Sabotin Vertikal

SOLKAN

25 02
 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zmagovalca prve tekme v sezoni Primorskih gorskih tekov 2024, sabotinskega kronometrskega vertikala, sta Marko Abram in Jana Piculin; oba sta slavila prvič.

Pavza med zadnjo tekmo v stari in prvo v novi sezoni PGT najbrž ni bila še nikoli tako dolga kot tokrat. Po Otlici 2023 so se gorski tekači ponovno srečali v nedeljo, 25. februarja 2024, v Solkanu. Teklo je 43 tekmovalcev (slišati je bilo pripombe, da je bil tek premalo napovedovan, da zanj ni vedlo prav veliko tekačev). Za tiste doslej najboljše na PGT, katerih odsotnost je bila očitna, ne bi mogli reči, da niso bili obveščeni. Res je, da informacije na uradni strani PGT iz takšnih ali drugačnih razlogov zamujajo, upamo pa si trditi, da so napovedi in druge informacije na spletnih straneh Ljudstva tekačev in na našem facebook profilu redne in pravočasne. Tisti ljubitelji teka, ki si želijo še dodaten vir informacij, pa lahko sprejemajo še osebno e-pošto Ljudstva tekačev (prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Če spomin ne vara, sta oba tokratna absolutna zmagovalca prvič slavila na katerem od tekov PGT. Marko Abram je že dolgo redni udeleženec teh pokalnih tekov, Jana Piculin iz Solkana (letnik 1992) pa se je na domačem terenu za sodelovanje na teku odločila prvič – seveda pa to progo pozna kot lastni žep.

Marko je povedal, da se je letos čez zimo pripravljal  temeljiteje kot običajno. S tem, da je štirikratnemu zmagovalcu PGT Elisu Filipiču ubežal za več kot minuto in pol, se je njegova začetna forma v letu izkazala za kar visoko, na naslednjih tekmah pa bo imel priložnost moči meriti še z drugimi prvokategorniki PGT. Tretji je bil Matej Kolenc. Jana je bila vesela zmage, ob odsotnosti mladih sil je bila njena konkurenca skupina večno mladih veterank, med katerimi je bila tokrat najhitrejša Urša Trobec pred Ivico Žlogar.

Tekel je tudi šampion ravninskih prog Jadran Nardin in se v družbi številnih tekačev, rojenih v petdesetih letih, slaba tretjina od vseh jih je bilo, uvrstil nekje na sredino. Če že omenjamo ducat petdesetic, se moramo spomniti še najstarejšega, edino štiridesetico, Edija Kutina, rojenega leta 1949, rednega osvajalca medalj tudi v konkurenci nekaj let mlajših tekmecev. Najhitrejša starejša članica Tina Oberstar  je iz Postojne pripeljala svojo skupinico tekačev, z napovedjo, da se želijo tekov PGT redno  udeleževati. Ne bo presenečenje, če bo tudi zmagovalka Jana postala redna udeleženka – in  kandidatka za visoka mesta. Zanimivo bo spremljati, kako se bo merila s tačas najhitrejšimi.

Naslednja nedelja (3. marca) bo dan za drugi letošnji tek PGT, na Tabor, kjer bo proga nekaj daljša od dosedanje. Kot običajno bo teku članov in mladine sledila zaključna prireditev PGT 2023, na kateri bomo končno tudi uradno izvedeli, kateri tekači so bili najboljši lani.

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Marko Abram 21:10
  2. Elis Filipič 22:49
  3. Matej Kolenc 23:25

Ženske:

  1. Jana Piculin 28:43
  2. Urša Trobec 29:25
  3. Ivica Žlogar 30:24

 

Vsi izidi so objavljeni v fotogaleriji:

https://photos.google.com/share/AF1QipOtjbuzNFOEcVycKgAPb9mEVi19V12tdl0LjOMvbCHgjm7y7SoUnK9tUkbtIew-NA?hl=sl&key=TmZ3cFB6RDVMZ2JJX3RJTnM0bWhwTktXeWl5UzRn

 

Najhitrejših pet (Urša je pred tem zapustila kajak center).

 

Video najdeš na:

Sabotin Vertikal 2024 (youtube.com)

 

 


VJ