Pregledna tekma po Škabrijelu

NOVA GORICA

23 03
 2024

 

 

 

 

Združenje za gorski tek je 23. marca 2024 na pobočjih Škabrijela nad Novo Gorico izpeljala pregledno tekmo za sestavo reprezentance, ki bo med 31. majem in 2. junijem 2024  v francoskem Annecyju zastopala slovenske barve na evropskem prvenstvu v off-road tekih, tek gor-dol. Kot ocenjuje Edvin Kosovelj, eden od predstavnikov trenerske stroke v združenju, ima Slovenija možnosti, da se v vseh kategorijah (člani, mladinci) na tekmah v gorskem teku uvrsti med prvih 15 uvrščenih.

Edvin Kosovelj je na domačem poligonu, po Škabrijelu, kjer zadnje čase na velike tekme pripravlja predvsem mladince, zasnoval progi za člane in mladince, ki se po svojih značilnostih približujeta tistim na EP. Pregledno tekmo je, ob pomoči tekaških prijateljev, tudi izpeljal. Meritve je opravljala ekipa atletskih sodnikov, predstavnikov Ljudstva tekačev, družina Kosovelj pa je poskrbela za nagradni sklad v višini 2.500 evrov; razdelilo si ga je po sedem najboljših v kategorijah.

Udeležba je bila izdatna, nekaj tekačev in tekačic se je opravičilo, sicer pa so tekli praktično vsi resnejši kandidati za reprezentanco. Dodajmo, da so se mlajši mladinci potegovali za vstop v ekipo, ki bo 22. junija 2024 nastopila na mednarodnem pokalu U 18 v kraju Anguilar de Campoo v Španiji.

16. članov (en izven konkurence) in članic je teklo 13.900 metrov in premagovalo 990 višinskih metrov vzponov, mladinci in mladinke pa so se merili na 5.900-metrski progi s 380 višinskimi metri vzponov. Najboljši člani so ponovili medsebojno merjenje iz prejšnjega vikenda, ko so nastopili na trejlu Kokoš. Obakrat smo videli enake stopničke, Timotej Bečan in Lucija Krkoč sta zmagala pred Markom Bogatajem in Varinejo Drašler ter Markom Tratnikom in Petro Tratnik. Presenečenje je bilo v Bazovici drugo mesto Marka Bogataja, orientacista iz Žirov, ki je zgolj za sekundo zaostal za najboljšim slovenskim gorskim tekačem, na Škabrijelu pa je uvrstitev ponovil, a je tokrat njegov zaostanek znašal tri minute. Za to so krivi pravi gorskotekaški vzponi na Škabrijel, ki Marku ne gredo tako dobro od nog kot spusti, v katerih ne zaostaja prav veliko za Markom Tratnikom, ta jih obvlada »v nulo«. Najbrž se bo zgodilo, da bo Mark, ki je že uredil svoj status znotraj Atletske zveze Slovenije, ekspresno prišel v reprezentanco, kjer ne bo niti približno peto kolo. Bomo videli, koliko bo v dobrih dveh mesecih še popravil obvladovanje vzponov …

Šampionka Lucija je kljub nekaj zdravstvenim težavam Varinejo Drašler za sabo pustila za skoraj pet minut in se na velika vrata vrača v reprezentanco, ki jo je pred leti zapustila zaradi materinstva. Njeni urniki so zapleteni, s trmo pa se je že prebila na zelo visoko tekmovalno raven – in do Francije bo temu še kaj dodala. Izmed drugih tekačic omenimo še Nušo Mali, ki se je na gorskotekaško progo odpravila po dveletni pavzi, zanjo je bila najprej kriva poškodba, sledilo pa je obdobje posvečanja stadionskim in ravninskim tekom. Za doseganje ustrezne forme, po kateri je slovela v času svojega prehoda iz mladinskih v članske vrste (stara je 23 let), ko je bila najobetavnejša mlada tekačica v državi, ima še dovolj časa.

To, kar je pokazal med člani Mark, in še nekaj več, je med mladinci serviral Tine Žižmon. Goričan je na svojem terenu povedel sotekače proti vrhu in narekoval tempo (Timotej je na cilju povedal, da je mladino spustil naprej, v višjo prestavo je dal šele, ko so se mladinci odpravili proti cilju, člani pa so med seboj poračunali, koliko je kdo vreden), v cilj prišel prvi, z več kot poldrugo minuto prednosti pred Jako Marinkom, leto mlajšim (že) reprezentantom. Letos bo Tine lahko kar visoko meril na EP med vrstniki, že prihodnje leto pa se bo znašel med volkovi v članski konkurenci. Vsekakor za reprezentanco pomeni okrepitev, tako kot med dekleti vse boljša zmagovalka Klara Velepec in druga Ana Vita Verneker. Ana Vita je dve leti mlajša od Klare (je letnik 2008), na Škabrijelu je zmagala med mlajšimi mladinkami in je – razen Klare – premagala tudi vse starejše mladinke.  Tako kot najhitrejši med mlajšimi mladinci Žiga Jan Novak bi tudi ona lahko nastopala v konkurenci starejših in mlajših mladink.

Tako, skušali smo uganiti, na čem svoj optimizem gradi Edvin Kosovelj, ko omenja možnosti preboja med najboljših 15 na EP po vseh kategorijah. Ne pozabimo, kakšna je zgodovina tega prinašalca številnih medalj z največjih gorskotekaških tekmovanj in njegovih varovancev. Pred nami sta dva meseca piljenja forme, potem pa bomo lahko primerjali današnje napovedi s francoskimi dosežki.

Pregledna tekma za tekače dolgega trejla (člani), ki bodo tudi tekmovali v Annecyju, bo 6. aprila v hrvaški Istri, pregledna tekma za gorske tekače, tek gor, pa bo 21. aprila na Colu, hkrati z državnim prvenstvom (člani, mladinci).

 

Izidi:

Moški:

  1. Timotej Bečan 1:08:53
  2. Mark Bogataj 1:11:55
  3. Marko Tratnik 1:12:09

Ženske:

  1. Lucija Krkoč 1:19:41
  2. Varineja Drašler 1:24:31
  3. Petra Tratnik 1:25:43

Mladinci:

  1. Tine Žižmond 28:14
  2. Jaka Marinko 29:58
  3. Žan Šubic 30:45

Mladinke:

  1. Klara Velepec 33:12
  2. Ana Vita Verneker 33:45
  3. Ana Novak 35:31

Ml. mladinci:

  1. Žiga Jan Novak 31:08
  2. Maj Repovž 31:14
  3. Matija Maglica 31:27

Ml. mladinke:

  1. Ana Vita Verneker 33:45
  2. Sara Bilban 37:08
  3. Manca Mlekuž 38:11

 


Izidi, absolutno mladi.

 

Izidi, absolutno člani.

 


Najboljši člani na Škabrijelu. Prvi z leve Edvin Kosovelj, nato Bogdan Kosovelj.

 

Fotogalerija je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipORQ544xjEPisrzNhHWmMxZoVcg7V05jZKLtHzmUJu8Zk961YvVA5NTmBb2wXtkIQ?hl=sl&key=cWRuSTk5dFp0dnp5X1RkVWVyM1ZBVng1SHRrdUZ3


Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=wRvdekjomXs


VJ