Rekordni Vzpon na Široko

MOST NA SOČI

15 08
 2023

 

 

 

 

ŠKTD Lom je na Širokem nad Mostom na Soči na praznični dan že dvaindvajsetič izpeljalo svoj Vzpon na Široko. Dan je bil prijeten za tek in kolesarjenje, tekmovalci so izboljšali kar štiri rekorde, petega, po množičnosti udeležbe, pa so tudi vpisali.

Na ciljih tekov in kolesarske dirke smo našteli 318 tekmovalcev vseh starosti. Na voljo sta bili najstarejši tekmi, gorskotekaška in cestnokolesarska, tretjič pa so tekli tudi trejl, ta je tokrat štel za mladinsko državno prvenstvo in pokal.

Za točke Primorskih gorskih tekov se je borilo 65 članov in članic ter 28 otrok (na tradicionalnih gorskotekaških progah; 12-kilometrski trejl je veljal za udeležbo). Med slednjimi sta bila najhitrejša favorita Grega Levpušček in Ema Vodopivec, to je bil edini tek, na katerem je bilo več deklic kot dečkov, v vseh ostalih panogah so prevladovali moški.

Simon Alič je bil na gorskotekaškem vzponu tako kot lani drugi, to je bila njegova 20. ali 21. udeležba, saj se temu vzponu odreče zgolj zaradi »višje sile«, največkrat teče, včasih kolesari. Hitrejši od njega je bil Lucjan Zalokar, ki je na uvodnem, razmeroma položnem delu tekmecem pobegnil, nato pa kljub nekaj težjim vzponom na razmeroma tekaški progi uspeval zadržati izbrani tempo in obraniti prednost. To je njegova prva zmaga na Širokem in četrta v PGT. Tretji je bil orientacist Gregor Hvala.

Ti trije so bili edini, ki so cilj videli pred zmagovalko v ženski konkurenci Varinejo Drašler, kateri so sledili trije dosedanji zmagovalci v PGT Vinčec, Rozman in Strnad. Varineja je izboljšala rekord svoje trenerke Lucije Krkoč in z novim osebnim rekordom ostala pod 29 minutami. Zdaj vemo, kdo je na domačih tleh naslednica proslavljenih Mateje Kosovelj in Lucije? Varinejina izboljšava Lucijinega rekorda na Poreznu torej ni bila naključna. V nedeljo bo v Collini (štafetni tek, ki ga bomo spremljali) imela priložnost, da svojo formo preveri še v močni mednarodni konkurenci. Na Širokem je bila za več kot tri minute boljša kot lani, Lucijin rekord je presegla za 41 sekund. Anja Mikuž se je z drugim mestom vrnila na stopničke, kjer je stala že predlani, takratni dosežek je popravila za več kot dve minuti. Tretjega mesta se je veselila Mihaela Tušar, ki (brez treninga?) tekom sezone postaja vse hitrejša.

Medtem ko je bil čas zmagovalca trejla lani in predlani že spodobno dober, je za dvig ravni ženskih nastopov poskrbela mladinka Klara Močnik. Rekord Nastje Mihelčič je izboljšala kar za 12 minut, boljši od dosedanje rekordne znamke pa sta bili tudi drugo- in tretjeuvrščena Sara Bilban in Manca Mlekuž; ta vrstni red je obveljal tudi za državno prvenstvo mladink v kratkem trejlu. Tudi tu ni dvomov o tem, kdo je številka ena med mladinkami.

Zanimiv je bil izid merjenja v moški konkurenci na trejl progi, kjer so si stali nasproti veteran Miran Cvet in trikrat mlajši mladinci. Miran je bil izjemno razpoložen, najbrž je k temu pripomogel dopust na morju, na katerem ni samo poležaval na plaži, in očitno je bil tudi motiviran, saj je državnega prvaka Maja Pritržnika, našega najboljšega mladinca, za seboj pustil za debelo minuto – in svoj lanski rekord izboljšal za poldrugo minuto. Maj je bil v soočenju s kolegi prepričljiv, pred Matijo Maglico je pridelal petminutno prednost, pred Žanom Šubicem pa še tri minute. Povejmo, da je bila konkurenca na mladinskem državnem prvenstvu skromna, tekli so štirje mladinci in tri mladinke. Trejl je teklo 84 tekmovalcev.

