila najhitrejša triatlonec Maxim Batagelj in Marisa Leban. Oba sta v Gradišču že nastopala, Maxim je bil predlani tretji, Marisa pa je letos obranila lansko zmago. V najmlajši kategoriji sta bila prva Nace Rehar in Neli Kompara. Večino medalj so pobrali tekači ŠD Nanos pod mentorstvom Lucije Krkoč. Se imajo kaj naučiti!

Naslednja tekma PGT bo torej 21. aprila na Colu, gorski tek na Javornik. Tekma bo veljala za točke PGT (člani in mladina), a tudi za državno prvenstvo v gorskem teku in slovenski pokal ter kot pregledna tekma za sestavo državne reprezentance.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 25:44
  2. Lucijan Zalokar (AD Kladivar) 26:43
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik) 27:41

Ženske:

  1. Anja Mikuž (ŠD Nanos, ŠD Mahle) 28:53
  2. Urša Trobec (KGT Papež) 37:51
  3. Jana Piculin (Solkan) 38:02

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Uroš Rozman
st. člani: Elis Filipič (ŠD Nanos)
ml. veterani: Simon Alič (ŠD Nanos)
veterani: Robert Zrimšek (AD Kronos)
st. veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Sabina Podbevšek (Ljubljanski tekači)
članice: Anja Mikuž
st. članice: Edita Gashi (AD Posočje)
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež))
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
ml. deklice: Neli Kompara (ŠD Nanos)
ml. dečki: Nace Rehar (ŠD Nanos)
st. deklice: Marisa Leban (Godovič)
st. dečki: Maxim Batagelj (Gradišče pri Vipavi)

 

Zmagovalca Gradiškega teka 2024 Anja Mikuž in Simon Alič.


Fotogalerija (z vsemi izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipO2aDxuJP681nUlaKArXm_e87x0Kfgi4w6GHi1r3H1t6QD7GcYXTvkUgAgmVVgoZw?hl=sl&key=MEtxU2FTZVozOXdWTjhTb0EzeHZobVh3WXJQcFJR

 

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=Y0XTREOHzhQ

 


VJ