30. Gorski tek na Črno prst

PODBRDO

02 09
 2023

 

 

 

 

Planinsko društvo Podbrdo je prvo soboto v septembru  izpeljalo trideseti gorski tek na Črno prst, 1.844 metrov visoko goro nad Baško grapo. Tek je posvečen spominu na nekdanjega predsednika društva Ivanu Anderletu. Zmagovalca tekme s 94 tekmovalci, ki sicer že dolgo velja za kraljevsko v Primorskih gorskih tekih, tokrat pa je bila namenjena tudi državnemu prvenstvu v vertikalu in slovenskemu pokalu, sta bila Rok Bratina in Varineja Drašler. Tridesetico so posebej obeležili, predsednik združenja za gorske teke Dušan Papež je organizatorjem teka, ki velja za pionirskega na Slovenskem, izročil priložnostno plaketo.

Dan je bil prijeten, za tekače celo prevroč, a je omogočal dobre izide. Najhitrejši je bil Rok Bratina iz Tolmina, pred leti šesti najboljši mladinec na svetovnem prvenstvu, ki se je po daljši odsotnosti vrnil na gorske steze. Tekel je za italijansko ekipo Aldo Moro Paluzza Nortec in zaradi pravil AZS ni mogel konkurirati za državni naslov. Njegov čas 50:13 je četrti najboljši v zgodovini tega teka (rekord 47:46 od leta 2006 drži Peter Lamovec).

Pomudimo se za trenutek s Petrom, doktorjem znanosti, ki je bil v Podbrdu častni gost, pripravljen pripovedovati o tem, kako je prišlo do rekorda. Poslušate ga lahko v našem videu, ki sicer ni zajel vsega, kar je rekorder povedal, zato na tem mestu povzemimo njegovo misel, da je gorski tek, ki je čudovit šport, zelo podoben življenju: od tebe zahteva vzdržljivost, močno voljo in še marsikaj; če si se vsega tega navzel v tem športu, boš v življenju uspešnejši. Vprašali smo ga, kako dolgo bo še trajal njegov rekord, in  odgovoril je, da tega ne ve, bi pa verjetno padel, če bi v Podbrdu pripravili kakšno močno mednarodno tekmo, denimo svetovno prvenstvo …

Ker Rok ni mogel postati državni prvak, je naslov pripadel Gorenjcu Simonu Aliču, legendi gorskega teka na Primorskem (je član ŠD Nanos iz Podnanosa in dolgoletni redni udeleženec PGT). Pri 52 letih Simon verjetno ni bil več prepričan, da bo še osvajal naslove, a se je zgodilo –  na dan, ko so druge tekme s Črne prsti odpeljale njegove potencialne konkurente. Ko je tehtal, ali oditi v Planico ali v Baško grapo, se je očitno pravilno odločil. Njegov čas je bil za šest minut in pol slabši od Rokovega, še vedno pa je njegov osebni rekord na Črnim prsti napisan na tretjem mestu, mesto više od Rokovega. Najprej so naslov sicer pripisali Davidu Vogrinu, dejansko tretjemu na cilju, a so kasneje očitno ugotovili, da Simon izpolnjuje vse pogoje za najvišjo stopničko. Pravila je treba spoštovati, vprašanje pa je, ali so vedno pametno napisana. Slovenski kolesarji, denimo, nastopajo za tuje ekipe, a to ni ovira na dirkah za državne naslove.

Še izdatnejšo prednost pred prvo zasledovalko je na cilju zabeležila Varineja Drašler, kar desetminutno. Ko se je pred časom pogovarjala z najboljšim domačim tekačem Markom Abramom, je napovedala, da bo kmalu tekla pod eno uro. Kot vidimo, je napoved uresničila. Bila je pripravljena že tudi na rekord, ki ga od lani drži Nuša Mali (59:27), a se ji to tokrat ni posrečilo. Je pa njen čas 59:57 tretji najboljši v zgodovini tekov. Doslej so tri tekačice tekle pod eno uro, ob navedenih dveh še Simona Žabjek. Dovolimo si nekaj špekulacije: če bi bila proga označena s kilometrskimi oznakami oziroma z informacijami, koliko je še do cilja, bi takšna dodatna orientacija utegnila pomagati do rekorda (pozor, takšne oznake so obvezne za državna prvenstva, a jih tokrat ni bilo).