Cestnokolesarski vzpon je pritegnil največ tekmovalcev, 134. Spet je zmagal Luka Tavčar, kot že nekajkrat (še sam ne ve natanko, kolikokrat), in postavil rekord, kateremu je v določeni meri botroval tudi prenovljen asfalt v zadnjem delu proge (pa ne, da je dirka na Široko že na tako visoki ravni, da njej na čast popravljajo ceste, podobno kot na Giru, Touru in Vuelti?).

Tako so prizadevni organizatorji, pripomb na njihovo delo nismo slišali, vpisali še četrti rekord tekmovalcev, ob tistem glede udeležbe. Svoje delo pri izvedbi državnega prvenstva so opravili z odliko in zadovoljili standarde združenja za gorski tek. Obrestuje se jim tudi skrb za dobro gostinsko ponudbo, saj se na Širokem, priljubljeno razgledno točko, dobro in cenovno ugodno je in pije. Sami ocenite: orehovi štruklji (dva štruklja kar izdatno polnita krožnik) stanejo štiri evre, za malo točeno pivo odšteješ 2,30 evra.

Naslednji tek iz programa PGT bodo 18. avgusta pripravili v Idriji, start je napovedan za 18. uro. To bo mini vertikal (500 m vzpona), ki mu bodo dan kasneje sledili trejli. Vertikal bo štel za točke, trejli za udeležbo.

 

Izidi:

Gorski tek:

Absolutno, moški:

  1. Lucijan Zalokar (Kladivar) 26:10
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 27:18
  3. Gregor Hvala (Hidria d.o.o.) 28:15

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 28:37
  2. Anja Mikuž (ŠD Nanos) 33:06
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 37:58

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Danijel Vinčec (ŠD Montinjan)
st. člani: Simon Alič
ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
veterani: Stanko Čufer (PGT)
st. veterani: Zvonko Šulin (ŠD Boka)
ml. članice: Pia Eržen
članice: Varineja Drašler
st. članice: Edita Gashi (AD Posočje)
ml. veteranke:  Mihaela Tušar
veteranke: Vera Poljšak (ŠD Hruševica)

ml. dečki: Grega Levpušček (ŠKTD Lom)
ml. deklice:  Ema Vodopivec (ŠD Nanos)
st. dečki: Mai Korošec (Obala Trail)
st. deklice: -

Mali trejl, državno prvenstvo:

Mladinci:

  1. Maj Pritržnik (AD Kladivar) 53:19
  2. Matijas Maglica (AK Brežice) 58:14
  3. Žan Šubic (TK Šmarnogorska naveza) 1:01:10

Mladinke:

  1. Klara Močnik (KGT Papež) 1:01:47
  2. Sara Bilban (TK Šmarnogorska naveza) 1:05:15
  3. Manca Mlakuž (TK Šmarnogorska naveza) 1:11:41

 

Vsi izidi so na:

https://prijavim.se/results/all

 

Najhitrejši trije na gorskem teku: Simon Alič, Lucijan Zalokar, Gregor Hvala (z leve).

 

 

Najhitrejša dekleta: Anja Mikuž, Varineja Drašler, Mihaela Tušar (z leve).

 


Fotogalerija je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipPBPCUFaAKZ5tcA7puqtn5HO37yFgE1bB6-cPgj7Mjw32eZdBV4x8e67U9cwHjGgA?hl=sl&key=bXdZd2M2czkxWWNSeWMzWU5wVEVmYjlCc0ZqbjNn


Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=HSMiIDjfQgc

 


VJ