reXov tek gre na Slavnik

PODGORJE

08 10
 2023

 

 

 

 

Ljudstvo tekačev bo v nedeljo, 8. oktobra, pripravilo gorski tek na Slavnik. Starti tekačev bodo kronometrski, predvidoma na minuto.

Proga se začne sredi vasi, pri klopci na začetku strme planinske poti, označene z markacijami. Po 2,5 kilometra vzpona (500 višincev), približno 300 metrov pod vrhom, kjer se planinska steza sreča z makadamsko potjo, bo merjenje vmesnih časov, tam bo tudi okrepčevalnica z vodo. Tekači bodo nadaljevali desno, po makadamski poti prek južnega pobočja Slavnika, nazaj v dolino. Cilj sledi po petih kilometrih spusta, malo pred vhodom v naselje. Tam bo po prihodu zadnjega tekača razglasitev izidov, na voljo bosta voda in čaj. Prvi trije (M+Ž) bodo prejeli medalje reXovega teka, zmagovalca tudi steklenici penine.  Tekači se bodo lahko prijavili med 8.30 in 9.30, prvi bo startal ob 9.00. Tekli bodo z dodeljenimi startnimi številkami (veljajo tudi številke, ki so jih tekači že dobili na prejšnjih reXovih tekih!), startnine ne bo, a bodo udeleženci po lastni odločitvi lahko prispevali za kritje stroškov.

Organizatorji želijo nadaljevati tradicijo reXovih ravninskih tekov in trejlov tudi v gorskem teku, tudi tokrat se bodo držali reXovih standardov glede prijavljanja tekačev, izvedbe teka in objavljanja izidov. Tek tokrat izjemoma selijo z obale med Koprom in Izolo na istrski Triglav, da ublažijo abstinenčno krizo gorskih tekačev, to jesen prikrajšanih za dva teka PGT (Hleviše, Nanos – tek je napovedan v nanoškem terminu). Vabljeni  tako izkušeni gorski tekači kot tisti, ki jih takšni teki mikajo, a se jih še niso upali lotiti. Tek je neuraden in neformalen, teče se na lastno odgovornost. V tradiciji reXovih tekov je tudi to, da je trasa za tekači manj nasmetena kot pred njimi.

 

 

Legenda: P-parkirišče (spoštovanje reda v Podgorju); S-startno mesto; VČ-beleženje vmesnih časov; C-cilj in mesto zaključka teka.