Na vrhu je še kako prijala sadna kupa, graparska tradicija, ki jo tekači zelo cenijo. Med dosežki dneva omenimo še deveto mesto Francija Teraža, letnik 1962, ki je kot vino: starejši je, boljši je. Tekel je popolnoma sproščeno, za zabavo, v njegovih 61 let starih nogah pa je očitno še veliko dinamita.

Pogled na izide, tiste na vrhu, razveseljuje predvsem pristaše ŠD Nanos iz Podnanosa. Na absolutnih stopničkah sta se ob navedenih znašli še Anja Mikuž, prvič tako visoko, in Mihaela Tušar, ki bo verjetno – tako kot pred kratkim, ko je po daljšem času spet slavila v PGT – spet porekla, da si ni mislila, da bo še kdaj stopila na absolutne stopničke, ko bo šlo za državno prvenstvo …

Tudi tokrat sta tekla zakonca Čufer, Milojka in Peter. Peter je bil eden od treh, ki so leta 1970 odtekli pionirski prvi tek na Črno prst (ob njem še Marko Dakskobler in Ivan Čufer, ki sta bila tudi tokrat ob progi). Peter je tudi tokrat nosil startno številko, enako oznaki teka (30), je edini z vsemi teki, Milojka pa je tokrat vpisala svojo 29. udeležbo. Pravi čudež je, da sta vsako leto na progi in na cilju, saj to zahteva zdravje in odlično pripravljenost. Ob neomajni volji, katere jima očitno ne manjka!

Na koncu slovesne podelitve priznanj so le-ta razdelili tudi 22 tekačem in 10 tekačicam, ki so letos odtekli vse štiri teke Pušeljca. Njihovi dosežki so vsega občudovanja vredni, še najbolj pri tistih starejših in tistih počasnejših, ki morajo v tek vložiti največ volje, energije in časa.

Naslednji tek iz serije PGT bo 17. septembra tek na Otlici.

 

Izidi:

Državno prvenstvo v vertikalu:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 56:48
  2. David Vogrin (KGT Papež) 58:55
  3. Žan Čeplak (TK Šmarnogorska naveza) 1:05:17

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 59:57
  2. Anja Mikuž (ŠD Nanos) 1:10:20
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 1:16:36

Za točke PGT:

Absolutno, moški:

  1. Rok Bratina (Aldo Moro Paluzza Nortec) 50:13
  2. Simon Alič 56:48
  3. David Vogrin 58:55

Ženske:

  1. Varineja Drašler 59:57
  2. Katarina Pišotek 1:09:49
  3. Anja Mikuž 1:10:20

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Rok Bratina

člani: David Vogrin

st. člani: Simon Alič

ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)

veterani: Franci Teraž (GRS Mojstrana)

st. veterani: Boris Drole

ml. članice: Jana Štremfelj

članice:  Varineja Drašler

st. članice: Vida Drole (PD Podbrdo)

ml. veteranke:  Mihaela Tušar

veteranke: Mojca Bajžjl (Bača)

Pohvala velja časomerilcem in drugim organizatorjem v Podbrdu. Po tem, ko smo se bili prisiljeni navaditi na zamujanje pri objavljanju večine uradnih izidov PGT, so bili tokrat izidi pravočasni, pravočasno dostavljeni in opremljeni celo z zastavicami držav, iz katerih so tekači.

 

 

 

Najhitrejša dvojica na Črni prsti, Varineja Drašler in Rok Bratina.

 

 

Njihov je letošnji Pušeljc.

 

Fotogalerija (z izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipOi9mrk9SxrhpqwZl6hvB_yKGIw4jJdceCUH5MYBxWdcUClRrQgSVLowqTPLThpMA?hl=sl&key=TkI5RHlzTHpyd1BHYXFFbHRnNVhWTER6b1RhT3BB

 

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=ObJqLZ-CUsY

 

VJ

 

P.s.

Ljudstvo tekačev tekače in simpatizerje teka s posebnimi sporočili na njihov e-naslov obvešča o svojih spletnih objavah in o drugih aktualnih tekaških dogodkih, ki bi jih utegnili zanimati. Če ta sporočila želiš prejemati domov, to sporoči na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..