Trejl Bevkov vrh

GORENJE JAZNE

23 07
 2023

 

 

 

 

Društvo za oživitev podeželja Jazne je četrto nedeljo v juliju, ko je čas za tamkajšnji krajevni praznik, pripravilo svoj tradicionalni tek na Bevkov vrh. Četrtič je bil to trejl tek, poimenovali so ga Trejl Bevkov vrh (Bevkov vrh Trail), tudi tokrat so glavnemu, desetkilometrskemu teku dodali dva krajša za otroke. Letošnja zmagovalca na članski progi sta Idrc Jošt Lapajne in Cerkljanka Edita Gashi. Jošt je postavil rekord proge.


Dan je bil za tek prijeten, čeprav se je v nadaljevanju dneva temperatura že kar neprijetno dvigovala; sredi julija česa drugega niti ne gre pričakovati. Med 57 odraslimi tekači je počitniški čas preprečil prihod nekaterim kandidatom/kandidatkam za najvišje uvrstitve, sodelovanje domačinov in bližnjih sosedov pa je bilo opazno – in uspešno. Tako je Jošt Lapajne z družino (sin Vid je pri dveh letih odtekel svojo prvo uradno tekmo) dvignil kakovost konkurence in zmagal z rekordom proge, za sekundo je popravil rekord Uroša Rozmana, ki tačas uživa na počitnicah na Švedskem. Drugi je bil spet vse hitrejši Simon Strnad, tretje mesto pa si je privoščil še en »domačin«, Jan Božič, ultraš, ki zna razviti tudi hitrost, potrebno na krajših progah. Tako Joštova kot Janova družina dokazujeta, da se tekaška tradicija uspešno prenaša na naraščaj. Omenimo še nastop Matjaža Vrhunca, odličnega ravninskega tekača, absolventa šestih največjih svetovnih maratonov (Abbott World Marathon Majors). Matjaž si je za spremembo zaželel razgibanega trejla, na cilju pa ugotavljal, da mu spusti ne gredo ravno najbolje od nog.

V spremenjeni ženski konkurenci (v primerjavi s prejšnjimi teki) je bila uvrstitev Ivice Žlogar na drugo mesto pričakovana, presenetili pa sta zmagovalka Edita Gashi in Sara Del Giusto, ki je svojemu novemu klubu, ŠD Nanos, prinesla absolutni bron. Na absolutnih stopničkah PGT je stala prvič – in to je odlična spodbuda za ponovitev.  Spomnimo se, Edita je pred leti redno osvajala stopničke, potem pa se je posvetila materinstvu, ki ji zdaj že dopušča opraviti kakšen trening. Njena naslednja priložnost bo gorski tek na Porezen, ki se ga namerava udeležiti.

Med mlajšimi dečki in deklicami sta na 500-metrski progi slavila Tomaž Krapež in Lina Božič, med starejšimi dečki in deklicami pa sta bila na 2,2-kilometrski progi najhitrejša Janž Magajne in Neža Pirih. Videli smo samo domače tekače, ki jim predlagamo, da se včasih odpravijo na kakšen tek PGT vsaj k bližnjim sosedom.

Organizatorji so se potrudili, kot vedno sta na udeležence, med katerimi so bili tudi tekači iz Italije, Istranov je bilo kar devet (osvojili so štiri medalje), tudi Ljubljana je bila zastopana, Gorenjcev pa je bilo nekaj manj kot običajno (jedro je prispeval KGT Papež), dober vtis naredila domačnost in prijaznost gostiteljev. Nekaj podatkov je sicer bilo vprašljivih (na uradni strani PGT je ostal lanski podatek o tem, da govorimo o 16. teku – opravičujemo se, ker smo v zapisu v videu sledili napačnemu oštevilčenju); ni prav jasno, ali so tekli starejši dečki in deklice ali mladinci in mladinke; pojavljali so se različni podatki o dolžini in višinski razliki članske proge (10,3 ali 9,65 km, 428 ali 460 višincev), a to ni bistveno poslabšalo vtisa na udeležence. Tekači so bili s prireditvijo zadovoljni, opozorili pa so, da so bile označbe proge ponekod pomanjkljive. Z nekaj truda je vse to za 18. tek mogoče dodelati.

Naslednji tek iz programa PGT 2024 bo gorski tek iz Cerkna na Porezen, veljaven tudi za člansko državno prvenstvo v gorskem teku, disciplina gor. To bo letošnja pokalna tekma PGT (tudi v tej napovedi je še stari podatek, da gre za prvi tek; v resnici bodo tek izpeljali drugič). Na Poreznu se vidimo 29. julija, tek se bo začel ob 9.00.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Jošt Lapajne (TSK Idrija) 41:44
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 44:39
  3. Jan Božič 45:08

Ženske:

  1. Edita Gashi (AD Posočje) 57:32
  2. Ivica Žlogar (KGT Papež) 58:03
  3. Sara Del Giusto (ŠD Nanos) 59:14

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Jošt Lapajne
člani: Jan Božič
st. člani: Bojan Jerončič (ŠD Mahle)
ml. veterani: Simon Strnad
veterani: Bojan Galin (KGT Papež)
st. veterani: Zvonko Šulin (TD Bovec)
ml. članice: Pia Eržen
članice: Lučka Savinek
st. članice: Edita Gashi
ml. veteranke:  Ivica Žlogar
veteranke: -
st. veteranke: Slavka Petraš (GiBit)

ml. dečki: Tomaž Krapež
ml. deklice: Lina Božič (TSK Idrija)
st. dečki: Janž Magajne
st. deklice: Neža Pirih

 

 

Najhitrejše tri na Jaznah: Ivica, Edita, Sara.

 

Najhitrejši moški: Simon, Jošt, Jan.


Fotogalerija (z izidi) je na Googlu:

https://photos.google.com/share/AF1QipMLsgXq1CGnZROH12rXd12O2BaFm9wofII5Jvd9ssu9h_TlpRnioBkzLJeqXEfi3A?key=VDdBVFFOb1JmYnJhVDFrUkZudWRtMTE4NTk2SXNR


Video je na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=HP32PQYv8pc

 


VJ