Štafeta treh koč šestdesetič

COLLINA (ITALIJA)

20 08
 2023

 

 

 

 

Ena najuglednejših gorskotekaških prireditev v svetu je Štafeta treh koč (ali zavetišč), italijansko Staffetta tre rifugi v Collini, vasici v Karnijskih Alpah. Minuli konec tedna so jo prizadevni organizatorji izpeljali že šestdesetič. Slovenija, že skoraj 40 let redna udeleženka tega mednarodnega gorskega teka v čudovitem okolju, je slavila v ženski konkurenci, tako kot lani (ko je Slovenija zmagala tudi pri moških) in predlani.

Tekma je vselej deležna velike pozornosti in je v središču pozornosti športne javnosti Furlanije-Julijske krajine, a tudi širše. Letošnja logistična gneča je bila zaradi jubileja še dodatno zoprna, saj v med gore stisnjeni dolini za stotine vozil ni dovolj prostora. Slovenija tamkaj uživa ugled ene najbolj spoštovanih gorskotekaških držav, desetkrat so prvo mesto osvajala dekleta, dvakrat fantje, prve nastopa pa arhiv prirediteljev beleži sredi 80. let prejšnjega stoletja. Priimek Kosovelj izstopa zadnjih 30 let, najprej je v začetku 90. let v Collini in sploh v tistem koncu, kjer gorskih tekov ne manjka, tekel Edvin Kosovelj, kakšno desetletje kasneje pa je Edvin kot trener prevzel povezovalno vlogo med tamkajšnjimi organizatorji in slovenskimi gorskimi tekači. To delo z veseljem opravlja še danes – in upajmo, da ga bo še dolgo. Sledili so nastopi njegovega super tria (sin in hčerka Mitja in Mateja ter Lucija Krkoč), zadnja leta pa v ospredje stopajo nova imena. Tradicijo nastopov v Collini naši tekači z veseljem sprejemajo, ta dolina je eden njihovih najljubših ciljev in Edvin nikoli nima težav pri sestavljanju ekip.

Vsaka ekipa potrebuje hitrega na vzponih, specialista za sredinsko prečenje v alpinističnem slogu, z obvezno čelado, tretji tekač pa mora biti neustrašen v teku navzdol. Rekord so leta 2007 postavili (sedemkratni svetovni prvak) Jonathan Wyatt, Marco De Gasperi in Gino Caneva, in zdi se, da bo znamka 1:10:45 veljala za rekord še  kar nekaj let.

Po šestih zaporednih zmagah ženske ekipe, v kateri sta prvi dve predaji tekli Mateja in Lucija, na začetku 21. stoletja je leta 2016 ob njiju tretjo predajo prevzela Ana Čufer in prispevala k naslednjima dvema zmagama lani in predlani. Lani sta v prvi slovenski ekipi tekli še Lucija in Petra Tratnik, predlani pa Petra in Mojca Koligar.

Letos je Ana četrtič z odliko končala delo, pred njo sta tekli Varineja Drašler in Petra. Varineja je na prvem odseku nekoliko zaostala za Britankama, bila je tretja, na drugem je Petra vzpostavila »normalno stanje«, na spustu pa je brez pretiranega naprezanja (tak vtis je dajala) prvo mesto obranila Ana – in potem trdila, da ni kaj prida prispevala k skupni zmagi, ker sta večino dela opravili Varineja in Petra. V posamični uvrstitvi sta Petra in Ana zmagali, Ana je dobila še poseben pokal, namenjen najhitrejši v spustu, Varineja pa je bila tretja. Ekipni duh, ki ga izkazujejo ta dekleta, vzbuja upanje, da serija zmag še ne bo tako hitro končana.

Naša druga ženska ekipa (novinki Anja Mikuž in Dominika Zupančič Valant ter Tina Kozjek) je bila šesta, kar je odlična uvrstitev, Dominika je bila posamično druga.

