Hg vertikal 2023

IDRIJA

18 08
 2023

 

 

 

 

Zavod Hg Idrija je za uvod v tekaške preizkušnje na prireditvi Trail Hg najprej, 18. avgusta, pripravil Hg vertikal, ki je štel tudi za točke Primorskih gorskih tekov, tako za člane kot za mladino. Na članski progi, dolgi 2,45 kilometra, s 495 metri vzponov, sta slavila Lucijan Zalokar in Mihaela Tušar.

Udeležba ni bila ravno množična, teklo je 37 odraslih in 15 otrok, spomnimo pa, da so tri dni prej pripravili teka na Širokem, nekaj gorskih tekačev so pritegnili trejli naslednjega dne, poleg tega pa je nekatere od najboljših odtegnila nedeljska štafetna tekma v italijanski Collini. Med temi pogrešanimi je bil tudi aktualni rekorder idrijskega vertikala Timotej Bečan; njegov rekord bo veljal še najmanj eno leto. Pravzaprav na startu ni bilo nobenega od šestih najhitrejših lani.

Novinar in pisatelj, sicer pa po tekaški »profesiji« ravninski srednjeprogaš, Lucijan Zalokar, je po Širokem osvojil še Idrijo, obakrat mu je na drugem mestu sledil Simon Alič. Če je bil uspeh na Širokem manj presenetljiv, saj je tamkajšnja proga bolj tekaška, je dinamična konfiguracija idrijskega vertikala, z izmenjavanjem strmin in krajših položnejših delov, obetala Simonovo prednost. Glavna tekmeca za zmago sta se nekajkrat zamenjala na čelu tekačev, po tem, ko je na začetku Lucijan povedel, na enem od položnejših odsekov pa je 24 let mlajši tekmec  potegnil odločneje, in v nadaljevanju strmine prednost uspel zadržati. Uroš Rozman je lahko miren glede točkovanja za skupno zmago (po prvih tekmah je na čelu razpredelnice, ki pa zelo zamuja) - enako velja za druge konkurente, s Simonom na čelu -, saj Lucijan ne namerava odteči minimalnega potrebnega števila tekov za to konkurenco. V Idriji je vpisal peto zmago v PGT in ponovno dokazal, da se tudi na klancih znajde. Tretjemu Primožu Piškurju je sledil mladi Tržačan Federico Cernaz (letnik 2003), peti je bil Gregor Hvala, tretji na Širokem, šesti pa je bil Uroš Rozman, ki poleti teče vročini primerno – manj zagnano.

V ženski konkurenci je po daljšem času novo zmago vpisala Mihaela Tušar. Skromna, kot je, je v izjavi za LT najprej poudarila, da je bila najboljša od preostanka tekmic (ob odsotnosti mlajših kolegic), in dodala, da ni pričakovala, da bo še kdaj stala vrh stopničk. In niti tokrat ni vedela povedati, katera je ta zmaga po vrsti; morda bo odgovor dal dežurni statistik PGT Anej Likar, ko mu bodo to dopustile najnovejše družinske obveznosti. Druga je bila Mihaelina cerkljanska soseda Edita Gashi, tretja pa Urša Trobec, ki teče s poškodovano dlanjo. Vse tekmice so po rojstvu razvrščene med letnicami 1950 in 1976, zato so medalje v dveh najmlajših kategorijah ostale nerazdeljene.

Še zanimivost: ob spodnjem delu trase so Idrci pripravili okrepčevalnico s pivom. Pobuda Dušana Mravljeta in Ljudstva tekačev (Istrski maraton) dobiva mlade ...

Med najmlajšimi tekači, tekli so na 860 metrov dolgi progi s 140 višinskimi metri, sta slavila (brat in sestra?) Bor in Ema Pisk.
Naslednji tek iz serije PGT bo 9. septembra tek na Črno prst.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Lucijan Zalokar (AD Kladivar) 18:55
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 19:17
  3. Primož Piškur (AD Olimpik) 20:11

Ženske:

  1. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 26:06
  2. Edita Gashi (AD Posočje) 27:30
  3. Urša Trobec (KGT Papež) 28:06

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Primož Piškur
st. člani: Simon Alič
ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
veterani: Stanko Čufer (PGT)
st. veterani: Zvonko Šulin (TD Bovec)
ml. članice: -  
članice:  -
st. članice: Edita Gashi
ml. veteranke:  Mihaela Tušar
veteranke: Nada Merlak (ŠRD Kras)

ml. dečki:  Bor Pisk
ml. deklice:  Ema Pisk
st. dečki: -
st. deklice: -


Vsi izidi so na:

https://timing.sportident.com/en/results/2023/hg-vertikal/course-a/overall#cf


 

Najhitrejša na idrijskem vertikalu: Mihaela Tušar in Lucijan Zalokar.


Fotogalerija (vključno z izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipPFmTP1zIecyMxze2On_qgX8vZORHJEuOwL9ia5n1zhwNxbzyH3-6jwom59ll--9Q?hl=sl&key=Skc2NFB5ZTdRc2lkUFExY2Y2YmhHZ2sxcmIwOWFn

 

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=gE6DUxV2iwM

 

VJ