15. Tek po Šentviški planoti

PONIKVE

09 07
 2023

 

 

 

 

Smučarski skakalni klub Ponikve je drugo nedeljo v juliju petnajstič izpeljal tek po planoti. Tekmovalo je 40 odraslih in šest otrok, na nekaj manj kot devetkilometrski progi s 400 metri vzponov in spustov sta slavila Uroš Rozman, sedmič v PGT, in Madeleine Whybrow, drugič v PGT.

Na začetku prireditve so se prisotni spomnili na Milana Kogoja, domačega tekača, ki ga je pred dnevi za vedno ustavila bolezen. Milan je bil prijazen, dobrodušen, v njegovi družbi je bilo vedno prijetno. Tik pred odhodom je organizatorjem teka sporočil, da udeležencem te tekme namenja svoj denarni prispevek, ki naj omogoči pogostitev, sladki prigrizek in pijačo za vse tekače. Tako je tudi bilo. Od Milana so se poslovili z minuto molka.

Simonu Strnadu je ta tek posebej pri srcu, v Ponikvah je zabeležil svojo prvo zmago v PGT in je nato tam še kar nekajkrat slavil. Tokrat je sodeloval desetič, in tudi tokrat, tako kot na prejšnjem teku v Vrhpolju, osvojil drugo mesto, tudi tokrat je bil pred njim Uroš Rozman. Zdravstveno stanje mu ne dovoljuje resnih treningov, zato je srebro presenetljivo dober dosežek. Uroš je svojemu letošnjemu izkupičku dodal novih sto točk PGT in se zdaj odpravlja na počitnice na Švedsko (že na Ponikvah tekel oblečen v švedsko majico). Po daljšem času smo videli teči domačina Jureta Šuligoja, čeprav so njegovi gibalni cilji nekoliko drugačni od gorskotekaških, si je priboril bron.

Koprska Angležinja, doktorica matematike Madeleine Whybrow, se je veselila druge zmage v pokalu, tako kot vsi drugi pa je zanjo prelila kar obilo potu. Simon je na FB zapisal, da v Ponikvah ali dežuje ali pa neusmiljeno žge sonce, tretje možnosti ni, in tokrat je obveljala druga varianta. Kar zadeva vreme, moramo dodati informacijo ene od deklet iz organizacijske ekipe, da po tistem neurju, ki je pred leti skoraj odplavilo udeležence teka v dolino, na planoti niso imeli poštenega dežja. Tretja Liljana Berginc že nekaj časa ni več presenečenje na stopničkah, tokrat pa je priznala, da ji dodatno moč vliva enomesečna vnukinja. V merjenju prijateljic, veterank Urše Trobec in Mihaele Tušar, je bila tokrat uspešnejša prva, druga pa se uspešno približuje zaključku del na novi hiši. Uroševa boljša polovica Manca je bila peta, v ženski konkurenci pa moramo omeniti še Darjo Čufer, mamo Ane Čufer, naše najboljše spustašice (ki jo že zelo pogrešamo na primorskih gorskih tekih). Anin tata Stanko je Darjo uspel pregovoriti, da nastopi s startno številko, nato pa jo je vso progo spremljal, namesto da bi se potegoval za običajno medaljo v svoji kategoriji. Darjina nagrada je bila zlata medalja v kategoriji, kako bo Stanko odplačeval svoj na Ponikvah pridelani dolg, pa javnosti ni znano. Ko smo pri Čuferjevih, dodajmo še zanimivost: Ana je na 35-kilometrski preizkušnji Soča Outdoor premagala vse, vključno z moškimi, za nagrado pa je dobila – moške kopalke.

Še pohvala Mariji Eržen, ki je tokrat s sabo pripeljala svoja tri dekleta. Familija je domov odnesla komplet medalj, zlato, srebrno in bronasto.

Naslednji tek iz serije PGT bo 23. julija trejl na Jaznah.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Uroš Rozman (AD Olimpik) 35:50
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 40:07
  3. Jure Šuligoj (SSK Ponikve) 41:06

Ženske:

  1. Madeleine Whybrow 48:42
  2. Urša Trobec (KGT Papež) 49:31
  3. Liljana Berginc (Tiši in piči) 50:45

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Jure Šuligoj
člani: Uroš Rozman
st. člani: Borut Mlakar
ml. veterani: Simon Strnad
veterani: Lučano Plahuta (ŠD Mahle)
st. veterani: Zvonko Šulin (TD Bovec)

ml. članice: Pia Eržen
članice: Madeleine Whybrow
st. članice: Liljana Berginc
ml. veteranke:  Urša Trobec
veteranke: -
st. veteranke: Darja Čufer

ml. dečki: Thomas Lapanja
ml. deklice:  -
st. dečki: -
st. deklice: Neža Mole (ŠD Tabor)

 

 

Zmagovalca, Madeleine in Uroš.

 

 

Fotogalerija (z izidi) je na FB povezavi:

https://photos.google.com/share/AF1QipMzYioxecx6-Le6tS07NHQ2hpeIZWW6uNyJvBhDd15Foo4k60ge3An4lLDi_khpcw?hl=sl&key=R0J4eW05aDkza0VFWWsxeGY2WGhBWFB0QjFLSW1n


Video je na YouTube povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=Xtg5OHJz8f4&t=10s

 

VJ