Gorski tek na Tabor, zaključek PGT 2023

GABERJE

03 03
 2024

 

 

 

 

Gorski tek na Tabor (nad Gaberjem) je pritegnil 49 odraslih tekačev in 9 otrok. Med prvimi sta na podaljšani progi slavila Primož Piškur in Anja Mikuž. Teku je sledila zaključna prireditev PGT 2023.

Tek na Tabor je bil letos za 1.300 metrov daljši, tekači so premagali 500 višinskih metrov, med dvema približno enako visokima vzpetinama, Ostrim vrhom (422 m) in Taborom (423), je bilo 250 metrov spusta. Spremembo je večina tekačev pozdravila, kljub blatu na spustu, ki je zahteval nekaj več previdnosti. Organizatorji iz TD Vipava so najhitrejšima na prvem vrhu, Simonu Aliču in Anji Mikuž, namenili posebni priznanji.

Zmagal je Primož Piškur, to je njegova četrta zmaga na tekmah PGT. Sledil mu je klubski kolega iz AD Olimpik Uroš Rozman, pred četrtim Simonom  Aličem pa je na zadnjem vzponu  prav vse zaloge moči porabil tretji Lucijan Zalokar. Na petem mestu je skupino zmagovalcev na tekmah PGT zaključil Elis Filipič, šesta pa je bila Anja Mikuž, tudi že zmagovalka – to je bila njena tretja absolutna zmaga. Morda je bila Anjina uvrstitev še največje presenečenje tega teka, saj je ob enakopravnem kosanju s fanti zabeležila tudi za dve minuti boljši čas od lani najboljše gorske tekačice v državi Varineje Drašler. Ne bi mogli reči, da je Varineja zaostala za pričakovanji, najbrž bo bolj prav zapisati njeno oceno, da je klubska kolegica Anja to zimo naredila velik korak naprej. V ženski konkurenci si tako letos  lahko obetamo zanimive boje za vrh stopničk. Reprezentantki sta s svojima dosežkoma odskočili, tretja Tina Oberstar, novinka v PGT, je namreč za Varinejo zaostala za več kot šest minut.

Po nekajmesečni pavzi je spet tekmoval nekdanji smučarski skakalec, olimpijec Danilo Pudgar. V tem času so mu zamenjali še drugi kolk, in tako kot prvič je tudi tokrat z izjemno voljo telo hitro spet spravil v formo. Na Tabor je tekel z zategnjeno ročno, na cilju pa z veseljem ugotavljal, da je telo preizkušnjo prestalo zelo uspešno. Ko smo pri starejših kategorijah (Danilo je letnik 1952), povejmo, da je TD Burja tekačem upokojencem namenili poseben popust pri startnini.

Udeležba najmlajših je bila bolj pičla, našteli smo devet tekačic in tekačev. Najhitrejša sta bila Anej Curk (še raje kot tek ima nogomet) in Ema Vodopivec. Emo in Patrika Komparo so na zaključni prireditvi dobesedno zasuli z darili, namenjenimi najboljšim v skupni uvrstitvi otrok lanske sezone.

Sledila je zaključna prireditev sezone 2023, po napovedi koordinatorja PGT Klavdija Čendaka predzadnja pod sedanjo upravo. Klavdij se bo dokončno poslovil, po dobrih 15 letih, 1. decembra 2024, ko se bo vedelo, kdo (in če sploh) bo prevzel nadaljnjo skrb za PGT. Razpis je odprt, zaželene so nove ideje, ki naj nadaljujejo žlahtno četrtstoletno tradicijo tega primorskega tekaškega pokala. Kratek pregled lanske sezone in seznam letošnjih tekov je predstavil tehnični koordinator PGT Ivo Kete. Izidi lanske sezone so zdaj na ogled na spletni strani PGT (http://www.primorskigorskiteki.si/).

Kot običajno je prisotne razgibal in zabaval sam šef, prireditev so sklenili s pogostitvijo in druženjem.

Tretji gorski tek PGT 2024 bo 1. aprila Gradiški tek (Vipava).

 

Izidi teka na Tabor, absolutno:

Moški:

  1. Primož Piškur (AD Olimpik) 31:02
  2. Uroš Rozman (AD Olimpik) 31:51
  3. Lucijan Zalokar (AD Kladivar) 31:58

Ženske:

  1. Anja Mikuž (ŠD Nanos, ŠD Mahle) 34:48
  2. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 36:42
  3. Tina Oberstar (Postojna teče) 43:36

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Primož Piškur
st. člani: Elis Filipič (ŠD Nanos)
ml. veterani: Simon Alič (ŠD Nanos)
veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
st. veterani: Anton Knavs (KGT Papež)
ml. članice: Tanja Melinkova (Podnanos)
članice: Anja Mikuž
st. članice: Tina Oberstar
ml. veteranke: Ivica Žlogar (KGT Papež))
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
ml. deklice: Neli Kompara (ŠD Nanos)
ml. dečki: Patrik Kompara (ŠD Nanos)
st. deklice: Ema Vodopivec (ŠD Nanos)
st. dečki: Anej Curk (Dolga poljana)

 

Pokalna tekma na Porezen (hendikep):

Moški:

  1. Simon Alič
  2. Simon Strnad
  3. Stanko Čufer

Ženske:

  1. Varineja Drašler
  2. Urša Trobec
  3. Mihaela Tušar

 

Skupne uvrstitve PGT 2023:

Absolutno,  moški:

  1. Simon Alič 865 točk
  2. Uroš Rozman 840
  3. Simon Strnad 795

Absolutno, ženske:

  1. Varineja Drašler 900
  2. Anja Mikuž 855
  3. Urša Trobec 825

Po kategorijah, zmagovalci:

ml. člani: Alan Štor (ŠD Tekači Vipavske doline)
člani: Uroš Rozman
st. člani: Bojan Jerončič (ŠD Mahle)
ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
veterani: Stane Homec (Dobravšče)
st. veterani: Zvonko Šulin (Boka))
ml. članice: Sabina Podbevšek (Ljubljanski tekači))
članice: Varineja Drašler
st. članice: Sara Del Giusto
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)
veteranke: Dragica Cvišič (KGT Papež)

 

 

Najhitrejši na Taboru.

 

 

To je šesterica najboljših v skupni konkurenci PGT 2023. Simon Alič je največji pokal osvojil desetič, tako se je izenačil z Mihaelo Tušar, za Varinejo Drašler pa je to četrta zmaga.


Fotogalerija je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipOrmVzWPUDUsEKV9TArqDqUmaKw0xeSGi160w4YiGGpPro1WlIkXrFwipsAq1oBQA?hl=sl&key=RkZKVWNHazV6M2VmTnA5eDJoN1kwX1l2WVBQdjRR


Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=21nrghbRSUY

 


VJ