Moški niso obranili lanske zmage, a od stopničk niso bili daleč, le 27 sekund jih je ločilo od tretjega mesta. Peto mesto so zasedli Timotej Bečan in Gašper Bregar, oba že stara znanca Colline, ter novinec Klemen Španring. In prav Klemen se je najbolj izkazal, v drugi, »alpinistični« predaji je bil drugi najhitrejši.

Druga moška ekipa (Miran Cvet, Simon Alič in Matic Plaznik) je bila deveta. Nastopili sta še dve ekipi KGT Papež (Mirko Janjatovič, Franci Teraž, Sindi Trpin ter Bojan Galin, Ivan Urh, Bojan Kožuh). Prva je bila 30., druga 69. Ko je predsednik slovenskega gorskotekaškega združenja Dušan Papež organizatorjem predajal zahvalno plaketo za gostoljubje v minulih štirih desetletjih, je omenil, da so na 60. izvedbi nastopili tudi nekateri od tekačev, ki so tekli pred skoraj 40 leti – in ti so bili deležni krepkega aplavza polnega mega šotora.
Omenimo še tekmovalno prisotnost Roka Bratine, ki je pred leti že branil slovenske barve v Cortini, in Madeleine Whybrow, koprske Angležinje, doktorice matematike ter odlične veslačice in gorske tekačice. Rok je z ekipo Team Aldo Moro Paluzza Nortec B zasedel osmo mesto, bil je zelo blizu časa Timoteja Bečana, Mady pa je z ekipo Evinrude zasedla 12. mesto.

Jubilejne prireditve se je udeležil tudi dobršen del družine Kosovelj iz Zagrajca, tudi Mitja, ki se mu je verjetno kolcalo po letih uspešnih nastopov v Collini. Morda pa ni popolnoma nemogoče, da se dvakratni svetovni članski prvak vrne na tekaške proge … Kosovelji niso prišli praznih rok, pri avtodomu predsednika Papeža sta pršut in teran poskrbela za kraški piknik (svoje kulinarične sposobnosti so dokazala tudi nekatera dekleta).

Zadnji od Slovencev je prizorišče zapustil Edvin, saj se tekaške teme v pogovoru z gostitelji kar niso hotele končati. In seveda ni mogel manjkati na zaključni skupinski  fotografiji organizatorjev. Če ga boste iskali, poglejte na desno stran posnetka.

 

Izidi:

Ženske:

  1. Slovenija A (Drašler, Tratnik, Čufer) 1:31:37
  2. Velika Britanija A (Williams, Fan, Page) 1:33:18
  3. Team Inov-8 UK A (McCormack, Hall, Pannone) 1:35:22


6. Slovenija B (Mikuž, Zupančič Valant, Kozjek) 1:39:58

Moški:

  1. Dolce nord est (Costa, Cagnati, Lonkurraru-Kenija) 1:13:36
  2. Velika Britanija A (Steward, Gollan, Grant) 1:13:58
  3. Gemonatletica (Moia, Simonetti, Fadi) 1:15:34


5. Slovenija A (Bečan, Španring, Bregar) 1:16:01
9. Slovenija B (Cvet, Alič, Plaznik) 1:22:44
30. KGT Papež A (Janjatovič, Teraž, Trpin) 1:42:22
69. KGT Papež B (Galin, Urh, Kožuh) 1:55:52

 

 

Zmagovalke: Ana Čufer, Petra Tratnik, Varineja Drašler (z leve).

 

Slovensko zastopstvo 2023.

 

Fotogalerija je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipMsqcKBiDlhpeZFQ2umonTpA9t3DjcOF61wQxM9IbhHHg3BNw5UThtNK1L-lMCQ_w?hl=sl&key=Mkp1VWJZSExjQ29EVEJfMjdBbmRWU3IzTW9feVRB


Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=7imUNVaUBtQ

 

VJ