Napoved sezone PGT 2024

PODRAGA

16 01
 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Podragi na Vipavskem so se 16. januarja 2024 sestali organizatorji tekov pokala Primorski gorski teki ter koordinatorja PGT Klavdij Čendak in Ivo Kete. Pregledali so potek v lanski sezoni in izdelali ponudbo sezone PGT 2024, jubilejne 25.

Najpomembnejša novica je prišla ob koncu sestanka, zato začnimo z njo: glavni koordinator pokala Klavdij Čendak je sporočil, da se bo (z ekipo, v kateri je njegova desna roka operativec Ivo Kete) po izteku letošnje sezone poslovil: »Potrebujemo spremembe, in da bo za razmislek dovolj časa, to povem leto pred odhodom. Pokalu bi prav prišel nov veter, sicer pa v njegovem delovanju ni večjih težav. Prvega decembra (zaključek sezone 2024 v Gaberju) bi morali imeti novo kadrovsko rešitev. Po 15 letih mi ni lahko oditi, vendar se to mora enkrat zgoditi.«

Uvodoma je Kete podal jedrnato poročilo o sezoni PGT 2023. Prav na koncu sta odpadla dva teka, na Hleviše in Nanos, odložen pa je bil tudi prvi tek sezone 2024 z zaključkom PGT 2023. Tudi to je vplivalo na število udeležencev tekov, to je nekaj manjše kot leto prej.

Načeto je bilo vprašanje objavljanja izidov tekem in točkovanja, oboje je lani spet krepko zamujalo. Vzroke gre iskati v prepoznem oddajanju seznamov koordinatorju Keteju, različnostih sistemov prikazovanja izidov, pa tudi same navedbe v izidih so pogosto vprašljive. Za ohranitev kakovosti in priborjenega ugleda pokala je nujno zagotoviti ustrezno rešitev. Teodor Markoč (Podbrdo) je spomnil, da tehnologija ponuja kakovostne in cenene rešitve, ena od teh, nemška platforma Race results, se je pri izvedbi tekov PTRF in Pušeljca izkazala kot zelo primerna. To dokazujejo prikazi izidov teh tekem, so pravočasni in zanesljivi. Markoč je pripravljen za zainteresirane pripraviti predstavitev, prepričan je, da bi s tem PGT veliko pridobili.  Organizatorji tekov PGT bodo v kratkem prejeli predlog/vabilo predstavitve te platforme v Podbrdu (dobrodošli bodo tudi drugi zainteresirani, za podrobnosti naj se oglasijo na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., tel. 031/618-952, Venčeslav).

Ljudstvo tekačev bo še naprej spremljalo PGT in na novinarski način  o pokalu prek spleta, Facebooka, Googla in YouTuba obveščalo zainteresirano javnost (uradna spletna stran, da spomnimo, je http://www.primorskigorskiteki.si/ ). Število rednih spremljevalcev teh objav že krepko presega število 5.000.

Govor je bil tudi o rastočih stroških organizacij tekov, posledici inflacije. V primerjavi z drugimi teki so startnine večine tekov PGT zelo nizke (nekateri posamezniki sarkastično komentirajo, da »tako poceni teki že ne morejo biti kaj prida«), v letošnji sezoni je zato pričakovati, da izhodiščna cena 15 evrov ne bo več zadoščala in da se bo pomikala proti dvajsetici. Pri tem koordinatorja priporočata umirjen pristop.

Tako, sezona se bo začela 25. februarja s kronometrom na Sabotin, nadaljevala pa se bo s tekom na Tabor in zaključkom sezone 2023 3. marca v Gaberju (mimogrede, naj povabimo še na trejl na Kokoš, naši italijanski kolegi ga pripravljajo za 17. marec na Bazovici – to bo primerna priložnost za brušenje forme v letu, ki bo že v prvi polovici prineslo precej priložnosti za tiste, ki redno trenirajo).

