reXov tek 2023

IZOLA, KOPER

09 12
 2023

 

 

 

 

Ljudstvo tekačev (LT) je po aktivnostih v podporo slovenskega združenja za gorski tek (pregledna tekma mladincev pred SP na Škabrijelu, SP v gorskem teku in trejlu v Avstriji …) jeseni izpeljalo kronometrski gorski tek na Slavnik, za zaključek sezone 2023 pa – da ne pozabimo tega zdaj že tradicionalnega tekaškega srečanja ob morju – tudi reXov tek, po površnem pregledu zgodovine LT 27. Najhitrejša sta bila Liam Krička in Madeleine Whybrow.

Jutro se je spreminjalo v čudovito sončno soboto, ko so se pol ure pred napovedanim startom začeli zbirati tekači. Domačinov Istranov, tako rekoč sosedov proge Ruda-Žusterna, niti tokrat nismo pogrešali, tekli so Vipavci, Košanci, zastopani pa sta bili tudi Ljubljana in Gorenjska. Dva od 22 prisotnih sta se odločila, da bosta progo oddelala netekmovalno, samo za udeležbo. Čaj je dobro del, pripravili so ga organizatorji, ki so napekli še pecivo, nadaljevala se je tudi tradicija, ki iz radodarnih rok tekačev vedno poskrbi za posladek (tokrat so se trudili, a vsega niso uspeli pojesti). Prostovoljnih prispevkov je bilo toliko, da je proračun za naslednji tek (medalje, penina, čaj …) - za razliko od državnega - praktično že iz vode.

Penina ni tekla samo iz steklenic za zmagovalce, namenjena je bila tudi častnemu gostu teka, starosti primorskih tekačev Fabiu Ivančiču. Sotekači so zalili njegov 90. rojstni dan, ki ga je praznoval 29. novembra – brez kakšne jugonostalgije - , in poslušali njegove izjave po prihodu v cilj. Ker si lahko ogledate in preposlušate video posnetke na Facebooku, bomo tu navedli samo najbolj bistveno: »Načrtujem stoletnico, se vidimo. Jaz bom tukaj!« Na plaketi Ljudstva tekačev je njegov izziv: »90, in še tečem. Kaj pa ti?«
Prvič je na reXu tekel rokometaš Liam Krička, letnik 2005. S časom 13:23 je ta mladinec zmagal. Dosežek je za dobro minuto slabši od rekorda Janija Muleja, a Liam ima še veliko časa, da ga izboljša. Da se na tem teku merijo tekači, ki so že v letih, a še vedno v zavidljivi formi, pripovedujejo hendikep preračuni doseženih časov na virtualno starost 30 let. Liam je v tej primerjavi šele šesti, zmagovalec pa je izolski zidar, maratonec in ultraš Asim Kaltak, katerega sobotni tek je vreden vsega spoštovanja: 12 minut in pol. Opozoriti pa moramo, da teh številk ne gre jemati dobesedno, gre samo za eno od številnih (različnih) formul preračunavanja. Drugi med moškimi je bil Jan Poropat, zmagovalec letošnjega Slavnika, tretji pa Boštjan Dolgan, ki je na morje pripeljal družino.

V ženski konkurenci je Angležinja Madeleine Whybrow, 31-letna doktorica matematike, že nekaj let Koprčanka, tudi odlična veslačica, zmagala s časom 16:43. Najhitrejša je bila tudi po hendikep izračunu (v videu je napačno naveden njen zaostanek za rekordom Gaje Leban Jež; ta ni dve, temveč osem sekund). Druga je bila Tea Poropat, zmagovalka septembrskega Dina trejla, tretja pa Boštjanova hčerka Tajda Dolgan. Zaradi nesporazumov glede startnega časa (nekajkrat je bil reXov tek izveden kot kronometer, tam pa so starti razvlečeni) so se zvrstili kar trije starti; ena od posledic sta bila zmeda pri razvrščanju tekačev in nepravilna razglasitev najhitrejših deklet, saj je brez stopničk ostala drugouvrščena Tea. Medaljo bo dobila naknadno, dekletoma, ki sta prejeli napačni medalji, pa bosta le-ti ostali. Z opravičilom organizatorjev.

Kljub dodatnemu protokolu, namenjenem Fabiu, se je tek  tudi tokrat končal po dveh urah in sodelujočim iz notranjosti Slovenije omogočil kar nekaj sončnih uric ob morju.

 

Izidi:

Moški:

  1. Liam Krička 14:23
  2. Jan Poropat 15:06
  3. Boštjan Dolgan 15:25

Ženske:

  1. Madeleine Whybrow 16:43
  2. Tea Poropat 19:09
  3. Tajda Dolgan 19:28

 

Posnetek najboljših in Fabia Ivančiča, manjka Tea Poropat.

 

Fotogalerija (foto LT in Taja Kožuh), vključno z izidi, je na:

http://bit.ly/3Nlz8ZR

 

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=6R2uluTHDIc

 


VJ (avtor je eden od organizatorjev)