Na seznamu tekov PGT je pričakovati  še kakšno manjšo dopolnitev oziroma spremembo, o vsem tem pa bomo sproti obveščali v naših e-obvestilih, takoj po tem, ko bomo prejeli ustrezne informacije organizatorjev. Tisti, ki še ne prejemajo teh informacij na svoj osebni e-naslov, si jih lahko zagotovijo s posredovanjem ustreznega sporočila na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Seznam tekov PGT  2024:

Mini vertikal na Sabotin (Solkan), 25. februarja. Tudi tokrat bo tek kronometrski. Start bo ob 11.00 (Č), središče dogajanja (tudi podelitve), bo solkanski kajak center. Do starta, ki bo na običajnem mestu, bodo tekači odšli peš (2 km).

Tek na Tabor (Gaberje), 3. marca. Starta ob 11.00 (Č) in 12.00  (M). Teku bo ob 13.00 sledila zaključna prireditev PGT 2023.

Gradiški tek (Vipava), 1. aprila. Starta ob 10.00 (Č) in 10.10 (M).

Bubin tek (Col), 21. aprila. Tek bo veljal tudi za DP (GT gor, M, Č) in pregledno tekmo za EP (Č, M). Start bo ob 10 (za PGT M).

Gorski tek na Kucelj (Vrtovin), 5. maja (Č, M).

KBK trejl (Hotavlje), 18. maja. Tek bo veljal tudi za Pušeljc (Č) in DP (kratki trejl, V).

Tek na Špičasti vrh (Zadlog), 26. maja. Start bo ob 10 (Č, M).

Tek na Ratitovec  (Železniki), 1. junija (Č, M). Ni še znano, kateri od članskih tekov (klasik 11 km, trejl 27 km, panoramski 7 km) bo veljal za točke oz. udeležbo na PGT. Za Pušeljc bo veljala udeležba na kateremkoli od tekov. Izpeljana bosta DP (gor-dol, P) in tekma za SLO pokal (V).

Tek na Malo goro (Kamnje), 9. junija. Tekma bo veljala tudi za  (GT gor, V). Start ob 10.00 (Č, V).

Podbrdo Trail Running (Podbrdo), 15.-16. junija. Vsi teki bodo šteli za udeležbo (tudi mladinski, nedelja), prvič za točke PGT 20+km (start 8.30). Ta tek bo veljal tudi za Pušeljc. Izpeljana bosta DP (GT gor-dol, M) in tekma za SLO pokal (Č, P).

Tek čez Veliko Gradišče (Vrhpolje), 23. junija. Start ob 9.30 (Č, M).

Tek po Šentviški planoti (Ponikve), 7. julija. Start bo ob 10 (Č, M). Tek bo veljal tudi za pokal PGT (hendikep).

Trejl na Bevkov vrh (Jazne), 21. julija. Start ob 10.00 (Č, M).

Vertikal Porezen (Cerkno), 27. julija. Start ob 9.00 (Č).

Tekaški vzpon na Široko (Most na Soči), 15. avgusta. Tek bo štel za DP (GT gor-dol, Č), ni pa še znano, ali bodo pripravili tudi klasični GT, prav tako ni znano, kateri tek bo štel za točke PGT.

Hg Trail (Idrija), 24. avgusta (sobota). Starta ob 18.00 (Č) in 17.00 (M).

Tek na Črno prst (Podbrdo),  7. septembra. Tek bo veljal tudi za Pušeljc in SLO pokal (GT gor, za Č,V). Start ob 9.00 (Č,V).

Tek na Angelsko goro (Otlica), 15. septembra. Start ob 10.00 (Č, M).

Tek na Hleviše (Idrija), 28. septembra. Starta ob 10.00 (Č) in 11.00 (M).

Tek na Nanos (Podnanos), 13. oktobra. Start bo ob 10.00 (Č), odločitev o morebitni izvedbi tekme za mladino še ni znana.

Zaključna prireditev PGT 2024 (Gaberje, ob 13.00), 1. decembra, kot običajno bodo izpeljali tudi Tek na Tabor, ki bo štel za PGT 2025, starta ob 11.00 (Č) in ob 12.00 (M).

(nekatere informacije o podrobnostih v času priprave tega besedila še niso bile znane, denimo časi startov; organizatorji jih bodo objavili naknadno)

 

 

Letošnje kategorije PGT.
 

 

Klavdij Čendak se bo po sezoni 2024, po 15 plodnih letih vodenja PGT, poslovil. Začenja se iskanje naslednika.

 

VJ (avtor je predstavnik medijskega sponzorja PGT, Ljudstva tekačev)